TÉMA

Eurasijská ekonomická unie

Lukašenko hraje s jadernou kartou a stále víc sklouzává do ruského sevření

Sotva překonal neznámé onemocnění, začal běloruský diktátor Alexandr Lukašenko znovu hrát s jadernou kartou. Vojenští odborníci však upozorňují, že zdaleka nejde o tak silnou kartu, jak by se mohlo zdát. Politologové pak dodávají, že jeho už tak značná závislost na Moskvě se tím bude ještě zvyšovat. Podle některých dokonce natolik, že Bělorusko může ještě v tomto desetiletí dojít z nadstandardních integračních vazeb se svým mocným sousedem až do stavu úplného pohlcení Ruskem.
29. 5. 2023|

Žádná politika. Za problémy delegace v Rusku mohlo „papírování“, tvrdí Petříček

Nevpuštění letadla s českou delegací v čele s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do Kazaně byla technická záležitost. Česká strana bude nyní jednat s ruskou stranou o tom, aby se tato situace neopakovala. Po sobotním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana to řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).
30. 11. 2019|

Rusko má svou vlastní Evropskou unii. „Epochální projekt“ EEU však dospívá velmi pomalu

Stejná pravidla, stejné instituce, stejná měna. Řeč není o Evropské unii, ale o svazku, který se jí má podobat – takzvané Euroasijské hospodářské unii. Aktuálně ji tvoří pět států: Ruská federace, Bělorusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán. I když unie funguje čtvrtým rokem, mnoho viditelných výsledků zatím nemá. Přesto jisté benefity nabízí a snaží se nalákat další státy. V pátek podepsala dohodu o volném obchodu se Srbskem.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 23:17|