TÉMA

Andreas Pieralli

Meloniová má stabilní konzervativní názory, mírní obavy z fašismu, říká italský publicista

Itálie bude mít poprvé v historii premiérku. V předčasných volbách uspěla Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Podle publicisty a překladatele Andrease Pieralliho ji voliči odměnili za to, že nebyla součástí vlád uplynulých let, kterým se nepodařilo řešit nepříznivou ekonomickou a sociální situaci mnoha Italů. Meloniová má fašistické kořeny, pracovala na jejich odsunutí, ale není jasné, co by se stalo, pokud by svou moc upevnila ve státních strukturách, říká Pieralli.
27. 9. 2022|

Drastické video získané nelegální cestou. Italové odsuzují veřejnoprávní televizi za odvysílání pádu lanovky

Byl to důkazní materiál, který ze soudního spisu unikl do médií. Zobrazuje posledních pár vteřin života čtrnácti lidí a bez jakékoli úpravy ho odvysílala italská veřejnoprávní televize RAI. Video se následně rozšířilo do dalších médií a na sociální sítě. Měsíc po tragédii, která stále není vyšetřená, se Italové pozastavují nad praxí novinářů a shodují se, že takové video zveřejnit neměli. Proč a co televizi nejspíš vedlo k opačnému závěru, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
26. 6. 2021|

V Itálii začal velký proces s mafií 'Ndrangheta. Obžalovaných je přes tři sta

V Itálii začal největší proces s mafií od 80. let minulého století. Před soudem stanou lidé podezřelí z příslušnosti ke kalábrijské mafii 'Ndrangheta, v současnosti nejmocnější italské mafiánské skupině. Obžalováno je celkem 325 lidí, svědků je pak přes devět set. Očekává se, že padne obvinění z vražd, obchodů s drogami, praní špinavých peněz, vydírání i ze zneužití veřejné funkce.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 19:44|