TÉMA

Spolupráce

Partnerství Číny a Německa přispěje ke světové stabilitě, řekl Si Scholzovi

Hlubší spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability a bezpečnosti, řekl čínský prezident Si Ťin-pching při jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Pekingu. Vztahy obou zemí se budou nadále rozvíjet, pokud se budou vzájemně respektovat a hledat společné zájmy, míní čínský vládce. Scholz prezidenta podle agentury Reuters vyzval, aby se pokusil přimět Moskvu k ukončení války na Ukrajině. Později jednal s premiérem Li Čchiangem o ekonomice.
08:41Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

Petr Pavel přivítal prezidenta Angoly. Země chce s Českem spolupracovat ve vědě či obraně

Česko má Angole co nabídnout v oblastech bezpečnosti, rozvoje leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Po středečním jednání s angolským protějškem Joaem Lourencem v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Angolská hlava státu uvedla, že africkou zemi zajímá spolupráce s Českem v zemědělství, zpracovatelském průmyslu, na úrovni univerzit, ve vědě i cestovním ruchu.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 20:28|

Redaktorka československé sekce BBC léta spolupracovala s StB, napsal Daily Mail

Někdejší redaktorka československé sekce a až do roku 2005 šéfka slovenského vysílání BBC World Service Terézia Javorská podle archivních materiálů působila jako spolupracovnice a později agentka Státní bezpečnosti (StB) komunistického Československa. Server Hlídací pes ve středu upozornil na to, že informace z archivů StB dohledal v Praze reportér britského deníku Daily Mail Tom Kelly.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:36|

Finsko opět uzavře všechny hraniční přechody s Ruskem, oznámila ministryně vnitra Rantanenová

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, prohlásila v parlamentu ministryně vnitra této severské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během čtvrtku otevřelo podle agentury Reuters dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem.
14. 12. 2023|

Vietnam a Čína podepsaly dohody o spolupráci, vztahy obou zemí ale tíží spory

U příležitosti končící návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Vietnamu podepsali představitelé obou zemí desítky dohod o spolupráci. Rozhodnutí posílit vztahy států, které ovládají komunistické strany, označili jejich představitelé za strategické, informovala ve středu agentura Reuters. Vztahy obou zemí zatěžují zejména spory ohledně Jihočínského moře.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:42|

Čína žádá po EU spolupráci na zajištění stability a nevměšování, řekl Si evropským politikům

Čínský prezident Si Ťin-pching během čtvrtečního setkání s čelnými představiteli Evropské unie v Pekingu vyzval EU, aby spolupracovala s Čínou na zajištění globální stability a vyhnula se vměšování. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel vyzvali k řešení „nerovnováhy a sporů“ mezi Bruselem a Pekingem.
7. 12. 2023Aktualizováno7. 12. 2023, 10:57|

Hilton má zájem o Alžbětiny lázně v Karlových Varech, začne jednání o podmínkách

Zástupci hotelového řetězce Hilton na středečním zastupitelstvu Karlových Varů potvrdili svůj zájem provozovat Alžbětiny lázně. Poslední městské lázeňské zařízení v krajském městě je dlouhodobě ve ztrátě a potřebuje výrazné investice. Hilton by chtěl v Alžbětiných lázních dobudovat ubytovací zařízení, aby mohly sloužit jako plnohodnotný lázeňský hotel. Zastupitelstvo uložilo vedení města jednat o dalším využití těchto lázní.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 13:55|

Poradcem Černochové bude bývalý slovenský ministr obrany Naď

Poradcem ministryně obrany Jany Černochové (ODS) pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce bude od listopadu bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. V tiskové zprávě to ve středu oznámilo ministerstvo obrany.
25. 10. 2023|

Slovenský soud potvrdil, že Babiš v kauze evidence u StB nesprávně žaloval Ústav paměti národa

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Agentuře ČTK to ve středu sdělil Babiš.
13. 9. 2023|

Fiala jednal s jihokorejským premiérem o jádru, železnici či Ukrajině

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal v úterý ve Strakově akademii předsedu jihokorejské vlády Han Tok-sua. Jednali spolu o spolupráci v jaderné energetice, akademické oblasti či železniční dopravě. Hovořili také o situaci na Ukrajině a možnostech společné pomoci zemi, která čelí ruské invazi. Probírali také vývoj na Korejském poloostrově a případnou denuklearizaci KLDR.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 14:28|

USA a Austrálie prohlubují bezpečnostní spolupráci, Washington pomůže Canbeře s výrobou raket

Spojené státy pomohou Austrálii vybudovat raketový průmysl. Podle agentury AFP to v sobotu po jednání v Brisbane uvedli ministři obrany obou zemí. Agentura Bloomberg napsala, že jde o další krok v prohlubování americko-australské bezpečnostní spolupráci ve snaze čelit čím dál asertivnější Číně.
29. 7. 2023|

Orbán se v Rakousku chlubil svou migrační politikou, Nehammer ho za to sepsul

Rakouský kancléř Karl Nehammer zkritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána po společném jednání o migraci. Zatímco Orbán se podle agentury APA chlubil tím, že Maďarsko je jediným místem Evropy bez migrantů, Nehammer poukázal na to, že většina lidí, kteří do Maďarska vstoupili ilegálně, zemí jen procházejí a přicházejí do Rakouska. Trojstranného „migračního summitu“ ve Vídni se zúčastnil také srbský prezident Aleksandar Vučič.
7. 7. 2023|

