TÉMA

Filip Pošivač

Přišla v noci a vyhrála. Ceny české filmové kritiky vybraly nejlepší snímky roku 2023

Nejlepším filmem loňského roku je podle Cen české filmové kritiky snímek Přišla v noci. Obdržel rovněž cenu za režii pro Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara a nejlepší herečku Simonu Pekovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Karel Roden. Dvě sošky náleží loutkovému příběhu Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Ocenění v celkem deseti kategoriích se předávala v přímém přenosu České televize.
3. 2. 2024|

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Začal Zlín Film Festival. Zahajuje ho Tonda, Slávka, kouzelné světlo i Pavel Nový

Ve Zlíně začal mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Letošní 63. ročník nabídne 295 filmů z padesáti zemí. Dopoledne ho zahájila světová premiéra dobrodružného loutkového filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Filipa Pošivače, večerní zahájení patří kanadskému snímku Billie Blue. Festival potrvá do 7. června, je největší a nejstarší svého druhu na světě.
1. 6. 2023|

Mlsní medvědi učí děti vařit. V kinech i na webu Déčka

Dva věčně hladoví medvědi vypráví od 10. září v kinech Mlsné medvědí příběhy. Povídkový animovaný film do biografů uvádí veřejná premiéra v pražském kině Oko. Recepty na medvědí dobroty se děti dozvědí nejen v kině, ale také na webu ČT :D. Zvířecí kamarádi jsou navíc i hrdiny chystaného večerníčku.
10. 9. 2020|