TÉMA

Zálohy

Nespokojení zemědělci vyrazili do Jablonce, kde zasedala vláda. Ta chce ulevit jejich hospodaření

Zemědělci budou moci osít neprodukční plochy jetelem či vojtěškou. Snížit by se jim měla také administrativa, žadatelé o platby budou předkládat méně dokladů a zautomatizují se kontroly. Návrh ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) přijala vláda na středečním zasedání v Jablonci nad Nisou. Změnit se podle ministerstva mají také podmínky poskytování dotací, aby byly srozumitelnější. Nespokojení zemědělci se s Výborným v Jablonci nad Nisou také potkali.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 20:17|

Cena energií na velkoobchodních trzích dál klesá. Většině lidí zůstanou zálohy podobné jako loni

Největší český dodavatel energií ČEZ začal koncem minulého týdne rozesílat informace o výši záloh v letošním roce. Většině zákazníků zůstanou podobné jako loni. Další velcí dodavatelé energií plošné úpravy záloh neplánují. Cena elektřiny i plynu na velkoobchodních trzích už několik měsíců v řadě klesá. Na trhu se tak obnovila konkurence a dodavatelé soutěží o své zákazníky. I proto by spotřebitelé podle analytiků měli být aktivní a v případě lepší nabídky se nebát dodavatele změnit.
16. 1. 2024|

Podnikatelé mají poslední den, kdy se mohou přihlásit k paušální dani

Do středy 10. ledna včetně se můžou živnostníci přihlásit k takzvané paušální dani. Možné je to elektronicky, osobně nebo poštou. Měsíční zálohy proti loňsku vzrostly o sedm set až tisíc pět set korun v závislosti na pásmu daně.
10. 1. 2024|

Slyšel hlasy a shromažďoval zbraně. Na chování střelce z Maine rodina opakovaně upozorňovala

Rodinní příslušníci a známí muže, který minulý týden v americkém státě Maine postřílel 18 lidí, v posledních měsících nejméně třikrát nahlásili obavy o jeho duševní zdraví a podezření, že by mohl spáchat násilný čin. Ukazují to zjištění amerických médií a vyjádření úřadů. Policie ve městě Lewiston navíc minulý měsíc obdržela i výpověď pachatelova kamaráda, který varoval před scénářem „masové střelby“.
31. 10. 2023|

„Izrael je ve válce.“ Země hlásí přes 250 mrtvých a vrací Hamásu úder

Vojenský vůdce palestinského hnutí Hamás Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Řekl to poté, co do Izraele pronikly skupiny teroristů z Pásma Gazy, které podle médií unášejí vojáky i civilisty. V ulicích měst na jihu země se bojuje a na Izrael létají salvy raket, Hamás tvrdí, že jich vypálil několik tisíc. Útok má nejméně 250 obětí a 1450 zraněných. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je ve válce. Izraelská armáda zahájila odvetné útoky na Pásmo Gazy, po kterých Palestinci hlásí 232 mrtvých a 1697 zraněných, a povolává rezervisty. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás prohlásil, že palestinský lid má právo bránit se „teroru osadníků a okupačních vojáků“.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 23:55|

Večírky, tučné provize a hotely v Dubaji. Reportéři ČT popsali rozmařilost fotovoltaické firmy Malina

Energetický holding Malina (EHM), kterému lidé na zálohách na fotovoltaiku poslali miliardu korun, v květnu vyhlásil insolvenci a zákazníci dodnes nemají ani své peníze, ani objednané zařízení. Bývalí vysoce postavení manažeři holdingu a také interní dokumenty svědčí o vysokých provizích, přemrštěných reklamách, večírcích, nákupech značkového zboží nebo výjezdech do luxusních destinací. A stamiliony pak zřejmě skončily i v čínské firmě jednoho ze spolumajitelů holdingu Malina. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Zuzana Černá.
27. 6. 2023|

Holding Malina nadělal obří dluhy, na účtu zbyly drobné. O pád firmy už se zajímá policie

Před pár dny insolvenční soud poslal Energetický holding Malina (EHM) do úpadku. Firma, která v době energetické krize lákala tisíce zákazníků na budování fotovoltaiky a velké úspory za energie, stihla za rok a půl působení nakumulovat dluhy skoro 1,5 miliardy korun. Na účtech jí ale podle zjištění Zuzany Černé a Dalibora Bártka z týmu Reportéři ČT zbylo asi jen jedenáct milionů, tedy zlomek částky.
15. 5. 2023|

Polsko chystá velké vojenské cvičení. Zapojit by se mělo až 200 tisíc lidí, včetně civilistů

Polská vláda chystá obří vojenské cvičení. Návrh ministra obrany počítá s tím, že by se do něj na konci března mohlo zapojit až 200 tisíc lidí – včetně vojáků v záloze a civilistů. Mohli by být povoláváni i přes svůj nesouhlas.
19. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak na samoodečty energií?

