TÉMA

Atentát na Reinharda Heydricha

Historická rekonstrukce: Atentát na Heydricha minutu po minutě

Před osmdesáti lety skupina československých výsadkářů provedla atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Sledujte celý den historickou rekonstrukci tehdejších událostí, přesně tak, jak proběhly.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 19:59|

Libní zahřměl atentát na Heydricha. Rekonstrukce přilákala davy diváků

V pražské Libni se uskutečnila rekonstrukce atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha z roku 1942. Atmosféru dotvářeli i kolemjdoucí v dobových kostýmech.
27. 5. 2022|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

KVÍZ: Českoslovenští vojáci před 80 lety zlikvidovali Heydricha. Co o tom víte?

Před osmdesáti lety, 27. května 1942, provedli v Praze-Libni českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tento příběh se sice učí i na základní škole, ale spousta lidí už důležité detaily zapomněla. Jak jste na tom vy?
26. 5. 2022|