TÉMA

Gigafactory

Vláda schválila snížení maximálního objemu výuky hrazené státem

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky hrazeného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol. Vláda také formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:49|

Musk chce rozšířit továrnu na Tesly u Berlína. Proti jsou ale místní i aktivisté

Americký miliardář Elon Musk chce u Berlína zvýšit kapacitu své továrny na výrobu elektroaut. Jeho plány ale místní odmítli v referendu. Protestují proti nim také aktivisté. Rozšíření gigafactory podle nich znamená zásah do okolní přírody.
17. 3. 2024|

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Moravskoslezský kraj otevřel cestu ke vzniku gigafactory v Dolní Lutyni

Moravskoslezský kraj ve čtvrtek otevřel cestu k možnému vzniku Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Zastupitelé rozhodli o přípravě aktualizace zásad územního rozvoje, která umožní proměnu lokality v rozvojovou zónu. Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Portál iROZHLAS napsal, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 15:18|

Vláda schválila návrh zákona o lobbingu i úlevu na zálohách na sociální pojištění pro nové podnikatele

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Ministři také po několika odkladech schválili návrh nového zákona o lobbingu. Kabinet měl předpis poprvé na programu koncem ledna, ale proti předloze ministerstva spravedlnosti vyjádřili určité výhrady Piráti. Vláda podpořila i úlevu u záloh na sociální pojištění pro nové podnikatele a schválila například zahájení projektu pro zahraniční investici v Dolní Lutyni. Na Karvinsku by proto mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů.
6. 3. 2024|

Na Karvinsku má vzniknout gigafactory, vláda zahájí přípravu pozemků pro významného zahraničního investora, řekl Fiala

Na Karvinsku by mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů. Vyplývá to z dokumentů, které dostali na čtvrteční jednání zastupitelé Moravskoslezského kraje, na tiskové konferenci po jednání kabinetu to ve středu potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda má nyní zahájit přípravu ploch na stavbu mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi pro významného zahraničního investora. Projekt by měl přinést nová pracovní místa, přispět k energetické bezpečnosti a zvýšit konkurenceschopnost Česka. V lokalitě se ale dosud se zřízením průmyslové zóny nepočítalo.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:50|

168 hodin: Jsme poslední v Evropě. Průmysl se zadrhl, investoři nikde

Česku se jako poslednímu státu v Evropě stále nepovedlo vrátit se na úroveň před covidem. Německý list Die Welt o Česku napsal, že je nemocným mužem Evropy, a vydává nás za odstrašující příklad. Průmysl stagnuje, drtí ho ceny energií. Zahraniční investice, které by nás nakoply, k nám neproudí. Po kořenech problémů pátrali v pořadu 168 hodin Jaroslav Hroch a Václav Crhonek.
20. 11. 2023|

Co bude s letištěm v Líních? Zájem o prostor má armáda, ve hře je i průmyslová zóna

Armádní vrtulníky letecké záchranné služby i aviatické kluby a školy můžou dále zůstat na letišti v Líních. Umožnilo to ukončení jednání s automobilkou Volkswagen o výstavbě takzvané gigafactory. Jenže podle vlády existují i další investoři, se kterými o továrně na lithiové baterie stát jedná.
6. 11. 2023|

Letecká záchranka s armádními vrtulníky zůstane v Líních, oznámila obrana

Ukončení jednání s automobilkou Volkswagen o výstavbě takzvané gigafactory umožní z letiště Líně u Plzně pokračovat v provozu letecké záchranné služby armádními vrtulníky. Uvedlo to ministerstvo obrany, podle kterého letiště nadále zůstane v jeho majetku. Obavy z přesunu letecké záchranné služby do Karlovarského kraje kvůli možnému vzniku továrny na výrobu baterií do elektromobilů dříve vyjádřili zástupci Plzně i Plzeňského kraje.
2. 11. 2023|

Volkswagen gigafactory v Česku nepostaví, vláda jedná s pěti investory

Novou továrnu na baterie Volkswagen v Česku zatím nepostaví. Předseda představenstva Oliver Blume uvedl, že vzhledem k situaci na trhu, včetně pomalejšího náběhu trhu s elektromobily v Evropě, prozatím neexistují obchodní důvody, proč rozhodnout o dalších lokalitách. Vláda jedná s dalšími investory, opozice mluví o debaklu.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 22:18|

