TÉMA

Heineken

Čtyři z pěti Čechů by chtěli zálohovat. Ministerstvo povinnost neprosazuje, iniciativu přebírají výrobci

Ve dvanácti zemích Evropské unie se povinně zálohují PET lahve a plechovky od nápojů. V Česku se ročně dostane na trh 1,65 miliardy PET lahví a 820 milionů plechovek, zálohování však zde povinné není, ačkoli čtyři z pěti Čechů by podle průzkumu pro Iniciativu pro zálohování byli pro. Zájem o zavedení povinných záloh mají i obchodníci. Ministerstvo životního prostředí s nimi, s výrobci nápojů i odpadovými firmami na jaře zahájilo odbornou debatu.
6. 8. 2022|

Prazdroj zdražuje pivo v průměru o tři procenta, přidají se i další pivovary

Plzeňský Prazdroj zdražuje od 1. října pivo. Dotkne se to většiny produktů, v průměru jde o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se to týká také čepovaných piv. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů, a tak se k němu zřejmě v nejbližší době přidají. Staropramen zvýšil ceny už 1. července.
1. 10. 2021|

Konec rošád s lahvemi na Euru. UEFA reaguje na chování Ronalda a dalších

Evropská fotbalová unie vyzvala hráče a trenéry na fotbalovém Euru, aby dodržovali závazky ke sponzorům turnaje a aby nedocházelo k dalším excesům s přesouváním lahví s pitím. Kauzu odstartoval portugalský kapitán Cristiano Ronaldo, který na tiskové konferenci před zápasem s Maďarskem od sebe odsunul dvě lahve Coca-Coly.
19. 6. 2021|

Plzeňské pivo máme díky náhodě. Jeho kvasinky vznikly před 500 lety, ukázal nový výzkum

Pivní kvasinky, z nichž se vyrábí piva plzeňského typu, se na Zemi objevily teprve před půl tisíciletím. Vznikly díky tomu, že se náhodně setkaly dva jiné druhy těchto houbových mikroorganismů. Všechny dnes používané kmeny mají společný původ u tohoto okamžiku, všechny vznikly ze styku těchto dvou hub. Prokázal to nový výzkum nizozemských vědců.
1. 1. 2020|

Prazdroji se daří zahraniční expanze. Vzrostl vývoz do většiny teritorií, nejvíce do Polska

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitrů, o 4,5 procenta více než v předchozím roce, což bylo také maximum v historii firmy.
27. 5. 2019|

Soudní spor o pivní značku Radler se vrací na začátek

Boj o pivní značku Radler nekončí. Soudní spor o platnost ochranné známky „radler“ a „radler.cz“ se naopak vrací na začátek. Znovu musí rozhodnout pražský městský soud. Ten přitom loni na jaře řekl, že ochranné známky „radler“ patří pivovarnické skupině Heineken. Nejvyšší správní soud ale podle aktuálního zjištění ČT toto rozhodnutí zrušil. Informaci ČT potvrdila soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová.
27. 7. 2018|