Ministerstvo spravedlnosti chce zdvojnásobit odměny znalcům. Stanjura je proti

Události: Spor o peníze za posudky (zdroj: ČT24)

Soudní znalci stále nevědí, kolik jim bude stát od ledna platit za posudky. Ministerstvo spravedlnosti se snaží prosadit zdvojnásobení hodinové odměny až na tisíc korun. Chce tím řešit nezájem znalců, který zdržuje soudní procesy. Stát by to ale přišlo zhruba na sedm set milionů ročně navíc, s čímž nesouhlasí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zatímco soudy nebo policie mohou expertům za posudky nabídnout maximálně 450 korun za hodinu, firmy mohou dát jakoukoliv částku. „Znalci pak raději pracují pro komerční sféru a případy od soudu odsouvají. Samozřejmě se to nemá, ale to těžko někdo zkontroluje,“ uvedl soudní znalec v oboru písmoznalectví Jiří Straka.

Odměna od státu znalcům nerostla osmnáct let, až loni se zvýšila o stokorunu. Nyní ministerstvo spravedlnosti navrhlo skokový nárůst na osm set až tisíc korun za hodinu. Soudy by tak příští rok pro znalce potřebovaly skoro o čtvrt miliardy víc, policie o necelých čtyři sta třicet milionů.

„Problematika navýšení rozpočtových prostředků všech dotčených resortů, včetně ministerstva spravedlnosti, byla předmětem dodatečných jednání obou ministerstev. Rozpočet ministerstva spravedlnosti byl v této oblasti pro rok 2023 posílen,“ uvedla mluvčí resortu spravedlnosti Marcela Nevšímalová.

Stanjura: Blížíme se k dohodě

Podle Stanjury se k dohodě obě strany blíží. „Kvůli tomu, že odměny jsou nízké, hrozí, že se budou protahovat jednotlivé soudní procesy. Na druhé straně musíme zvážit i rozpočtové možnosti,“ uvedl.

Znalců je přes šest tisíc, ještě před pěti lety jich bylo o polovinu víc. Další vlna odchodů může přijít za tři roky, kdy skončí všem expertům lhůta, do kdy se mají podle nového zákona nechat vyzkoušet ze znalosti právních předpisů.