TÉMA

Jan Herzmann

Hokej stmelí jen dočasně, míní historik. Hovořit o „národním pocitu“ je přehnané, říká sociolog

Čeští hokejisté se po čtrnácti letech stali mistry světa. Hovoří se tak o „druhém Naganu“ či o tom, jak úspěch dokázal spojit rozdělený národ. Historik sportu z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK František Kolář však podotýká, že stmelení společnosti je jen dočasné. Až slavení opadne, společnost se podle něj opět rozdělí. Nadšení dlouho nevydrží ani dle sociologa Jana Herzmanna. Podle něj navíc nejde hovořit o radosti českého národa jako celku, když část společnosti hokej nezajímá. Hovořit o „národním nadšení“ je přehnané, řekl v 90' ČT24.
28. 5. 2024|

Hamáček navrhuje změnu systému voleb, která by pomohla předsedům stran. Místo čtrnácti obvodů by byl jeden

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček by chtěl změnit systém voleb do sněmovny. Místo čtrnácti volebních obvodů by byl jediný stejně jako u voleb do Evropského parlamentu. Hamáček to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny (LN). Podle něj by takový systém posílil autoritu předsedů politických stran.
18. 1. 2020|

Letnou zaplnil protest proti Babišovi. Podle organizátorů se má premiér do konce roku zbavit Benešové a Agrofertu

Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a nezbaví se Agrofertu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na shromáždění předseda spolku Mikuláš Minář. Opoziční strany pak Milion chvilek vyzval, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Hymnou v podání Dana Bárty pak po 16. hodině akce skončila. Podle policie se na Letné sešlo 250 tisíc demonstrujících.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 17:35|