Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně se po několika dnech podařilo částečně obnovit

Události: Provoz na trati v Dolní Lutyni je po tragické nehodě obnoven (zdroj: ČT24)

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se ve středu srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím jezdí omezenou rychlostí a po jedné koleji, sdělil mluvčí Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.

Při nehodě bylo poškozené trakční vedení i kolejiště. Hasiči SŽ nejprve odstranili trosky havarovaných souprav. Pak začala oprava železniční trati. Práce směřovaly prvotně na kolej číslo jedna, která byla poškozena nejméně.

„Provoz byl dnes odpoledne obnoven na první koleji včetně trakčního vedení. V místě budou vlaky projíždět sníženou rychlostí 30 kilometrů v hodině,“ řekl v sobotu Kavka. Dodal, že práce se přesunuly na druhou kolej. „Ještě dnes se otevře i železniční přejezd. Ráno 1. února ho budeme ale muset znovu uzavřít kvůli opravě koleje přímo v tomto místě, pravděpodobně do 7. února,“ doplnil.

Nehoda se stala v Dolní Lutyni ve středu okolo 05:40 v úseku mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Ve vlaku do Prahy bylo sedm desítek lidí. Strojvedoucí zemřel na místě. Zranění utrpělo dvacet cestujících. Dva zraněné ošetřili záchranáři na místě zásahu, jejich stav nevyžadoval přepravu do nemocnice. Zbývajících osmnáct skončilo v nemocnicích v Karviné, Havířově, Bohumíně, sanitky se zraněnými směřovaly i do Městské a Fakultní nemocnice Ostrava. V pátek v nemocnici zůstávala jediná pacientka. Škoda byla předběžně vyčíslena na 37 milionů korun.