TÉMA

Fotoaparát

EU chystá zavedení jednotné nabíječky, do budoucna má pro všechny přístroje stačit USB-C

Na dobití jakéhokoli mobilního telefonu či tabletu prodávaného v Evropské unii by měla v budoucnu stačit jediná nabíječka. Evropská komise ve čtvrtek představila návrh pravidel, na jejichž základě se budou všichni výrobci muset přizpůsobit standardu USB-C. Podle unijní exekutivy má sjednocení koncovky nabíjecího kabelu usnadnit život zákazníkům a snížit objem elektronického odpadu.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 14:36|

Geminidy vrcholí za ideálních podmínek. Noc slibuje až tisíc meteorů a jako bonus „Betlémskou hvězdu“

Každoroční meteorický roj Geminidy má letos ideální pozorovací podmínky. Čas jejich maxima totiž vychází na 14. prosince v 1:50 SEČ, tedy na dobu, kdy je místo, odkud na obloze vylétají, prakticky nejvýš nad obzorem. Navíc nebude vůbec rušit svým svitem Měsíc, který je právě v době maxima v novu. Pozorovat se vyplatí zejména v noci na 14. prosince mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.
13. 12. 2020|

Značka v temné komoře. Olympus po 84 letech opouští výrobu fotoaparátů

Japonská společnost Olympus se rozhodla prodat výrobu fotoaparátů. Jeden z největších výrobců na světě tak po 84 letech opustí tuto část svého podnikání. Firma sdělila, že se dohodla na prodeji divize zobrazovací techniky soukromé investiční společnosti Japan Industrial Partners (JIP). Cenu neuvedla.
25. 6. 2020|