Hokej stmelí jen dočasně, míní historik. Hovořit o „národním pocitu“ je přehnané, říká sociolog

90' ČT24: Klíčové okamžiky českého hokeje (zdroj: ČT24)

Čeští hokejisté se po čtrnácti letech stali mistry světa. Hovoří se tak o „druhém Naganu“ či o tom, jak úspěch dokázal spojit rozdělený národ. Historik sportu z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK František Kolář však podotýká, že stmelení společnosti je jen dočasné. Až slavení opadne, společnost se podle něj opět rozdělí. Nadšení dlouho nevydrží ani dle sociologa Jana Herzmanna. Podle něj navíc nejde hovořit o radosti českého národa jako celku, když část společnosti hokej nezajímá. Hovořit o „národním nadšení“ je přehnané, řekl v 90' ČT24.

„Až slavení obrovského úspěchu našich hokejistů opadne, společnost se zase rozdělí, jako to bývá vždy,“ podotkl Kolář. „Ale máme tu šanci na několik dalších sportovních akcí, které společnost mohou zase svým způsobem spojit, ať už je to mistrovství Evropy ve fotbale, nebo potom olympijské hry. Záleží ale, jestli to dojde k úspěchu, nebo ne,“ doplnil.

Herzmann upozornil, že nejde o radost českého národa jako celku. „Hodně lidí má radost, hodně lidí se alespoň chvilku dívalo buď na zápasy, či na oslavy. Pro tuto část společnosti je to dodávka endorfinu, je to pozitivní signál, který posouvá část společnosti spíše k optimismu. Ale je tu i druhá část národa, které je to úplně jedno, hokej je nezajímá, možná jím dokonce pohrdají,“ popsal. Hovořit tak o nějakém „národním pocitu“ je podle něj přehnané.

Souhlasí také s Kolářem, že nadšení dlouho nevydrží. Chvíle, jako je úspěch českých hokejistů, sice v paměti přetrvávají, ale společnost podle něj ovlivňují relativně málo. „Přijdou všední dny. Takové chvíle jsou sice zapamatované, ale potom překryté všednodenností, zápasem o denní chléb,“ zdůraznil.

České zaujetí hokejem mají podle Koláře na svědomí média. „Československý rozhlas začal v roce 1933 vysílat přímé přenosy z mistrovství světa, které se konalo na nově otevřeném stadionu ve Štvanici,“ připomněl. Úspěchy československého hokeje se tak podle něj dostávaly do povědomí širší veřejnosti.

„Sportovní úspěch posílí naděje, společnost ale nezmění“

Sportovní úspěchy jsou podle Herzmanna pro společnost srozumitelné, dají se u nich dobře vyjádřit emoce. „Kdyby se nám třeba dařilo v mistrovství na fotbale, které nás čeká, emoce může být podobná,“ poznamenal.

Ani úspěch českých hokejistů na zimních olympijských hrách v Naganu v roce 1998 Česko dle Herzmanna nezměnil. Do společnosti nicméně vnesl pozitivní atmosféru a naději, že Češi něco dokáží, řekl. „Nagano přišlo v době, kdy jsme věřili, že budeme (...) dohánět západní Evropu v mnoha aspektech životní úrovně. Takový úspěch posílil tyto naděje,“ vysvětlil.

„Troufám si říci, že je posílí i v tuto chvíli. Jsme v situaci, kdy podobně jako v době Nagana, zde vládne poměrně kritická nálada,“ myslí si. Zopakoval ale, že sportovní úspěch společnost jako takovou nezmění.