Meloniová udělala z eurovoleb v Itálii plebiscit o sobě, její strana získala nejvíc mandátů

Horizont ČT24: V Itálii uspěli v eurovolbách Bratři Itálie premiérky Meloniové (zdroj: ČT24)

Pozici první strany v zemi uhájili v eurovolbách v Itálii favorizovaní Bratři Itálie premiérky Giorgie Meloniové s téměř 29 procenty hlasů. Těžkou porážku ale zaznamenal její koaliční partner Matteo Salvini. Jeho Liga získala před pěti lety 34 procent, letos nedosáhla ani na deset procent. Raduje se naopak opoziční Demokratická strana, která posbírala skoro čtvrtinu hlasů.

Od začátku kampaně nenechala Meloniová nikoho na pochybách. Přestože jako premiérka v Evropském parlamentu zasednout nemohla, stála na čele kandidátky a z eurovoleb udělala plebiscit o sobě. „Pokud mi chcete ukázat, že mi věříte, napište na hlasovací lístek jen Giorgia,“ vzkázala už před volbami.

Sázka jí vyšla. Předsedkyně postfašistické strany se sice od Mussoliniho obdivovatelů úplně neodstřihla, alespoň na mezinárodní scéně se však snaží vystupovat umírněně. Například vůči Bruselu už se nevymezuje tak ostře jako v minulosti. I díky tomu se jí na evropské úrovni daří prosazovat nový postoj k migraci – platbou třetím zemím za vznik azylových center za hranicemi Unie, což oceňují i domácí voliči.

Její Bratři Itálie získali o dva procentní body více než v předloňských parlamentních volbách, a to i na úkor nedávného lídra celé pravice – Mattea Salviniho.

Největšímu poraženému těchto voleb nepomohla ani sázka na vstřícnost k Rusku a odmítání další vojenské podpory Ukrajině. Na rozdíl od Meloniové se také opakovaně hlásil k nacionalistickým stranám v dalších členských zemích – zejména k Francouzce Marine Le Penové. „Vyzývám k hlasování proti válce, k hlasování pro ukončení války. K hlasování, kterým izolujeme nebezpečné střelce, jako je (Emmanuel) Macron,“ prohlásil před volbami Salvini.

„Snižujeme náskok Bratrů Itálie, to byl jeden z našich cílů“

Usmívat se naopak může Elly Schleinová, předsedkyně opoziční Demokratické strany. Její názorově velmi roztříštěné středo-levicové uskupení překonalo očekávání, když dosáhlo na 24 procent hlasů.

„Jsme stranou, která od parlamentních voleb rostla nejvíc. Snižujeme náskok Bratrů Itálie a Giorgie Meloniové. To byl jeden z našich cílů,“ pochvalovala si Schleinová.

Samotná Meloniová si klade cíle ještě vyšší. Chce ještě výrazněji mluvit do politiky celé Evropské unie i složení Evropské komise. Jednoznačnou podporou Ukrajiny si přitom vysloužila pozornost její současné předsedkyně. Ursula von der Leyenová usiluje o druhý mandát a nebrání se ani pomoci od italské premiérky. Ta se ale zatím jednoznačně nevyslovila.