Podnikatelé mají poslední den, kdy se mohou přihlásit k paušální dani

Události: Paušální daň pro OSVČ (zdroj: ČT24)

Do středy 10. ledna včetně se můžou živnostníci přihlásit k takzvané paušální dani. Možné je to elektronicky, osobně nebo poštou. Měsíční zálohy proti loňsku vzrostly o sedm set až tisíc pět set korun v závislosti na pásmu daně.

Živnostníci jsou rozděleni podle výše příjmu a výdajového paušálu do tří kategorií. V prvním pásmu nově odvedou zhruba sedm tisíc pět set korun měsíčně, ve třetím přes sedmadvacet tisíc korun. Částka zahrnuje jak daň, tak i zdravotní a sociální pojištění.

„Pokud máte aktivní datovou schránku, tak musíte toto podání učinit elektronicky. Tedy buďto datovou schránkou, nebo v portálu Moje daně,“ vysvětlil mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss.

„Pro většinu živnostníků, kteří měsíčně fakturují svým odběratelům nějaké desetitisíce a vydělají si nad milion korun, tak určitě je to pro ně výhodné,“ dodala zakladatelka účetní firmy UOL Účetnictví Jana Jáčová.

Výše měsíčních záloh pro rok 2024
Zdroj: Generální finanční ředitelství

Podnikatelé, kteří už paušální daň platí a dál plní podmínky, nic hlásit nemusí, v režimu zůstávají automaticky. Weiss také upozornil, že pokud podnikatel neukončí svou živnost nebo ji nepřeruší, tak dobrovolně vystoupit z paušálního režimu může až na konci zdaňovacího roku, tedy do 10. ledna 2025. Podle odhadu by paušální daň mohlo letos platit zhruba sto dvacet tisíc živnostníků.