TÉMA

Caravaggio

Prado vystavuje objevený obraz, který Caravaggio maloval na útěku před trestem smrti

Madridské muzeum Prado vystavuje obraz, o němž mluví jako o „jednom z největších objevů umění“. Muzeum před třemi lety vymohlo zastavení dražby, na níž měla být tato malba zmučeného Krista prodána, s tvrzením, že dílo nejspíš namaloval italský mistr Caravaggio. Zřejmě v době, kdy byl na útěku kvůli odsouzení za zabití. Odborná expertiza následně domněnku o autorství potvrdila.
28. 5. 2024|

Rodina se snaží prodat vilu se stropem od Carvaggia státu. Za čtvrtinu rozpočtu resortu kultury

Je výjimečná –⁠ a výjimečná byla i její vyvolávací cena:  471 milionů eur (přes jedenáct miliard korun). Řeč je o barokní vile Ludovisi (Casino dell'Aurora), kterou v historickém centru Říma prodává šlechtická rodina. Mezi vzácnou uměleckou výzdobou vyniká strop od Caravaggia. I proto se mluvilo o dražbě století. Jenže do aukce se nakonec nikdo nepřihlásil. Tím ale pokus o její prodej nekončí.
19. 1. 2022|

To by si van Gogh a Caravaggio za rámeček nedali. Multimediální výstavy prochází jejich díla

Malíře Vincenta van Gogha a Caravaggia nespojuje jen to, že byli a jsou zásadními osobnostmi výtvarného umění. Jak práce holandského mistra, tak díla italského umělce oživují aktuální výstavy prostřednictvím multimediálních instalací. Doslova se procházet jejich tvorbou mohou návštěvníci v Bruselu a Miláně.
1. 1. 2019|