TÉMA

Grasse

Výkyvy počasí ztěžují výrobu parfémů. Dopadají na pěstitele květin

S nižší produkcí se potýkají francouzští pěstitelé květin, které k výrobě vůní používají parfuméřské značky. Za problémy stojí klimatické změny, zejména sucho a vysoké teploty. Nedostatek vláhy a extrémní počasí přitom mění nejen množství úrody, ale i intenzitu vůně, kterou různé rostliny vydávají. S obtížemi se navíc musí tradiční zemědělci potýkat v době, kdy se v tomto mnohamiliardovém odvětví mluví o syntetických alternativách, které je snazší obstarat, kontrolovat a patentovat, píše agentura Bloomberg.
5. 11. 2022|

Chanel No.5 slaví sto let. Jeho vůni tvoří přes 80 složek, některé se sbírají za východu slunce

Jeden z nejslavnějších a nejprodávanějších parfémů na světě Chanel No.5 slaví sto let. Módní přípravek, který voní mýdlem, citrony, květy třešní nebo jinými květinami, představila 5. května 1921 legendární francouzská módní návrhářka Coco Chanelová. Tržby z jeho prodeje přitom přesahují 100 milionů dolarů ročně.
6. 5. 2021|

Ani město parfémů Francouzům nevoní. Lidé mají po pandemii jiné starosti, tuší v Grasse

Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření v souvislosti s nárůstem počtu onemocnění covidem-19. Ve městech Lille, Nice nebo Toulouse musí lidé na ulicích nosit roušky, na vybraných místech je zavede i Paříž. V zemi začaly dovolené, které Francouzi letos tráví doma. Důsledky karantény jsou ale na řadě míst stále cítit.
6. 8. 2020|