TÉMA

Čtyřlístek

Z Třeskoprsk až na obrazovku. Komiks Čtyřlístek se poprvé dostal do Večerníčku

Po filmu, audioknihách či poštovních známkách se Čtyřlístek objeví i ve Večerníčku. První díl s názvem Kamarádi z Třeskoprsk odvysílá Česká televize 14. února. Animovaný seriál vznikl k pětapadesátému výročí komiksu a k osmdesátinám „otce“ komiksových příběhů Jaroslava Němečka. Natočeno je zatím sedm epizod, na dalších šesti animátoři pracují.
14. 2. 2024|

Ve věku 89 let zemřel Zdeněk Karel Slabý. Autor komiksu o kocouru Vavřincovi

Ve středu zemřel ve věku 89 let spisovatel, publicista, kritik a překladatel Zdeněk Karel Slabý, který mimo jiné stál za komiksovými příběhy pro děti o kocouru Vavřincovi. V roce 2010 získal cenu nakladatelství Albatros za celoživotní přínos dětské literatuře. O Slabého úmrtí v pátek informoval server Lidovky.cz, kterému to řekl spisovatelův syn Petr Slabý.
13. 3. 2020|

Čtyřlístek a přátelé si v Poštovním muzeu vyměňují známky

Poštovní muzeum v Praze představuje výstavu Čtyřlístek a jeho přátelé. K padesátému výročí slavného komiksu shromáždilo pod tímto názvem známkovou tvorbu Jaroslava Němečka, autora příběhů o čtveřici z Třeskoprsk. A doplnilo ji známkami dalších výtvarníků, kteří také do časopisu přispívali.
24. 7. 2019|

Čtyřlístek slaví padesátku. „Smrdí to Západem,“ zněla reakce na první číslo

Ustrašený Pinďa, jedlík a silák Bobík, vynálezce Mišpulín a hospodyňka Fifinka. Čtyřlístek přátel z Třeskoprsk baví svými dobrodružstvími čtenáře už padesát let. Na stáncích se komiks poprvé objevil 15. května 1969. Příběhy zvířecích kamarádů v lidském světě vyšly z tužky výtvarníka Jaroslava Němečka a jeho ženy Lucie. Právě známý kreslíř se u příležitosti výročí Čtyřlístku v rozhovoru pro Českou televizi ohlédl za půlstoletím stále populárního komiksu.
15. 5. 2019|