TÉMA

Kerčská krize

Rusko vytahuje na moře zadržené ukrajinské lodě. V pondělí je prý vrátí

Ruské remorkéry vytáhly z přístavu v Kerči na okupovaném Krymu tři ukrajinské lodě, které ruská pobřežní stráž zadržela před rokem. Podle mluvčího pohraničního oddělení tajné služby FSB je v pondělí předají Ukrajině na dohodnutém místě na otevřeném moři. Vztahům mezi oběma zeměmi poškozeným ruskou agresí na Krymu a v Donbasu dominují od letošního zvolení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oboustranně vstřícné kroky.
17. 11. 2019|

Soud OSN nařídil Rusku propustit ukrajinské námořníky, Moskva jeho rozhodnutí neuznává

Mezinárodní soud pro mořské právo nařídil Moskvě, aby neprodleně osvobodila ukrajinské námořníky, které uvěznila po loňském incidentu v Kerčském průlivu. Rusko dalo už předtím najevo, že působnost soudu v tomto případě neuznává. Ukrajina nicméně doufá, že podpora soudu by mohla pomoci k tomu, aby se konflikt mohl dostat ze slepé uličky a námořníci na svobodu.
25. 5. 2019|

Rusko chce vymáhat na Ukrajině údajné škody způsobené Krymu

Moskva hodlá na Ukrajině vymáhat škody, které údajně Kyjev způsobil Krymskému poloostrovu v době ukrajinské správy, před ruskou anexí. V ruské Státní dumě už podle agentury Interfax vznikla pracovní skupina, která se problémem zabývá. Krymský poslanec Andrej Kozenko prý spočítal, že jde o sumu víc než 1,5 bilionu rublů (asi 530 miliard korun).
4. 4. 2019|