TÉMA

Hugo Haas

Režisér Sedláček zinscenoval setkání Haase a Mandlové. Ve skutečnosti si neodpustili

Pražské komorní divadlo Viola je svědkem setkání dvou hvězd prvorepublikového stříbrného plátna. Inscenace Hugo Haas & Adina Mandlová fabuluje, co by si řekli někdejší filmoví kolegové a milenci, kdyby v druhé polovině svých životů našli společnou řeč. Hru napsal a také režíroval jinak především filmový režisér Robert Sedláček. Do titulních rolí obsadil Jaromíra Dulavu a Kláru Cibulkovou.
23. 5. 2023|

Jeden utekl, druhý zůstal a zemřel. Hugo Haas na divadle rozmlouvá se svým bratrem Pavlem

Co by si na sklonku života řekl herec Hugo Haas se svým zemřelým bratrem, hudebním skladatelem Pavlem Haasem? Jejich rozhovor si domýšlí představení souboru ProART Company. Inscenaci Haas – Dny po slávě propojující činohru a současný tanec uvádí v Praze, Brně a Olomouci.
11. 2. 2022|

U Budila i v Hollywoodu. Vychází zapomenuté memoáry zapomenutého herce Vaverky

Jméno ani tvář Antonína Vaverky dneska pravděpodobně mnoha lidem příliš neřeknou, přestože filmová kariéra tohoto českého herce byla poměrně dobrodružná. Objevil se v desítkách epizodních rolí ve „filmech pro pamětníky“, na stará kolena ale také vyrazil zkusit štěstí v Hollywoodu. Vše si zapisoval, jeho memoáry nicméně vycházejí teprve osm desítek let po jeho smrti. Jsou vhledem do života na konci devatenáctého a začátku minulého století i do zákulisí tehdejšího divadla a kinematografie.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 17:55|

Češi se za protektorátu chtěli v kinech bavit. A i Němci chtěli, ať se baví

Zřízení protektorátu Čechy a Morava zasáhlo do všech oblastí okupované země. Neminulo ani filmový průmysl, tím spíš, že nacisté si velmi dobře uvědomovali sílu filmu coby nástroje propagandy. Jak se tuzemská kinematografie s příchodem okupantů proměnila, přibližuje v rozhovoru filmový historik Pavel Taussig.
16. 3. 2019|