Ani město parfémů Francouzům nevoní. Lidé mají po pandemii jiné starosti, tuší v Grasse

Události: Těžkosti francouzského turistického průmyslu (zdroj: ČT24)

Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření v souvislosti s nárůstem počtu onemocnění covidem-19. Ve městech Lille, Nice nebo Toulouse musí lidé na ulicích nosit roušky, na vybraných místech je zavede i Paříž. V zemi začaly dovolené, které Francouzi letos tráví doma. Důsledky karantény jsou ale na řadě míst stále cítit.

Město Grasse je vyhlášené svými parfémy, jeho ulice ale zůstávají i uprostřed léta poloprázdné. „Epidemie koronaviru nás citelně postihla, je tu mnohem méně lidí, zejména Evropanů. Absence turistů z Číny či Koreji tolik nevadí, do Grasse jezdí hlavně Němci a Italové,“ vypočítává majitelka jedné z místních parfumerií Lynn de R. Boucharaová.

Grasse je proslulé nejen parfémy, ale i uměleckým životem. A také galerie na houfy návštěvníků stále čekají – lidé jako by měli jiné starosti. „Mohli jsme sice otevřít galerie, ale turisté tu nejsou v takovém počtu, v jakém jsme v této době zvyklí. Normálně je v ulicích úplně plno,“ říká galeristka Nicole Lemaire d'Agaggiová.

Situace je komplikovaná zejména pro umělce, kteří v době karantény tvořili a teď chtějí, aby si jejich díla našla cestu k případným zájemcům. „Myslím, že nám to velice zkomplikovalo život. Ne, že by byly naše ateliéry přes covid zavřeny… ale co s námi bude dál?“ ptá se Daniela Foltýnová, která v Grasse vystavuje.

Pláže na Azurovém pobřeží jsou znovu plné turistů
Zdroj: ČT24

Celoplošné restrikce zatím nehrozí

Lepší je situace přímo na Azurovém pobřeží. Francouzi po měsících strávených doma vzali moře útokem. Pláže jsou plné, stejně jako ubytovací zařízení. „Lidé se už přestávají bát, přijatá nařízení jejich obavy rozptylují, všechno se zaplňuje,“ pochvaluje si starosta La Londe Francois de Canson.

I zde je většina klientely z Francie. Region je na cestovním ruchu, který zde tvoří 14 procent hrubého domácího produktu, mimořádně závislý. Ročně ho navštíví na jedenáct milionů turistů.

Proto je vláda s dalšími plošnými restrikcemi opatrná. Nechystá uzavření hranic, naopak usiluje o to, aby se ekonomika co nejdříve zvedla. V době tradičních srpnových dovolených má prioritu právě cestovní ruch.