TÉMA

Předvolební kampaň

Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.
3. 3. 2024|

Soupeřit lze i gentlemansky, ukázaly finské prezidentské volby

Finové si o víkendu zvolili nového prezidenta. Souboj o post hlavy státu byl mnohem poklidnější, než je zvykem v dalších zemích. Poražený kandidát okamžitě po oznámení předběžných výsledků vzkázal, že země dostává dobrého prezidenta. Zároveň svou porážku uznal a soupeři pogratuloval. Vítěz voleb zase přijel za svým sokem do volebního štábu, kde mu poděkoval za poctivý souboj. Podle politologa Miloše Brunclíka je podobné chování severských politiků standardem.
13. 2. 2024|

Za peníze ze zahraničí vězení. Maďarská vláda chystá zákon „o ochraně suverenity“

Maďarská vláda se připravuje na evropské volby a chce mimo jiné omezit peníze ze zahraničí. Politikům, kteří je přijmou, by mohly hrozit přísné tresty včetně vězení. Vedení země to má za ochranu národní suverenity, podle kritiků jde ale o další posílení vlády na úkor opozice.
26. 11. 2023|

V Polsku končí kampaň před nedělními volbami, byla nejpolarizovanější v historii

Úderem půlnoci z pátku na sobotu končí v Polsku možnost vést kampaň před nedělními volbami. Ta letošní byla podle expertů dosud nejvyhrocenější, kromě témat bezpečnosti či migrace vynikala také vzájemnými ostrými výpady kandidátů. Poláci v neděli rozhodnou, zda zůstane u moci vládnoucí strana Právo a spravedlnost a její spojenci, nebo je po osmi letech vystřídá opozice v čele s Občanskou koalicí.
13. 10. 2023|

Spory mezi velením polské armády a ministrem eskalují pár dní před volbami. Dva generálové odešli

Dva klíčoví velitelé polské armády se rozhodli odejít z funkcí kvůli konfliktu s ministrem obrany Mariuszem Blaszczakem. Demise, které podali náčelník generálního štábu Rajmund Andrzejczak a operační velitel Tomasz Piotrowski, prezident Andrzej Duda přijal a do funkcí jmenoval dva nové generály.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 18:36|

Slovensko čekají nejdůležitější volby za čtvrtstoletí. Vyhrocenou kampaň kritizují i psychiatři

Předčasné parlamentní volby na Slovensku určí další směřování země, a jsou tak zřejmě nejdůležitějšími od roku 1998, kdy se podařilo odstavit od moci Vladimíra Mečiara. Poukazují na to vyjádření některých politologů, komentátorů i politiků. Navzdory tomu kampaň před hlasováním, které čeká Slovensko příští týden o víkendu, dlouho neměla stěžejní téma. Co ji naopak charakterizuje od počátku, je obzvlášť výrazná vyhrocenost a agresivita, před kterou varují i slovenští psychiatři, a také působení ruské propagandy a dezinformace.
20. 9. 2023|

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|

Kampaň je téměř u konce. Pavel vystoupil s Nerudovou či Fischerem, Babiš už mezi lidi nepůjde

Dva dny před začátkem druhého kola volby prezidenta republiky se oba kandidáti znovu setkali v předvolebních debatách. Andrej Babiš (ANO), jak avizoval ve čtvrtek, již nepokračoval v kontaktní kampani. Petr Pavel se naopak po pauze způsobené nemocí na veřejnosti opět objevil. Na setkání na pražském Staroměstském náměstí jej přišli podpořit i někteří neúspěšní protikandidáti z prvního kola.
25. 1. 2023|

Komunistická minulost se stále vrací jako bumerang, Pavel se alespoň omluvil, řekl šéf ÚSTR Kudrna

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ladislav Kudrna v pátečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že se domnívá, že jsme se ani více než 30 let po sametové revoluci nevyrovnali s minulostí z období socialismu. Šéf organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa si myslí, že oba kandidáti na prezidenta – tedy Andrej Babiš (ANO) i Petr Pavel, se při mluvení o své minulosti dopouštějí manipulací.
21. 1. 2023|

Pavel přijel do Ostravy, dalšího města, kde na Babiše výrazně ztrácí. Přivítání ho překvapilo

