TÉMA

Odchod

Problémy s plánováním dovolené i při nemoci. V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči

V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči. Na některých stanicích už slouží v minimálním počtu, který určují předpisy. Mají pak problém plánovat směny nebo dovolené. Nejhorší situace je podle krajského vedení na Děčínsku, kde začali hlavně starší hasiči odcházet po požáru v Českém Švýcarsku.
7. 3. 2024|

Čtvrtina mladých Ukrajinců chce po škole odejít do zahraničí, zjistil průzkum

Zhruba každý čtvrtý mladý Ukrajinec chce po dokončení školy opustit svou zemi. V městských oblastech má takový úmysl 31 procent studentů, na venkově je jich výrazně méně. Vyplývá to z průzkumu ukrajinské společnosti Vox Populi pro charitativní organizaci Saved.
11. 2. 2024|

Nábor policistů se v Libereckém kraji nedaří, kvůli ztrátě benefitů zvažují odchod i někteří stávající

V Libereckém kraji se dlouhodobě nedaří naplňovat stavy policistů. Ti stávající navíc od ledna přišli o část zaměstnaneckých výhod, jako je příspěvek na stravování nebo na dovolenou. Někteří strážci zákona kvůli tomu uvažují o odchodu.
19. 1. 2024|

Ministerstvo práce navrhuje postupné zvyšování hranice pro odchod do důchodu, dosud byla 65 let

Vláda by v únoru mohla projednat návrh důchodové reformy. Pro Českou televizi to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Součástí připravované legislativy je i prolomení dosavadní odchodové hranice do penze – nejpozději v pětašedesáti letech. Své připomínky však vyslovily opozice, odbory nebo i resort zdravotnictví.
15. 1. 2024|

Krize ve společnosti, jež vyvinula ChatGPT. Končí další z lidí, kteří stáli u vzniku firmy

Z americké společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, se po odvolání výkonného ředitele Sama Altmana rozhodl odejít i předseda správní rady Greg Brockman, informoval v sobotu server BBC. Altman i Brockman stáli u vzniku firmy, kterou podle aktuálních informací serveru The Information opouštějí i další lidé. Krize ve společnosti se tak podle agentury Reuters prohlubuje.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 21:33|

Izrael pokračuje v bombardování Gazy. Každý člen Hamásu je podle Netanjahua „mrtvý muž“

Na severu Izraele zněly výstražné sirény. Izraelská armáda uvedla, že obdržela zprávy o narušení izraelského vzdušného prostoru z Libanonu. Později poplach odvolala s tím, že se vniknutí letounu nepotvrdilo. Hranice s Libanonem je neklidná poté, co teroristé z Hamásu zabili stovky Izraelců a v odvetě začaly na Gazu létat bomby. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil po boku opozičního lídra Bennyho Gantze, že „zničí a rozdrtí“ palestinské hnutí Hamás a každý jeho člen je „mrtvý muž“.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 20:06|

Zvyšování věku odchodu do důchodu se bude týkat i lidí, kterým je dnes 57 let, zjistila ČT

Zvyšování věku odchodu do důchodu se bude týkat i těch, kterým je dnes 57 a méně. Podle nových propočtů Ministerstva práce a sociálních věcí to zjistila Česká televize. Zvyšování se mělo přitom týkat až dnešních čtyřicátníků. Premiér Petr Fiala (ODS) to vysvětluje tím, že nemůže nastat skok mezi jednotlivými populačními ročníky.
29. 5. 2023|

Slovenský premiér Heger odchází z OĽaNO, povede stranu Demokrati. Přecházejí do ní i čtyři ministři

Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Učinil tak v příspěvku na sociální síti. Později dodal, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:19|

Vondrák má nadále podporu krajských zastupitelů ANO, hejtmanem zůstává

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák má i po odchodu z hnutí nadále podporu krajského klubu zastupitelů ANO. Po jednání klubu to potvrdil jeho předseda a krajský šéf ANO Josef Bělica. Vondrák oznámil odchod z ANO 24. února. V pátek povede zastupitelstvo poprvé jako hejtman, který už není členem ANO. První místopředseda hnutí Karel Havlíček rozumí tomu, že krajští zastupitelé nechtějí ke konci funkčního období dělat radikální změnu. Vondrák by ale podle něj sám měl zhodnotit, zda mu přijde férové zůstávat ve funkcích. Volby do krajských zastupitelstev se konají příští rok, Vondrák je hejtmanem od roku 2016.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 19:17|

Vondrák vystoupil z ANO. Hejtmanem plánuje zůstat, podle Havlíčka nemá podporu

Ivo Vondrák vystoupil z hnutí ANO, za které byl dvakrát zvolen moravskoslezským hejtmanem a také do Poslanecké sněmovny. Hejtmanem ale hodlá dál zůstat. Vondrák dával najevo výhrady k politickému směřování ANO, které podle něj míří příliš doleva. Spory se začaly stupňovat na podzim, kdy uvedl, že v prezidentských volbách nepodpoří předsedu hnutí Andreje Babiše. V únoru Ivo Vondrák rezignoval na post místopředsedy ANO, poté také vystoupil z poslaneckého klubu a svůj odchod načasoval na chvíli, kdy měla krajská organizace hlasovat o jeho vyloučení.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 18:14|

Policie odvolala pátrání po čtrnáctiletém chlapci, je v pořádku

Policie odvolala pátrání po čtrnáctiletém chlapci, které vyhlásila ve středu. Policisté ho našli v Mníšku pod Brdy, uvedla policie na Twitteru. Chlapec je v pořádku.
15. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 05:19|

