Zemřel country zpěvák Kris Kristofferson

Ve věku 88 let zemřel americký zpěvák, herec a skladatel Kris Kristofferson, který patřil k legendám americké country hudby. Poslední chvíle strávil v klidu, obklopen nejbližšími ve svém domě na havajském ostrově Maui, oznámil podle agentury AP mluvčí jeho rodiny.

Kristofferson měl v posledních dvou dekádách problémy s pamětí. Rodina neuvedla, co bylo příčinou jeho smrti.

Vnuk švédských přistěhovalců se narodil v roce 1936 v Brownsville v Texasu. Díky stipendiu pro nadané studoval v anglickém Oxfordu literaturu a původně se chtěl stát spisovatelem. Později narukoval do armády a létal vrtulníkem. Armádní kariéru však opustil, přesídlil do bašty country hudby v Nashvillu a začal skládat písničky – například pro další countryovou legendu Johnnyho Cashe napsal píseň Sunday Morning Coming Down.

Písničkářovu cestu ke slávě zahrnující několik cen Grammy odstartovalo album s názvem Kristofferson z roku 1970. Obsahovalo i megahit Me and Bobby McGee, jejž nazpívala také Janis Joplinová. Jeho skladby jen do osmdesátých let minulého století nahrálo přes 450 interpretů.

Ve filmovém světě se Kristofferson dostal do povědomí v roce 1973 rolí desperáta Kida v kultovním anti-westernu Pat Garrett a Billy Kid. Úspěch měl i snímek Alice už tu nebydlí (1974) Martina Scorseseho.

Po boku Barbry Streisandové si zahrál ve snímku Zrodila se hvězda z roku 1976, který mu přinesl Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon. Za hudbu k filmu Písničkář (1984) si připsal nominaci na Oscara.