TÉMA

Demokratická strana (Itálie)

Meloniová udělala z eurovoleb v Itálii plebiscit o sobě, její strana získala nejvíc mandátů

Pozici první strany v zemi uhájili v eurovolbách v Itálii favorizovaní Bratři Itálie premiérky Giorgie Meloniové s téměř 29 procenty hlasů. Těžkou porážku ale zaznamenal její koaliční partner Matteo Salvini. Jeho Liga získala před pěti lety 34 procent, letos nedosáhla ani na deset procent. Raduje se naopak opoziční Demokratická strana, která posbírala skoro čtvrtinu hlasů.
10. 6. 2024|

Meloniová dostala pověření sestavit italskou vládu, představila ministry

Prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením nové italské vlády šéfku pravicově populistické strany Bratři Itálie Giorgiu Meloniovou. Politička, jejíž strana vyhrála zářijové volby, pověření přijala a rovnou předložila seznam ministrů. Nová vláda složí přísahu v sobotu dopoledne, řekl šéf prezidentské kanceláře Ugo Zampetti. Meloniová se stane první ženou v čele italského kabinetu.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 21:57|

„Zábava skončí.“ Italské volby mohou přinést vzestup populistické pravice

V Itálii vrcholí kampaň před nedělními parlamentními volbami. Podle průzkumů by měla zvítězit pravicová koalice a to i proto, že mnoho tradičních voličů levice včetně mladých lidí si vybere menší hnutí nebo hlasovat vůbec nebude. Úspěchu tak může ve volbách dosáhnout nacionalistická a populistická strana Bratři Itálie.
24. 9. 2022|