O prodloužení ochrany uprchlíků z Ukrajiny bude sněmovna dál jednat v pátek

Poslanci začali projednávat možnost dalšího prodloužení dočasné ochrany ukrajinských uprchlíků před ruskou invazí, k debatě o ní se kvůli obědové přestávce už nedostali. Dolní komora také propustila do třetího čtení novelu liniového zákona, jehož cílem je urychlit povolování dopravní a další infrastruktury. Odpoledne se pak poslanci věnovali interpelacím na premiéra.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 18:02|

Nájemce letiště v Líních musí obraně zaplatit desítky milionů, rozhodl soud

Přes 44 milionů korun a navíc úroky za posledních třináct let má zaplatit firma Planestation Pilsen ministerstvu obrany. Mezi lety 2010 a 2013 neplatila za armádní letiště v Líních nájemné. Podle zatím nepravomocného rozsudku ho teď má doplatit zpětně. Spor o nájemní smlouvu se týká pozemků, které vláda nabízí investorovi pro stavbu továrny na lithiové baterie.
2. 10. 2023|

Těžbu lithia kraj podporuje, místní ale chtějí podrobné informace, vyslechli si ministři na zasedání v Kadani

Těžba lithia má podle ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) podporu kraje, ale je potřeba, aby vláda o záměru dopodrobna informovala. Těžba byla jedním z hlavních témat výjezdního zasedání vlády v Kadani i dalšího programu jejích členů. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl již před jednáním kabinetu, že vláda dělá vše pro to, aby se těžba lithia mohla spustit. Dobývání suroviny, které se používá k výrobě autobaterií, vnímá jako strategické a zásadní pro restart Česka. Plán ale vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:28|

Průmyslová zóna na letišti Líně se má zmenšit. Dohodu s obcemi a státem stvrdili krajští zastupitelé

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili dohodu s obcemi a ministerstvy průmyslu a dopravy o výrazném zmenšení průmyslové zóny na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Automobilka Volkswagen tam zvažuje výstavbu továrny na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Stát, který takzvanou gigafactory podporuje, tam chce vybudovat strategický podnikatelský park (SPP). Pro zmenšení zóny ze současných více než sedmi set hektarů, což je plocha vedená v krajském územním plánu, zásadách územního rozvoje, na 280 hektarů hlasovalo 29 ze 43 přítomných zastupitelů.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:26|

Vláda schválila dohodu s obcemi kolem gigafactory či valorizace odměn zastupitelů

Vláda ve středu schválila dohodu s obcemi v sousedství připravované průmyslové zóny pro výrobu baterií pro elektromobily v lokalitě Líně na Plzeňsku. Dohoda zmenšuje plochu areálu takzvané gigafactory a slibuje investice do kompenzačních opatření pro obce, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Kabinet také schválil další novely, například tu týkající se pravidelné valorizace odměn městských a krajských zastupitelstev nebo možnosti obcí spojit se a sdílet administrativu.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 17:42|

Letiště Líně, které Volkswagen zvažuje pro stavbu gigafactory, je zamořené petrolejem

Státní podnik Diamo už připravuje plán sanace areálu letiště v Líních u Plzně, přestože koncern Volkswagen ještě nerozhodl, jestli svou továrnu na baterie do elektroaut vůbec postaví v Česku. Je to projekt, který podporuje česká vláda. Letiště je na třech místech zamořené leteckým petrolejem, v okolí armádních bunkrů v dnes už nepoužívané části areálu. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že tato ekologická zátěž a její sanace na plánu gigafactory nic nemění, a pro investici by žádné zdržení neznamenaly.
19. 6. 2023|

Po úsporném balíčku musíme urychlit strategické projekty, třeba vysokorychlostní tratě, říká premiér

Po prosazení úsporného balíčku a důchodové reformy se bude vláda soustředit na urychlení a realizaci velkých strategických projektů, které potáhnou českou ekonomiku v horizontu dalšího desetiletí, prozradil v rozhovoru pro ČTK premiér Petr Fiala (ODS). Součástí plánu je i zřízení výboru pro strategické investice, o kterém kabinet informoval po svém středečním zasedání.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 10:34|

