TÉMA

Den samizdatu

Sněmovna schválila růst minimální mzdy

Poslanci schválili novelu zákoníku práce, která zajistí valorizaci minimální mzdy. V průběhu pěti let by se podle vládního návrhu měla dostat na 47 procent té průměrné. Zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce mají od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy. Sněmovna podpořila také uzákonění veřejných kulturních institucí. Naopak opět odložila debatu o zrušení stropu cen v soukromých domovech seniorů. Zvolení europoslanci Klára Dostálová, Jaroslava Pokorná Jermanová a Jaroslav Bžoch (všichni ANO) se vzdali mandátu ve sněmovně.
28. 6. 2024Aktualizováno29. 6. 2024, 00:58|

Poslanci podpořili úpravy zbraňového zákona

Poslanci v úterý na řádné schůzi podpořili zavedení povinnosti prodejců zbraní a střeliva hlásit podezřelé nákupy. Návrh novely hojně kritizovali zástupci opozice. Do závěrečného kola dolní komora poslala návrh na nový významný den, který by připomněl samizdatový tisk.
11. 6. 2024Aktualizováno11. 6. 2024, 21:17|

Vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny se stal Kopečný

Kabinet Petra Fialy (ODS) zřídil funkci vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny. Do funkce jmenoval bývalého náměstka na resortu obrany Tomáše Kopečného, informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který návrh připravil. Vláda se zabývala také legislativou související s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:21|