Osm dní před druhým kolem volby prezidenta republiky zamířil vítěz toho prvního na Moravu. Čtvrtek věnoval Ostravě, v pátek zamíří do Brna. Množství příznivců na ostravském nádraží Petra Pavla překvapilo. Na plánované setkání s voliči jej přišli podpořit i protikandidáti z prvního kola Danuše Nerudová a Pavel Fischer.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 21:00|

Pavel a Babiš mají za sebou první předvolební duel. Vítěz prvního kola jednal o podpoře s Fischerem

Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) pokračují v kampani před druhým kolem volby prezidenta republiky. Ačkoli je Babiš poslancem, na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě chyběl, místo toho se zúčastnil prvního duelu s Pavlem a dával i samostatné rozhovory médiím. Pavel se sešel s neúspěšným protikandidátem z prvního kola Pavlem Fischerem, který se rozhodl jej před rozhodujícím hlasováním podpořit.
18. 1. 2023|

Vojáci nejsou váleční štváči, chováme se jako normální lidi, zastal se Šedivý kandidáta na prezidenta Pavla

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se kategoricky ohradila proti billboardům kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), kterými míří na svého soupeře Petra Pavla. Vyzvala ho, aby vojáky nepoužíval v kampani. Babiš uznal, že heslo na billboardech není nejšťastněji formulované. Generál ve výslužbě a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý slova Černochové v pondělních Událostech, komentářích podpořil a připomněl, že i Francouzi měli v minulosti prezidenta-vojáka. Ústavní právník Jan Kysela upozornil, že český prezident nikomu válku vyhlásit nemůže, česká ústava takový institut ani nezná.
17. 1. 2023|

Předvolební Ústí: město prožilo turbulentní období a vyhlíží proměnu centrálního náměstí

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení ústeckého zastupitelstva. Končící období na severu Čech poznamenala výrazná nestabilita vládnutí a hned trojí proměna radniční koalice. Nyní strany slibují obnovu pořádku a kromě toho chtějí proměnit ústřední náměstí.
21. 9. 2022|

Soud odmítl žalobu Pirátů na Babiše kvůli výroku o stěhování migrantů do domácností. Odvolali se

Krajský soud v Praze nevyhověl žalobě, kterou Piráti podali na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho výroku o migrantech. ČT to řekla mluvčí soudu Hana Černá s tím, že výrok nebyl neoprávněným zásahem do práv Pirátů. Podle nich Babiš šířil lži, že chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. Soud zohlednil to, že výrok byl pronesen v období předvolební kampaně – v rámci politické diskuse musí být podle soudu určitá forma nadsázky politikem nebo politickou stranou akceptována. Verdikt není pravomocný, Piráti se proti němu odvolali.
1. 7. 2022|

ANO zahájilo kampaň. Slibuje vyšší důchody a platy i konsolidaci financí

Vládní hnutí ANO zahájilo kampaň před sněmovními volbami, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října. Post premiéra bude obhajovat Andrej Babiš, mezi lídry krajských kandidátek jsou i další čtyři členové vlády a také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:32|

Úřad pro stranické hospodaření hlásí první dva prohřešky v předvolební kampani

Kvůli pochybením v kampani před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny musely první dvě strany čelit řízení ze strany dohledového úřadu. Obě správně neoznačily informace o volební kampani, jedna také nedodala číslo transparentního účtu. ČT to sdělila mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Luisa Divišová. Úřad už podle ní jedno ze dvou řízení ukončil a uložil v něm napomenutí.
1. 9. 2021|

Předvolební kampaň začala zostra, ale Babiš si spočítal, že demonstrace nerozhodují volby, říkají komentátoři

Na Václavském náměstí proběhla demonstrace spolku Milion chvilek, která akcentovala vládní přešlapy či skandály, střídání ministrů zdravotnictví během pandemie covidu-19 či údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Podle komentátora Info.cz Petra Holce si ale premiér Andrej Babiš (ANO) spočítal, že aktivisté mobilizují již mobilizované. Politolog Jakub Lysek uvedl, že jde o klíčové volby, protože v nich Babiš může po osmi letech přijít o moc.
20. 6. 2021|