TÉMA

Sabotáž

Německá policie zatkla dva muže, chystali sabotáže ve prospěch Ruska

Německá policie v Bavorsku zatkla dva německé Rusy, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství a server veřejnoprávní televize ARD, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance, napsal deník Bild.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 19:46|

Podmořské internetové kabely potřebují lepší ochranu, upozorňují odborníci

Podmořské kabely přenáší téměř veškerá internetová data po celém světě. Jejich případné poškození tak může na týdny vyřadit jak klíčové služby, tak třeba kritickou infrastrukturu. Projevilo se to například na konci února letošního roku, kdy došlo k poškození několika kabelů v Rudém moři. Odborníci proto teď řeší, jak síť lépe chránit.
19. 3. 2024|

Někdo poškodil vlak, který jezdí na krušnohorské trati. Dopravce čelil útokům i v minulosti

Motorový vůz, který jezdívá po krušnohorské trati z Mostu do Moldavy, někdo poškodil. Nešlo o první takový incident. Zatímco však v minulosti motorák například narazil do nastraženého kamení, tentokrát se pachatel vloupal do depa a poničil motor i topení. Dopravce, kterému vůz patří, ho již zprovoznil, útokem se zabývá policie.
1. 3. 2024|

Kabel u pobřeží Jemenu, který spojuje Evropu s Indií, vyžaduje opravu. Správce řeší, jak ji za útoků hútíů provést

Na dně Rudého moře u pobřeží Jemenu byl před několika dny poškozen podmořský komunikační kabel, který propojuje Evropu s Indií. Telekomunikační operátor, který kabel vlastní, nyní stojí před problémem, jak zajistit jeho opravu pod hladinou moře ve válečné zóně, kde na námořní dopravu pravidelně útočí jemenští povstalci hútíové. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že zatím není jasné, zda bylo spojení poškozeno úmyslně.
27. 2. 2024|

Nord Stream někdo poškodil záměrně, ale nemáme důvody pro trestní stíhání, oznámilo Dánsko

Dánsko v pondělí uvedlo, že se rozhodlo ukončit vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy. Dánsko je po Švédsku druhou zemí, která své vyšetřování možné sabotáže na plynovodech z roku 2022 končí, informovala agentura Reuters.
26. 2. 2024|

Švédsko ukončilo vyšetřování možné sabotáže Nord Streamu

Švédská prokuratura oznámila, že se rozhodla ukončit vyšetřování možné sabotáže na plynovodu Nord Stream. Podle prokuratury Švédsko nemá pravomoc se záležitostí zabývat.
7. 2. 2024|

Rusko, Čína a Balticconnector. Plynovod poškodila kotva nákladní lodi, vyvstávají další otázky

Plynovod na dně Finského zálivu poškodila kotva nákladní lodě NewNew Polar Bear čínské společnosti, oznámili finští vyšetřovatelé. Zda to byla nehoda nebo záměrná sabotáž, však stále není jasné. Posádka na pokusy o kontakt nereaguje. Podle námořníků je „nemožné“, aby za sebou loď táhla masivní kotvu bez povšimnutí. Experti proto spekulují o tom, kdo by mohl mít na poškození Balticconnectoru zájem – a jejich pohledy při tom směřují na Východ.
7. 11. 2023|

Elektrárny v Baltském moři před útoky nikdo nehlídá. Ať se činí vlády, žádají provozovatelé

Větrné elektrárny v Severním moři by měly do roku 2030 dodávat elektřinu až stu milionů domácností. Většina z nich ale není téměř vůbec chráněna před případným útokem. Obavy o bezpečnost podmořské klíčové infrastruktury vzrostly na začátku měsíce, kdy došlo k poškození plynovodu Balticconnector a dvou komunikačních kabelů v Baltském moři. Provozovatelé elektráren chtějí, aby ostrahu zajistily vlády. Infrastrukturu by mohly hlídat třeba senzory nebo podmořské drony.
28. 10. 2023|

Sabotáž na německé železnici zastavila dálkové spoje mezi Hamburkem a Berlínem

Po sabotážích na železniční infrastruktuře nevyjelo mnoho dálkových spojů mezi Hamburkem a Berlínem. Vyšetřovatelé předpokládají, že za nimi je „politický“ motiv, uvedla policie v Hamburku podle agentury DPA, která píše o požárech v kabelových šachtách. Mezitím se podle DPA na krajně levicové platformě Indymedia objevil text, který se k organizaci sabotáže hlásí. Do brzkého odpoledne bylo zcela zrušeno 11 spojů a dalších 19 částečně.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 16:53|

Kyjev v Rusku pracuje se sítí sabotérů, kterou zásobuje drony, píše CNN

Ukrajina si vytvořila v Rusku síť agentů a sympatizantů, kteří na nepřátelském území provádějí sabotážní akce. Také jim začala dodávat bezpilotní letouny, aby s nimi mohli podnikat útoky, uvádí americká televize CNN s odvoláním na vícero zdrojů obeznámených s informacemi amerických tajných služeb.
5. 6. 2023|

Ruské lodě chystají sabotáže větrných elektráren či podvodních kabelů, tvrdí skandinávská média

Flotila padesáti ruských plavidel, která se údajně maskují jako rybářské a výzkumné lodě, chystají podle skandinávských médií sabotáže větrných elektráren, plynovodů a komunikačních kabelů v Severním moři. S odkazem na společnou investigaci veřejnoprávních médií v Dánsku, Norsku, Švédsku a Finsku o tom informuje BBC. Kreml tvrdí, že se severská média mýlí a pro obvinění Ruska neexistují důkazy.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:00|

Poškození Nord Streamu byla podle Švédska sabotáž, vyšetřování zjistilo stopy výbušnin

Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla v pátek podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny stopy výbušnin, dodala.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:02|

Plynovody Nord Stream značně poškodily „silné výbuchy“, potvrdili dánští vyšetřovatelé

Dánské úřady potvrdily rozsáhlé poškození plynovodů Nord Stream u dánských břehů v Baltském moři a uvedly, že příčinou byly „silné výbuchy“. Švédský deník Expressen zveřejnil první údajné záběry poškozených produktovodů vedoucích z Ruska do Německa. Dohromady čtyři mohutné úniky plynu se na konci září vyskytly v mezinárodních vodách.
18. 10. 2022|

Žalobce Bodlák se soudcem nestane. Zeman ho odmítl jmenovat, píše Česká justice

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:58|

Podle Vrchního státního zastupitelství nebylo Zemanovo podezření na sabotáž při jeho hospitalizaci důvodné

Pražské Vrchní státní zastupitelství vyhodnotilo podnět prezidenta Miloše Zemana, podle kterého měl minulý rok při své hospitalizaci čelit pokusu o zbavení pravomocí, jako nedůvodný. Státní zástupci však nadále budou prověřovat možné padělání lékařské zprávy. České televizi to řekl státní zástupce Marek Bodlák. Pokusu o sabotáž se měl podle prezidenta dopustit předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další osoby tím, že uvažovali o převodu prezidentských pravomocí během Zemanovy hospitalizace. Hradní kancléř Vratislav Mynář ČT napsal, že Hrad považuje aktuální rozhodnutí státních zástupců za chybné a využije všechny opravné prostředky.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 19:59|

Podnět prezidenta k možné sabotáži prověří Vrchní státní zastupitelství v Praze

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) postoupilo podnět prezidenta Miloše Zemana k prověření toho, zda se v souvislosti s jeho onemocněním stal trestný čin sabotáže, Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. To následně rozhodne o dalším postupu. Informoval o tom mluvčí NSZ Petr Malý. Prezident podal podnět k prověření možné sabotáže na konci června ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS). Ten následně uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zástupci.
11. 7. 2022|

Zeman předal ministrovi Blažkovi podnět k přezkumu možné sabotáže při prezidentově onemocnění

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) převzal od prezidenta Miloše Zemana podnět k prověření toho, že se mohl v souvislosti s jeho onemocněním stát trestný čin sabotáže. Zeman v podnětu upozornil podle mluvčího Jiřího Ovčáčka na to, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení svých pravomocí. Blažek uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zastupci. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil podnět „skoro za hloupost“, neboť směřuje k něčemu, co se nestalo.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 19:10|

Ukrajina pomýšlí na osvobození celé země. V Izjumu našli desítky mrtvých civilistů

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Kyjev pomýšlí na osvobození celé země. Ruský prezident Vladimir Putin se podle amerických výzvědných služeb připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině. V domě v Izjumu v Charkovské oblasti zničeném v březnu ruskými vojáky se našla těla 44 civilistů. V Charkovské oblasti bylo osvobozeno několik obcí, oznámil večer generální štáb ukrajinské armády. Bělorusko poslalo k ukrajinským hranicím speciální síly.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 22:57|

Výbuchy v ruských skladech prošetřuje vojenská prokuratura, mohlo by jít i o vnitřní odpor

Na ruském území dochází v poslední době k podezřelým událostem; jen v uplynulých třech týdnech jich země zaznamenala nejméně pět, když mohutné požáry zachvátily sklady munice a paliva, vojenský výzkumný ústav i významnou chemičku. Události vyšetřuje vojenská prokuratura. Jednou z interpretací jsou diverzní zákroky ze strany samotných Rusů.
3. 5. 2022|

Výzva Daniela Landy k zahlcení hygien nebyla podle žalobce trestným činem, informují Seznam Zprávy

Iniciativa Zlatý špendlík organizovaná zpěvákem Danielem Landou, která loni v listopadu vyzývala k zahlcení krajských hygienických stanic žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím, se podle žalobce nedopustila trestného činu. Státní zástupce uvedl, že výzva sice nabádala k obstrukčnímu chování, ale nešlo o sabotáž, tedy ani o trestný čin. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
2. 2. 2022|

„Všem nám jde o to, aby nebyla válka.“ Politici doufají v mírové řešení konfliktu Rusko–Ukrajina, expert je skeptičtější

Napětí mezi Kyjevem a Moskvou se už několik týdnů stupňuje a znepokojuje jak evropské státy, Česko nevyjímaje, tak politiky na druhé straně Atlantiku. Otevřeně se hovoří o možnosti, že ruská armáda znovu vtrhne přes hranice na Ukrajinu, i když to Kreml vytrvale odmítá. Tématu se věnovalo úterní vydání pořadu 90' ČT24 i Události, komentáře, o krizi debatovali jak čeští poslanci, tak novinář či bezpečnostní analytik.
26. 1. 2022|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu za sabotáž hygieniků

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy pro podezření ze sabotáže. Landova iniciativa vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS) žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi 10 tisíc. K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na svém webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na Twitteru státní tým Chytré karantény. Landa řekl iDNES.cz, že lidé jen chtějí informace.
12. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 10:02|

Policie kvůli dění kolem Zemana prošetří možné trestné činy proti republice. Případem se zabývá i BIS

S ohledem na informace Senátu o zdravotním stavu prezidenta zahájí policie prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Informovala o tom na Twitteru. Začala se tím zabývat i Bezpečnostní informační služba, zjistil to server iRozhlas. Podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kam byl prezident před více než týdnem převezen, nyní není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti, hradní kancléř o tom má informace už od minulého týdne. Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval kancléře k rezignaci.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 16:14|