Chybí soudní znalci, ti stávající jsou kvůli tomu přetížení

Události: Chybí soudní znalci (zdroj: ČT24)

Přes tisíc soudních znalců letos vrátilo razítko. Od začátku roku musí splňovat nová pravidla včetně povinného pojištění nebo používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Ministerstvo spravedlnosti teď hledá cesty, jak nahradit chybějící experty, a to především ve zdravotnictví.

Aleš Vémola napsal rozhodující posudek v kauze nehody lobbisty Romana Janouška. Vede asociaci znalců. Aby mohl pokračovat, musel by požádat o razítko podle nového zákona. A to udělat nechce.

„Budu pokračovat akorát přechodnou dobu, těch pět let. Už budu mít svůj věk a nebudu mít zapotřebí vystavovat se stresu projednávání znaleckých posudků v jednacích síních, dodržovat termíny, lhůty a podobně,“ říká Vémola, který dělá znalce v oborech dopravy, strojírenství a ekonomiky.

Kvůli nedostatku znalců v některých oborech jsou totiž ti stávající přetížení. Aleš Vémola se k nově zadaným posudkům dostane až za dva měsíce. Za pozdní odevzdání nebo administrativní chybu přitom hrozí až půlmilionová pokuta. „Odměna byla zvýšena o sto korun, což je úplně tristní a směšné. Třeba já to dělám jenom proto, že to je můj koníček. Vůbec to nedělám pro odměnu,“ přibližuje Vémola.

Výše odměny pro znalce
Zdroj: ČT24

Víc peněz pro znalce

Maximální hodinová sazba pro znalce je teď 450 korun. Ministerstvo spravedlnosti přitom při přípravě zákona slibovalo o několik set korun vyšší odměny. „Bohužel, život není to, co chceme, ale to, co máme. Takže do toho vletěl covid, máme velké výdaje, takže nám seškrtali tady tu položku,“ říká ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Znalců dlouhodobě ubývá. Letos o patnáct procent. A v některých oborech mají státní orgány problém vůbec najít někoho, kdo jim posudek zpracuje. „Chybí už i znalci na ekonomiku oceňování nemovitostí, což nikdy v minulosti nebylo,“ vzpomíná místopředsedkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová.

Počet znalců
Zdroj: ČT24

„My jsme počítali, že bude úbytek znalců. A v podstatě jsou to znalci, kteří byli staří, třeba nemocní, už to ani nedělali,“ vysvětluje ministryně Benešová.

Její resort řeší hlavně nedostatek expertů ve zdravotnických oborech. Lékařským fakultám a dalším institucím chce nabídnout, aby zpracování posudků používaly v rámci studia nebo vědecké činnosti.

Na ministerstvu spravedlnosti také vzniká plán na nový systém odměňování znalců. Pro všechny už by neexistovala jednotná sazba. Ale víc by dostávali experti z oborů, které potřebuje především stát a není o ně zájem z komerční sféry.