Tlak Západu zrychlil rusko-čínské sbližování. Pekingu ale oslabený Putin vyhovuje

Vztahy Moskvy a Pekingu jsou na bezprecedentní úrovni, oznámil ruský premiér Michajl Mišustin, který přijel s početnou podnikatelskou delegací do Číny. Pro Moskvu je spolupráce s Pekingem v době její agrese na Ukrajině zásadní, jelikož kvůli západním sankcím je teď čínský trh hlavním odběratelem ruské nafty a plynu. Opačným směrem zase proudí spotřební zboží nebo auta. Peking ale současně využívá situace, kdy Rusko oslabuje izolace ze strany Západu, a snaží se rozšířit svůj vliv ve světě.
25. 5. 2023|

Zlepšíme náš jaderný odstrašující potenciál, hrozí KLDR po posílení spolupráce mezi Soulem a USA

Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, prohlásila, že KLDR musí dále zdokonalit svůj „jaderný odstrašující potenciál“. Informuje o tom agentura Reuters, podle které v Pchjongjangu vzbudila nevoli dohoda o posílení spolupráce mezi Jižní Koreou a Spojenými státy z tohoto týdne.
29. 4. 2023|

Zelenskyj hovořil s Pavlem o situaci na Ukrajině, český prezident zemi v dubnu navštíví

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli telefonoval se svým českým protějškem Petrem Pavlem, který se ujal tento týden funkce hlavy státu. Hovořili spolu o integraci Ukrajiny do Evropské unie a shodli se na další spolupráci, napsal Zelenskyj na Twitteru. Podle Pavlovy mluvčí Markéty Řehákové se oba politici také domluvili, že český prezident příští měsíc Ukrajinu navštíví.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 17:29|

Fiala ocenil spolupráci se Zemanem i přes neshody

Miloš Zeman s Petrem Fialou (ODS) spolu naposledy pracovně povečeřeli jako prezident s premiérem. Bilancovali spolupráci, která nebyla vždy nekonfliktní.
6. 3. 2023|

Japonsko posiluje obranu. V národní strategii zmiňuje i Česko

Japonsko v reakci na rozpínavost Číny plánuje ambiciózní posílení obrany. Kromě rekordního rozpočtu počítá také s užší spoluprací s dalšími státy. V národní obranné strategii vůbec poprvé zmiňuje Českou republiku. Obě země si letos připomínají dvacet let od podpisu deklarace o strategickém partnerství.
28. 1. 2023|

Britský ministr obchodu kdysi studoval češtinu. Teď to pomáhá bilaterálním vztahům, říká

Britský ministr obchodu Greg Hands jednal v Praze s resortním kolegou Jozefem Síkelou (STAN) o hlubší ekonomické spolupráci. Ve čtvrtek se setká s premiérem Petrem Fialou (ODS). Odpůrce brexitu ve vládě Rishiho Sunaka má k Česku překvapivě vřelý vztah. Jako student se rozhodl, že se bude učit právě češtinu.
26. 1. 2023|

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

30 let zpět: Dohody o budoucí spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem

Ihned po návratu československé delegace z londýnského summitu, kde byla nastíněna otázka potřebné úpravy asociační dohody s Evropským společenstvím v důsledku rozdělení ČSFR, podepsali český a slovenský premiér 16 dohod o budoucí spolupráci mezi Českem a Slovenskem. Podle Václava Klause byly vytvořeny základní podmínky pro plodnou spolupráci po 1. lednu 1993.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 10. 2022|

Vyšetřování pádu ERB banky je ve slepé uličce, ruská prokuratura přestala spolupracovat

Vyšetřování pádu česko-ruské ERB banky se dostalo do slepé uličky. Většinový majitel Rus Roman Popov obviněný z toho, že zavinil škodu téměř 1,5 miliardy korun, pobývá mimo Česko a ruská prokuratura přestala spolupracovat. Popov měl také blízko k prominentům Putinova režimu a Česko prověřuje, jak se zbavil svého majetku.
23. 10. 2022|

30 let zpět: Levicové strany utvořily koalici

Před parlamentními volbami v červnu 1992 se zformovala nová koalice levicových stran – KSČM a Demokratické levice ČSFR. Dohromady pak tyto strany získaly 35 mandátů. V září téhož roku se k uskupení přidaly další levicové strany a hnutí. Dohodu o vzájemné spolupráci podepsali jejich zástupci na mítinku v Ostravě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 9. 2022|

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|

30 let zpět: ODS a HZDS se dohodly na harmonogramu rozdělení Československa

Strany ODS a HZDS se i přes dřívější rozpor dohodly na postupu, jak rozdělit Českou a Slovenskou federativní republiku, a stanovily nástin harmonogramu. Do konce září měl být přijat zákon o způsobech zániku federace, v říjnu pak zákon o oddělení majetku. V listopadu měly přijít na řadu zásady budoucí spolupráce mezi Českem a Slovenskem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 8. 2022|