TÉMA

Džochar Carnajev

Nejvyšší soud USA potvrdil trest smrti pro útočníka z Bostonu Carnajeva

Americký nejvyšší soud v pátek potvrdil trest smrti pro Džochara Carnajeva, jednoho z pachatelů bombového útoku při bostonském maratonu z roku 2013, při němž Džochar společně se svým bratrem Tamerlanem dvěma bombami zabil tři lidi a dalších více než 260 zranil. Soud tak vyhověl žádosti federální vlády, která rozsudek smrti pro útočníka požadovala navzdory prohlášením prezidenta Joea Bidena, že chce takové tresty na federální i státní úrovni nahradit nepodmíněným doživotím.
4. 3. 2022|

Trump chce federální popravu pro teroristu z bostonského maratonu. Málokdo si to zaslouží víc, napsal

Americký prezident Donald Trump se vyslovil pro to, aby federální vláda znovu usilovala o trest smrti pro atentátníka z bostonského maratonu z roku 2013 Džochara Carnajeva. Odvolací soud v pátek trest zrušil. Současná vláda minulý měsíc federálně popravila prvního vězně po sedmnácti letech.
3. 8. 2020|

Americký soud zrušil trest smrti útočníkovi z bostonského maratonu

Americký federální odvolací soud v pátek zrušil trest smrti pro Džochara Carnajeva, který byl odsouzen za útok na bostonský maraton v dubnu 2013, při kterém zemřeli tři lidé a přes 260 dalších bylo zraněno. Útok připravil Džochar Carnajev spolu se svým starším bratrem Tamerlanem. Sourozenci čečenského původu v USA žili několik let.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 23:25|