TÉMA

Horňácko

Horňácké slavnosti připomněly místní folklor

Horňácké slavnosti v neděli zakončil koncert u větrného mlýna v Kuželově. Součástí programu byla také mše svatá v kostele sv. Maří Magdaleny ve Velké nad Veličkou a událost doplnil i jarmark, dechová hudba i tradiční tance a vystoupení uměleckých souborů. Festival věnovaný autentickému folkloru z oblasti Horňácka se zde koná už od roku 1957 a pravidelně jej navštěvují tisíce zájemců.
před 20 h hodinami|

Chodící historie, zemský patriot a srdečný člověk, vzpomínají na Schwarzenberga jeho blízcí

Lidé se v sobotu rozloučili s aristokratem, diplomatem, politikem, poslancem a senátorem, vicepremiérem, ministrem zahraničí, prezidentským kandidátem, lesníkem a hospodským Karlem Schwarzenbergem. Byl veselým a srdečným člověkem i velkým vlastencem se smyslem pro službu, vzpomínali jeho přátelé a blízcí během speciálního vysílání ČT24. Rozloučení se účastnila také řada politiků, mezi nimi i představitelé opozice.
9. 12. 2023|

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty slaví 40 let. Jedinečné orchidejové louky ubránila před zoráním

Impozantní rozmanitost živočišných druhů, rozkvétající louky s barevnými orchidejemi, husté lesy a roztroušené vesničky jsou typické pro krajinu Bílých Karpat. Patří mezi ty nejpestřejší přírodní území, vznikla přitom i díky staletím tradičního obdělávání lidmi. Zachování jedinečného prostoru a odvrácení hrozby necitlivého zemědělství začalo před 40 lety vyhlášením chráněné krajinné oblasti (CHKO).
3. 11. 2020|