TÉMA

Expert

Auta mají černé skříňky. Dopravní experti je využívají k objasnění nehod

Dopravní experti využívají k objasnění nehod stále častěji data ze speciálních záznamových systémů v autech. Ty budou navíc do budoucna povinné. Dokáží z nich zjistit třeba přesnou rychlost vozu těsně před srážkou.
18. 12. 2022|

Ministerstvo spravedlnosti chce zdvojnásobit odměny znalcům. Stanjura je proti

Soudní znalci stále nevědí, kolik jim bude stát od ledna platit za posudky. Ministerstvo spravedlnosti se snaží prosadit zdvojnásobení hodinové odměny až na tisíc korun. Chce tím řešit nezájem znalců, který zdržuje soudní procesy. Stát by to ale přišlo zhruba na sedm set milionů ročně navíc, s čímž nesouhlasí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
22. 11. 2022|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Penam přijde o stamilionovou dotaci na toustovou linku, podle Agrofertu ji získal oprávněně

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) odebere firmě Penam ze skupiny Agrofert stamilionovou dotaci, kterou získala na linku na výrobu toustového chleba. Resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu. Komise již dříve rozhodla, že sto milionů korun neproplatí. Holding Agrofert trvá na tom, že podpora byla vyplacena v souladu s dotačními pravidly. Ministerstvo by podle firmy nemělo předjímat výsledek správního řízení.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 11:47|