TÉMA

Podnikatelé

Mezi mladými roste zájem o podnikání, zaměstnanecké smlouvy je prý svazují

Zájem o podnikání mezi mladými vloni meziročně vzrostl o patnáct procent. Do byznysu se v roce 2023 vrhlo třináct tisíc lidí ve věku mezi osmnácti a dvaceti lety. Ukazují to data ministerstva průmyslu a obchodu. Někteří z čerstvých živnostníků jsou ale ještě mladší a s podnikáním začínají už při škole. Nezletilí, kteří by rádi s byznysem začali před osmnáctými narozeninami, se mohou nechat soudem zplnoletit.
3. 3. 2024|

Česko má na Ukrajině perfektní zvuk. Je potřeba na tom stavět hned, vybídl velvyslanec Pech české podnikatele

Česká republika patří k zemím, které Ruskem napadenou Ukrajinu podporují od samého počátku válečného konfliktu. Podle českého velvyslance na Ukrajině Radka Pecha to Kyjev nejen při diplomatických setkáních často oceňuje. Podnikům z tuzemska se podle něj i díky tomu otevřela cesta k zajímavým příležitostem. Řekl to v exkluzivním rozhovoru se zpravodajem České televize Davidem Miřejovským.
24. 2. 2024|

Kontroly jsou časté a prověřují to samé. Podnikatelka si stěžovala na ministerstvech i vládě

Kontroly obchodní, zemědělské a potravinářské inspekce, hygienických stanic nebo veterinární správy jsou podle podnikatelů časté a úředníci opakovaně kontrolují to samé. Plzeňská podnikatelka se proto obrátila se stížností na ministerstva i vládu. Stát slibuje snížit byrokracii.
6. 2. 2024|

Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli opět stoupla, u spotřebitelů ale klesá

Důvěra v českou ekonomiku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) potřetí po sobě vzrostla, v prosinci se zvýšila stejně jako o měsíc dřív o 0,3 bodu a dostala se na 93,4 bodu. Podobně jako v listopadu stoupla důvěra podnikatelů, u spotřebitelů znovu klesla a sestoupila nejníže od letošního ledna.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 10:17|

Víc lidí na trhu práce by mohlo rozhýbat ekonomiku. Jenže nezaměstnanost je malá

Česko se vymyká ekonomickým poučkám. Zatímco výkon ekonomiky klesá, nezaměstnanost zůstává stále na nízkých číslech. Firmy si i při nižší poptávce většinou dál nechávají své pracovníky, ve větší míře se nepropouští. Právě nízká nezaměstnanost patří dlouhodobě k největším překážkám dalšího rozvoje tuzemských firem.
26. 12. 2023|

Země EU dosáhly předběžné dohody na regulaci umělé inteligence

Evropská unie (EU) v pátek pozdě večer dosáhla předběžné dohody na regulaci umělé inteligence (AI). Podle analytiků ale ještě bude nutné upřesnit detaily. Informuje o tom agentura Reuters, která píše o „přelomových“ pravidlech. EU podle ní má nakročeno k tomu, aby se stala prvním z významných světových hráčů, který bude mít normy pro regulaci systémů, jako je ChatGPT.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 11:09|

Za energie si připlatí až 367 tisíc domácností a podnikatelů. Mají omezený čas na řešení

Téměř milion klientů navzdory uzavřeným smlouvám přišlo o dodávky energií, když před dvěma roky padla společnost Bohemia Energy. Část z nich si pak cenu u nového dodavatele zafixovala. Většina smluv končí právě v tomto období. Někteří z nich si s novými závazky znovu připlatí. Stejně tak to ale může v příštím roce čekat stovky tisíc lidí, kteří klienty Bohemia Energy nebyli.
13. 10. 2023|

Důvěra v ekonomiku v září klesla, po spotřebitelích ji ztrácejí i podnikatelé. Nejméně věří průmyslu

Důvěra v českou ekonomiku je nejmenší od doby, kdy v zemi vrcholila covidová epidemie. Letos v září klesla na 89,2 bodu, což je o 4,2 bodu méně než v srpnu, uvedl Český statistický úřad. Menší důvěru v hospodářství mají oproti konci prázdnin podnikatelé i spotřebitelé.  Nižší je důvěra i meziročně, loni v září byla na 90,3 bodu.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 14:39|

Plány na opravu zámku v Protivíně se neuskutečnily. Úřady investici prověřují

České úřady vyšetřují okolnosti investice do zámku v Protivíně. Podle původních informací zástupců města měl zámek i přilehlé budovy koupit a opravit malajský sultán. Ukázalo se ale, že jde o skupinu IC Group s nejasnou vlastnickou strukturou a vazbami na ruské podnikatele. Firma je navíc propojena s investiční společností Diversity Capital, která investorům dluží stamiliony korun. Případu se věnovali redaktoři ČT Nikol Coufalová a Jiří Hynek.
2. 7. 2023|

Stanjura, Středula a Zajíček debatovali o strategických investicích státu. Podle ministra úspory investice nezasáhnou

Musí se hledat další opatření, která půjdou souběžně s úsporným balíčkem a která usnadní podnikání v České republice a odstraní zbytečné regulace, řekl v pořadu Události, komentáře prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Dodal, že je zároveň potřeba, aby vznikl vládní výbor, který by řešil strategické investice státu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zmínil, že úsporná opatření strategické investice nezasáhnou. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by se mělo nejvíce investovat do infrastruktury, například do energetiky či zdravotnictví.
7. 6. 2023|

Růst čínské ekonomiky překonal očekávání. V prvním čtvrtletí se zvedla o 4,5 procenta