Musk chce odstoupit z pozice šéfa Twitteru, jakmile za sebe najde náhradu

Majitel a šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk se nechal slyšet, že odstoupí z pozice šéfa firmy, jakmile za sebe najde náhradu. Uživatelé sociální sítě se v pondělí vyslovili pro Muskův odchod z čela podniku. Musk, který anketu inicioval, slíbil, že se jejímu výsledku podřídí.
21. 12. 2022|

30 let zpět: Končí těžba uranu v Zadním Chodově

Začátkem devadesátých let se postupně utlumovala těžba nerostných surovin. K nim vedle uhlí patřila i uranová ruda, kterou pro svůj jaderný průmysl i zbraně tolik potřeboval Sovětský svaz. Do SSSR také putovaly veškeré dodávky cenné horniny. Reportáž před 30 lety zachytila vyvezení posledního vozíku uranové rudy v dolu Zadní Chodov na Plzeňsku. Mimoto uvádí, na jaké odvětví se propuštění horníci nejspíš budou orientovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 12. 2022|

Izraelské ambice na Sinaji připomínají omšelé činžáky. Před 40 lety tam vznikalo město Ofira

Před čtyřiceti lety dokončil Izrael stahování ze Sinajského poloostrova, který na základě mírové smlouvy získal zpátky Egypt. Odešlo všech zhruba sedm tisíc izraelských osadníků. Připomínky izraelské vlády nad poloostrovem však zůstávají dodnes. Jednou z nich je město Šarm aš-Šajch. Mezi novými hotely se ukrývají zbytky izraelského města Ofira.
27. 11. 2022|

Křetínský přesune firmu do zahraničí, stěžuje si na mimořádnou daň

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského přesune svou společnost EP Commodities, která se zabývá obchodem s energetickými surovinami, z Česka do zahraničí. Udělá to kvůli tomu, že se na firmu vztahuje daň z mimořádných zisků, kterou v pátek schválila sněmovna. Podle holdingu je zdanění takových firem nesmyslné a v zahraničí nefunguje.
4. 11. 2022|

Vyhledejte pomoc a odejděte najednou, radí odborníci obětem domácího násilí

Řada žen si neuvědomuje, že domácí násilí může skončit vraždou. Je důležité, aby vyhledaly pomoc, vyzvala v pátečních Událostech, komentářích socioterapeutka a místopředsedkyně centra pro ženy Rosa Zdena Prokopová. Kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek upozornil, že agresor vychází z předpokladu, že se oběť nebude bránit. Kritickým momentem je odchod od agresora, shodují se odborníci.
6. 8. 2022|

Obchod s USA dosahuje jedenácti miliard dolarů ročně. Vystrčilova mise ho má dál podpořit

Česko má nebývale vyrovnanou bilanci zahraničního obchodu se Spojenými státy. Vzájemný dovoz a vývoz s naším nejdůležitějším obchodním partnerem mimo Evropskou unii se blíží jedenácti miliardám dolarů ročně. Rozvinout další spolupráci má po mnoha letech první podnikatelská mise, která do USA vyrazila s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).
7. 6. 2022|

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Aeroflot výrazně omezí lety za hranice, od Ruska se odvracejí další světové firmy. Putin ztrhal sankce

Ruské aerolinky Aeroflot zruší od 8. března všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska, oznámila firma podle agentury TASS. Rozhodnutí vejde v platnost od pondělních 22:00 SEČ a vedly k němu „okolnosti, které brání provozování letů“, uvedla největší ruská letecká společnost, podle níž vnitrostátní spoje zůstanou zachovány. Zároveň další zahraniční firmy oznámily, že pozastavují v Ruské federaci své služby – nově se to týká například platební platformy PayPal nebo módních značek Zara, Bershka, Puma a Prada. Visa podle agentury Reuters uvedla, že pozastavuje operace v Rusku. Mastercard už nebude podporovat platební karty vydané ruskými bankami.
5. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 00:04|

Do Česka přišlo z Ukrajiny už přes dvacet tisíc lidí. Pomůžou asistenční centra, řekl ve sněmovně Fiala

Sněmovna se ve středu opět zabývala aktuální situací kolem ruské vojenské agrese vůči Ukrajině. Premiér Petr Fiala (ODS) v úvodu informoval o české pomoci Ukrajině a upřesnil, že vláda připravuje legislativu na pomoc lidem přicházejícím z Ukrajiny. Dolní komora také schválila zákon, který se týká takzvaného panevropského osobního penzijního produktu, který by měl být dobrovolnou alternativou ke spoření na důchod. Na základě senátního návrhu by měly v kalendáři nově být i významné dny připomínající atentát na Reinharda Heydricha a odchod sovětských vojsk z Československa. Poslanci podpořili i změny v DPH a spotřebních daních kvůli novým nařízením Evropské unie.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 16:09|

30 let zpět: Armáda prodává pozemky

Po odchodu Sovětské armády zůstalo v Československu nemalé množství opuštěných pozemků a objektů, včetně obytných domů. Tyto nemovitosti si mohli odkoupit soukromí zájemci nebo je bezplatně získat obce. Reportáž také ukazuje, co se má stát s vojenským prostorem v Milovicích včetně letiště.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 1. 2022|

Odchod spojenců z Afghánistánu byla katastrofa, přiznává bývalý americký velvyslanec při NATO

Odchod spojeneckých vojsk z Afghánistánu nemusel skončit chaosem a krveprolitím u bran kábulského letiště. Podle bývalého amerického velvyslance při NATO Kurta Volkera stačilo lépe koordinovat postup mezi členy koalice a donutit Taliban splnit požadavky, ke kterým se sám zavázal. Finální výsledek tak podle něj může působit jako projev slabosti a neochoty použít sílu. O afghánské lekci Západu, situaci na Ukrajině nebo vztazích s Ruskem hovořil s Kurtem Volkerem člen zahraniční redakce ČT24 Jan Šilhan.
16. 9. 2021|