Ve spojitosti s nastavením nových záloh plateb pro příští rok vyzývají energetické společnosti své zákazníky k samoodečtům. Jak je ale provádět? A k čemu jsou samoodečty dobré? V pořadu Drahé Česko věc vysvětlil mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.
13. 12. 2022|

Klienti ČEZu už dostávají nové zálohy, část z nich je má i přes zdražení stejné

Zákazníci největšího dodavatele elektřiny v Česku společnosti ČEZ už dostávají nové zálohy za energie, které od ledna počítají se zdražením dodávek na zastropované ceny. Zdražení se týká přes 1,3 milionu odběratelů, přičemž zálohy zatím vzrostly asi třetině z nich. Stejný podíl zákazníků naopak bude platit stejné zálohy jako dosud. Podle firmy se do záloh už promítá šetření klientů při spotřebě. Další část klientů pak dostane nové zálohy až po blížícím se vyúčtování, informovala společnost ČEZ. Na zastropované ceny od ledna zdraží také ostatní dodavatelé, také ti začali nyní rozesílat nové zálohy klientům.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 18:50|

Lidé dostávají do schránek nové ceníky energií. Ne vždy jim mohou rozumět, upozorňují odborníci

Dodavatelé energií v těchto dnech rozesílají zákazníkům nové ceníky. V těch už promítají vládou nařízené zastropování cen od nového roku. Na rozpis konkrétních záloh si ale někteří zákazníci budou muset ještě počkat. Všichni dodavatelé, které Česká televize oslovila, ale slibují, že to stihnou nejpozději do konce prosince. Změny se dotknou milionů klientů. Zastropované ceny budou zatím platit do konce roku 2023.
22. 11. 2022|

Dodavatelé rozesílají „zastropované“ rozpisy záloh

V těchto dnech rozesílají dodavatelé některým zákazníkům nový rozpis záloh. Konkrétně těm, kteří mají tak vysoké platby, že jim je sníží vládou stanovený cenový strop. Celkem jde o statisíce klientů. Řádově stejnému počtu také do konce roku končí fixace cen.
31. 10. 2022|

Vyúčtování a zálohy – otázky a odpovědi

Platba za energie probíhá formou průběžných měsíčních záloh. Jejich samotná výše se orientuje podle předpokládané měsíční spotřeby a aktuálního ceníku daného dodavatele. Jednou ročně, konkrétně na konci zúčtovacího období, odběrateli dorazí konečné vyúčtování. Na něm se může objevit buď doplatek, nebo přeplatek.
27. 10. 2022|

Energetický analytik o orientaci ve vyúčtování

Jak rozumět vyúčtování energií, jak nastavit správně zálohy? Každá třetí stížnost, kterou teď řeší Energetický regulační úřad, se týká záloh za elektřinu nebo plyn. Odborníci u většiny z nich nakonec zjistí, že lidé neměli dostatek informací o navýšení ceny energií. Domácnosti se tak často dozvídají o zdražení až právě z nového rozpisu záloh. Na otázky ve studiu odpovídal energetický analytik Jan Béreš z Ušetřeno.cz
24. 10. 2022|

Jak se vyznat ve vyúčtování za energie a jak správně nastavit zálohy?