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšil o 4,5 procenta. S odvoláním na tamní statistický úřad to uvedla agentura Reuters. Analytici původně očekávali čtyřprocentní růst HDP, v předchozím čtvrtletí to bylo 2,9 procenta. K rychlejšímu oživení druhé největší ekonomiky světa přispělo ukončení přísných protiepidemických opatření koncem loňského roku.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 20:37|

Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý

Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 21:00|

Státy EU včetně Česka pomáhají Moldavsku s uprchlíky i špatnou ekonomickou situací

Státy Evropské unie včetně Česka pomáhají Moldavsku překonat současnou ekonomickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině. Sociální napětí se snaží využít organizace podporované Ruskem k převratu. Česko už poslalo desítky milionů korun na pomoc s uprchlíky, ale také na rozvoj drobným podnikatelům. Jde zejména o zemědělce a vinaře u hranic s Ukrajinou.
9. 4. 2023|

Stát zřizuje povinně datové schránky, tisíce seniorů proto svá živnostenská oprávnění ruší

Stát povinně zřizuje datové schránky více než dvěma milionům lidí, především podnikatelům a živnostníkům. Tisíce z nich proto svá živnostenská oprávnění ruší. Důvodem je jejich neochota datovou schránku provozovat. Týká se to hlavně seniorů, kteří už roky aktivně nepodnikají nebo mají živnost pozastavenou. Úřady kvůli tomu teď musí vyřizovat někde i desetinásobek běžné agendy.
17. 2. 2023|

„Vážné pochybení velvyslance.“ Lipavský řeší izraelské setkání Stropnického s proruským dezinformátorem

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) kritizuje velvyslance v Izraeli Martina Stropnického za setkání s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem. Na Twitteru uvedl, že takovou návštěvu považuje za vážné pochybení velvyslance a o dalším postupu rozhodne příští týden. Fotografie ze setkání Stropnického s delegací vedenou poslancem SPD Janem Hrnčířem sdílel předtím místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Jedinou možností je podle něj neprodlená rezignace Stropnického. Velvyslanec Deníku N řekl, že neověřoval minulost a aktivity své návštěvy a nemůže mít přehled o dezinformační scéně v Česku.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 14:11|

Francouzi budou protestovat proti poklesu životní úrovně. Ta se propadá nejvíc na venkově

Francouzi se ve čtvrtek chystají stávkovat. Vadí jim důchodová reforma a propad životní úrovně. Ten je znát hlavně na venkově, kde končí mnohé obchody, často jediné v obci.
18. 1. 2023|

V listopadu ukončilo podnikání třikrát víc živnostníků než obvykle, ukázala analýza

Své podnikání ukončilo v listopadu 11 090 živnostníků, což je zhruba třikrát více, než je v tomto měsíci v posledních letech v Česku běžné. Podnikání na živnost zahájilo 6136 lidí, takže počet českých živnostníků se v tomto měsíci snížil o 4954. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
30. 12. 2022|

Důvěra v ekonomiku po krátkém zlepšení opět klesá, v prosinci se snížila mezi podnikateli i spotřebiteli

Důvěra v ekonomiku v prosinci klesla o 0,6 bodu, oznámil Český statistický úřad. Kromě podnikatelů, jejichž důvěra klesá dlouhodobě, se před koncem roku snížila i mezi spotřebiteli. V listopadu přitom jejich důvěra v ekonomiku rostla.
27. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak pomáhá stát živnostníkům?

Jak stát může pomoci živnostníkům, kteří se dostanou do finančních potíží? V dalším díle pořadu Drahé Česko hovořila Ludmila Navrátilová z oddělení nepojistných sociálních dávek Generálního ředitelství Úřadu práce ČR.
15. 12. 2022|

Senát schválil zrušení EET ke konci letošního roku. Sjednotil také podmínky u příspěvku na bydlení

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát ve středu novelu o zrušení EET podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident. Senátoři rovněž schválili zvýšení přídavků na dítě od ledna o 200 korun na 830 korun až 1580 korun měsíčně nebo novelu upravující podmínky pro vstup a pro činnosti v Antarktidě včetně povolování. Zákonodárci odsouhlasili také budování nové Digitální a informační agentury a odmítli automatické zřizování datových schránek.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 19:31|

Důvěra v českou ekonomiku se snížila i v srpnu, spotřebitelé ale pookřáli

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu klesla, a to třetí měsíc v řadě, uvedl Český statistický úřad. Z jeho konjunkturálního průzkumu ovšem vyplývá, že je to důsledek poklesu důvěry mezi podnikateli. U spotřebitelů je situace jiná, poprvé po pěti měsících jejich důvěra v ekonomiku ve srovnání poněkud vzrostla. Stále je ale na nejnižších hodnotách za posledních dvacet let.
24. 8. 2022|

Po vládě chci, aby lépe komunikovala, říká Dlouhý. Na účast v radě ČNB je už prý moc starý

Prezident Hospodářské komory a bývalý ministr Vladimír Dlouhý si v Interview ČT24 mimo jiné postěžoval na to, že vláda podle něj špatně komunikuje a dodržuje „rádiový klid“. Zároveň Dlouhý také přiznal, že tím, že je současně ekonomem a šéfem Hospodářské komory, je už řadu let ve složité pozici.
13. 5. 2022|

Epidemie covidu v Česku dál zpomaluje. Počet nakažených klesl i v Německu

V pondělí přibylo v Česku 6553 potvrzených případů nákazy, o čtvrtinu méně než před týdnem. Podobně klesl i počet podezření na opakovanou nákazu, kterých laboratoře odhalily 1275. Méně se ale také testovalo, nadále klesá incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 370 nakažených. Počty nakažených nadále klesají i v Německu. Čeští podnikatelé mohou od úterý žádat o pomoc z programu COVID 2022. Čína rozšířila uzávěru Šanghaje kvůli rostoucímu počtu nakažených na celé město.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 17:50|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|