Volkswagen zatím gigafactory ve východní Evropě nepostaví, píše Financial Times

Volkswagen odkládá plány vystavět závod na výrobu baterií ve východní Evropě. Jako o jedné z možností přitom firma uvažovala o České republice. Informuje o tom list Financial Times (FT). Automobilka se chce nyní soustředit na výstavbu podobné gigafactory v Severní Americe, kde by na ni mohla získat pobídky ve výši deseti miliard eur (235 miliard korun), píše FT. Podle české vlády ale rozhodnutí o továrně v Americe bylo v plánu dlouhodobě a s továrnou v Evropě nesouvisí. Ve stejném duchu se vyjádřila i společnost Škoda Auto.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 12:36|

Plzeň dál odmítá gigafactory. Dopad továrny vyčíslila na dvanáct miliard

Plzeň dál odmítá výstavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou zvažuje koncern Volkswagen (VW) na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Dopad, který by stavba na město měla, vyčíslila Plzeň na dvanáct miliard korun. Vedení radnice o tom informovalo ministry vlády a předalo kabinetu seznam nezbytných kompenzačních projektů, které by prý musely vzniknout, pokud by stát projekt prosadil. Primátor Roman Zarzycký (ANO) zopakoval, že projekt není pro region vhodný, je nepřipravený a vláda ho chce prosadit na sílu.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 13:29|

Plzeňský kraj schválil kvůli gigafactory aktualizaci zásad územního rozvoje, obce to vítají

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili zpracování aktualizace zásad územního rozvoje. Umožní vznik strategického průmyslového parku na záložním armádním letišti Líně u Plzně, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou vláda podporuje. Maximální plocha zóny pro průmysl bude 280 hektarů, ne 700 hektarů, jak je v dosud platných zásadách, které jsou územním plánem kraje. Zmenšení požadovaly také okolní obce, jejich požadavky nebude možné obejít, řekl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO a nezávislí). Obce úpravu zásad vítají.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 16:44|

Na Den otevřených hangárů na letiště Líně, kde může stát gigafactory, přišly tisíce lidí

Tisíce lidí v sobotu přišly na Den otevřených hangárů na záložní vojenské letiště v Líních u Plzně. Mohli si prohlédnout historickou i současnou leteckou techniku a zároveň podpořit zachování letiště, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje vybudování továrny na baterie do elektromobilů, takzvanou gigafactory. Akce podle pořadatelů nebyla protestem a nezazněly na ní žádné proslovy. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je stavba gigafactory velkou příležitostí, klíčovou pro transformaci českého autoprůmyslu.
4. 2. 2023|

Na letišti v Líních začal geologický průzkum kvůli stavbě gigafactory

V areálu armádního letiště v Líních začali pracovat geologové, kteří mají za úkol hloubení průzkumných vrtů kvůli stavbě továrny na lithiové baterie gigafactory. Přitom ještě v polovině loňského roku zástupci ministerstva průmyslu a obchodu tvrdili, že dokud nebude jasno o tom, jestli továrna v Líních bude, nekopne se do země.
6. 1. 2023|

V Plzni se znovu protestovalo proti stavbě takzvané gigafactory

V Plzni se v sobotu konala už druhá protestní akce proti stavbě takzvané gigafactory. V blízké době mělo padnout rozhodnutí automobilového koncernu Volkswagen o tom, kde v Evropě postaví továrnu na baterie do elektroaut. Rozhodnutí ale podnik nakonec o několik měsíců odložil.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 17:51|

Rozhodnutí o gigafactory se odkládá. Kvůli krizi není třeba spěchat, míní Volkswagen

Automobilový koncern Volkswagen odkládá rozhodnutí o tom, kde ve východní Evropě postaví továrnu na baterie do elektroaut. Koncern v prohlášení, které poskytl mluvčí automobilky Škoda Auto Pavel Jína, mimo jiné uvádí, že vzhledem k současné energetické krizi není třeba jednat okamžitě. Původně se očekávalo, že Volkswagen výběr místa pro továrnu oznámí v pátek 16. prosince. O projekt takzvané gigafactory až za 120 miliard korun se uchází i Česká republika, která Volkswagenu nabízí pro výstavbu letiště v Líních u Plzně.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:45|