TÉMA

Srážka vlaků

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně se po několika dnech podařilo částečně obnovit

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se ve středu srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím jezdí omezenou rychlostí a po jedné koleji, sdělil mluvčí Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.
27. 1. 2024|

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Po srážce vlaků v Řecku jsou desítky mrtvých a zraněných, vláda vyhlásila státní smutek

Při čelní srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo nejméně 38 lidí, dalších více než sedm desítek cestujících skončilo v nemocnici. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané. Jde o nejtragičtější železniční nehodu v Řecku za několik desetiletí, vláda vyhlásila tři dny státního smutku. Místo neštěstí navštívila prezidentka Katerina Sakellaropulosová i premiér Kyriakos Mitsotakis, který uvedl, že nehodu způsobila „tragická lidská chyba“. Přednosta stanice v Larise se už k chybě přiznal. Po nehodě rezignoval řecký ministr dopravy Kostas Karamanlis.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:22|

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|

Za srážku vlaků u Kdyně potvrdil soud strojvedoucímu podmíněný trest. Zrušil zákaz řízení

Podmíněným trestem třiceti měsíců s dvouletou zkušební lhůtou potrestal Krajský soud v Plzni strojvedoucího Jaroslava Krotkého za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřícího vozu v Kdyni na Domažlicku. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozilo strojvedoucímu až osm let vězení. Rozsudek je pravomocný.
18. 10. 2022|

Strojvedoucí nestihl včas zastavit, špatně brzdil. Za srážku vlaků u Kdyně ho soud potrestal podmínkou

Domažlický okresní soud uložil podmíněný trest padesátiletému strojvedoucímu Jaroslavu Krotkému za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřicího vozu v Kdyni na Domažlicku. Při nehodě se zranilo dvacet lidí včetně Krotkého. Strojvedoucímu osobního vlaku hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Soud mu vyměřil trest třicet měsíců se zkušební lhůtou tří let a zákaz řízení vlaků na tři roky.
12. 1. 2022|

Trať u Domažlic je po srážce vlaků opět v provozu. Železničáři vyměnili pražce a opravili výhybku

Železniční trať u obce Milavče na Domažlicku je zprovozněna. Správa železnic (SŽ) vyměnila všech 109 pražců na poškozeném úseku, kde se ve středu čelně srazil expres z Mnichova s osobním regionálním vlakem. Zhruba dvousetmetrový opravovaný úsek zpevňovala podbíječka, pak železničáři opravili výhybku, vše proměřili a zkontrolovali. Zatím po trati jezdí jenom regionální vlaky.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 19:31|