Dražší energie, zvyšující se zálohy – realita statisíců českých domácností. Někteří lidé si ale podle dodavatelů zapomněli změnit trvalé příkazy na novou výši záloh. Každá třetí stížnost, kterou nyní řeší Energetický regulační úřad, se přitom týká právě záloh na elektřinu a plyn. Drahé Česko – nový projekt České televize se věnuje právě tomuto tématu. Naši hosté odpovídají na divácké dotazy, na aktuální problémy, se kterými se na nás lidé obracejí.
24. 10. 2022|

Jak rozumět vyúčtování energií? Odpovídá Petr Šmelhaus z dTestu

Jak rozumět vyúčtování energií? Jak nastavit správně zálohy? Každá třetí stížnost, kterou teď řeší Energetický regulační úřad, se týká záloh za elektřinu nebo plyn. Odborníci u většiny z nich nakonec zjistí, že lidé neměli dostatek informací o navýšení ceny energií. Domácnosti se tak často dozvídají o zdražení právě až z nového rozpisu záloh. Tématu se věnuje projekt ČT24 Drahé Česko,…? v rozhovoru s Petrem Šmelhausem z dTestu.
24. 10. 2022|

Stát půjčí energetické společnosti ČEZ až 74 miliard korun pro zálohy na burze

Stát půjčí energetické společnosti ČEZ prostřednictvím ministerstva financí až tři miliardy eur (v přepočtu více než 74 miliard korun) ke zvýšení likvidity. Peníze budou určené pro ručení na energetické burze, když zálohy skládané na burzách dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií. Skládání záloh, takzvaných marginů, požaduje burza jako ochranu pro obchodníky s elektřinou.
8. 7. 2022|

Situace se nelepší, konstatují energetici. Problémy se nejvíce dotknou chudších domácností

Rostoucí ceny energií se nejvíce dotknou nízkopříjmových domácností, varují ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal a sociolog Daniel Prokop. Místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný a ředitel marketingu společnosti MND Jan Sýkora apelovali na spotřebitele, aby v případě problémů se splácením kontaktovali dodavatele. Tématu se věnovala středeční Devadesátka.
15. 12. 2021|

Zavedení nulové DPH na energie považuje Kupka za nešťastný krok

Zavedení nulové DPH na elektřinu a plyn pro příští rok, které navrhuje současná vláda v demisi, je podle místopředsedy ODS Martina Kupky nešťastný krok. Navrhuje spíše adresnější pomoc poškozeným klientům končicích dodavatelů energií, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. O změně zákona o DPH bude jednat sněmovna zřejmě 23. listopadu.
14. 11. 2021|

Výrobci nápojů chtějí zavést vratné PET lahve. Malé obchody kritizují vysoké náklady

Velcí výrobci nápojů jako Kofola, Plzeňský prazdroj nebo Coca-Cola plánují zavést vratné zálohy na PET lahve a plechovky. Mělo by to podle nich zvýšit podíl vytříděných plastů. Kritikům ale vadí, že náklady ponesou především malé obchody.
14. 11. 2021|

Zálohy na energie u DPI se mají snížit na listopad o polovinu z vyměřené částky, řekl Havlíček

Ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad navrhují snížení zálohových plateb v režimu dodavatele poslední instance (DPI) o padesát procent z vyměřené zálohy za listopad a za prosinec o čtyřicet procent. Na úterní tiskové konferenci to řekl vicepremiér a šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (ANO). Zároveň informoval, že podal trestní oznámení na společnost Bohemia Energy.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 19:57|

Zálohy za energie pro klienty v režimu poslední instance budou mít strop, oznámil Havlíček

Zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou mít nově stanovený strop. Výše záloh bude zveřejněna v úterý, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Energetický regulační úřad (ERÚ) podle něj akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 17:54|

ERÚ čeká na odpovědi posledních dodavatelů, jestli mají nasmlouvanou energii. Čas mají do půlnoci

Do půlnoci musí všichni dodavatelé energií doložit Energetickému regulačnímu úřadu, že mají zajištěné dodávky pro své zákazníky. Úřad si tyto údaje vyžádal poté, co několik dodavatelů v důsledku vysokých cen plynu a energií přestalo poskytovat své služby. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) chce do pondělí s ERÚ také dojednat cenový strop pro zálohy za energie.
31. 10. 2021|

Zájem o vojenskou službu roste, do armády se denně hlásí dvacet lidí

V první polovině letošního roku podalo žádost o práci v armádě asi 4400 lidí. Zájem je už nyní vyšší než loni, kdy se za celý rok přihlásilo 5600 potenciálních vojáků z povolání. Počet přihlášek naopak klesl aktivním zálohám. Podle mluvčí Generálního štábu Armády České republiky (AČR) Magdaleny Dvořákové pandemie znemožnila nebo výrazně omezila lékařská vyšetření povinná pro vstup.
27. 7. 2021|