TÉMA

Country

I když není „dost country“, Beyoncé jako první Afroameričanka ovládla žebříček této hudby

Začalo to tím, že se Beyoncé pokoušela na Super Bowlu marně „zbořit internet“, aby pak zbourala hitparádu Hot Country Songs. Vrchol prestižního žebříčku opanovala se singlem Texas Hold 'Em jako vůbec první zpěvačka tmavé pleti. A umístila se i s další novinkou 16 Carriages. Ještě nedávno přitom jedno americké rádio Beyoncé nechtělo hrát s odůvodněním, že přece „není country“.
22. 2. 2024|

V devadesáti letech zemřela Loretta Lynnová označovaná za královnu country

Zemřela americká zpěvačka Loretta Lynnová, bylo jí devadesát let. S odkazem na její rodinu o tom informovala agentura AP. Držitelka mnoha cen Grammy byla označovaná za královnu country a dominovala hudebním žebříčkům zejména v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století. Nazpívala desítky hitů včetně písní Coal Miner's Daughter nebo You Ain't Woman Enough.
4. 10. 2022|

Tři akordy a srdce. Když se vytáhne kytara v hospodě, poslouchá country každý

Vychází kompilace třiceti nejoblíbenějších českých country písní, které prověřil čas v rozhlasovém éteru. Nahrávky od šedesátých let do současnosti nabídnou klasický „country a western zvuk“ i moderní trampy. Skladby vybralo půl milionu posluchačů Country Radia. Být „pečbuřt a kotlíkář“ není podle hudebního dramaturga Pavla Bezoušky ani dnes žádná ostuda.
31. 7. 2021|

Zemřel Kenny Rogers. Legenda country hudby dobývala i popové hitparády

V 81 letech zemřel americký zpěvák, pianista a kytarista Kenny Rogers, hvězda country hudby, jehož písně se umisťovaly vysoko také v popových hitparádách. Podle agentury AP to oznámil jeho agent. Rogers se zřejmě proslavil nejvíc písní o válečném veteránovi Ruby, Don't Take Your Love to Town, kterou pod názvem Ruby, nechtěj mi lásku brát měl v repertoáru i český zpěvák Pavel Bobek.
21. 3. 2020Aktualizováno21. 3. 2020, 17:09|

Karel Gott symbolizuje proměnu populární hudby od šedesátých let do dneška, říká Josef Vlček

Česko, ale i další země se ohlížejí za hudební kariérou zpěváka Karla Gotta, který v úterý zemřel. Pro mnohé znamenal symbol doby, přinejmenším však byl symbolem populární hudby druhé poloviny dvacátého století. „I v posledních letech se přichyloval k novým kapelám a hledal mezi nimi nějakou inspiraci,“ připomíná hudební publicista Josef Vlček, který byl hostem pořadu Události v kultuře.
3. 10. 2019|