TÉMA

Kryptoměny

„Práce snů“ se změnila v boj o život. Čínská mafie kšeftuje s lidmi a nutí je k podvodům v Myanmaru

Na hranici mezi Myanmarem a Thajskem se nachází KK Park, kde podle informací Deutsche Welle (DW) provozuje čínská mafie „továrnu na podvody“. Pod příslibem vysokého platu a skvělých benefitů láká k práci nic netušící lidi, které následně v nuzných podmínkách nutí k nekalostem. Ti, kteří podvádět odmítají, čelí mučení, hladovění, a dokonce vraždám.
30. 1. 2024|

Policisté stíhají trojici za investiční podvod za 1,1 miliardy korun

Policie stíhá tři lidi za investiční podvod a neoprávněné podnikání prostřednictvím společnosti Cryfin. Škodu způsobenou klientům kriminalisté vyčíslili na 1,1 miliardy korun. Podvedených lidí a firem evidují 564, sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Firma nabízela investiční příležitosti na neregulovaném trhu s kryptoměnami.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 10:41|

Europoslanci schválili regulaci pro kryptoměny

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek drtivou většinou schválil nařízení MiCA, což jsou pravidla regulace kryptoměnových trhů. Je to první ucelenější sada předpisů pro kryptoměnové odvětví na světě, uvedla agentura Reuters. EP schválil i další opatření, která se v odvětví kryptoměn zaměřují na boj proti praní špinavých peněz.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 16:52|

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX čelí obvinění z uplácení čínských úředníků

Americká prokuratura v úterý vznesla nové obvinění vůči zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Sam Bankman-Fried podle ní uplácením čínských úředníků porušil americký zákon proti korupčním praktikám v zahraničí (FCPA). Informovala o tom agentura Reuters.
28. 3. 2023|

Šéfa zkrachovalé burzy kryptoměn FTX Bankmana-Frieda obvinili z podvodu. Hrozí mu trest až 115 let vězení

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v úterý obvinila zakladatele a bývalého ředitele kryptoměnové burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z podvodu na investorech, praní špinavých peněz i porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení. Podvod údajně spočíval mimo jiné v tajném odvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu, uvádí komise ve svém prohlášení. Bankman-Fried navíc čelí trestnímu stíhaní kvůli obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 17:28|

Státní zástupce zastavil stíhání muže za falšování očkovacích certifikátů

Okresní státní zastupitelství v Písku zastavilo trestní stíhání muže, který padělal očkovací certifikáty dokládající očkování proti covidu-19. Českou televizi o tom informoval žalobce Zbyněk Polívka. Potvrzení o očkování generoval zdarma software, který zveřejnil muž na svých webových stránkách. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho navrhla obžalovat na konci května letošního roku. Rozhodnutí státního zástupce je pravomocné.
13. 7. 2022|

Chtěl miliony dolarů, nabídli mu zlomek. Ekonomové se přou, jakou má fenomén NFT budoucnost

I kvůli vzestupu kryptoměn se stále více finančních transakcí odehrává ve virtuálním prostoru bez bank. Průniku „digitálních“ peněz do obecného povědomí pomohla dle části expertů i nedávná pandemie. V sektoru digitální ekonomiky teď rychle nabírá dech NFT (non-fungible token) neboli nezaměnitelný token. Jeho prostřednictvím lze zjednodušeně řečeno obchodovat třeba s digitálním uměním, obrázky či videi, jež jsou unikátní, tudíž nezaměnitelné. Oslovení ekonomové se ovšem neshodnou, jestli má fenomén před sebou zářnou budoucnost, nebo jde jen o přechodnou módu.
22. 4. 2022|

Evropská komise navrhla nový balík sankcí. Míří na ruské oligarchy a politiky i běloruské banky

Evropská komise kvůli ruské invazi na Ukrajinu připravila nový balík sankcí, které jsou namířené na další ruské oligarchy a politiky a také na tři běloruské banky. S odkazem na svoje nejmenované unijní zdroje to napsala agentura Reuters.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 16:34|

Kosovo zakázalo těžbu kryptoměn, snaží se v energetické krizi omezit spotřebu elektřiny

Kosovská vláda v úterý ve snaze omezit spotřebu elektřiny zakázala těžbu kryptoměn. S odvoláním na ministerstvo hospodářství a energetiky to napsala agentura Reuters. Země se kvůli výpadkům potýká s nejhorší energetickou krizí v historii. Těžit kryptoměny se díky nízkým cenám energie v posledních letech rozhodlo mnoho mladých Kosovanů.
5. 1. 2022|

Bitcoin výrazně ztratil, mohutného výprodeje využil Salvador

Nejznámější kryptoměna bitcoin výrazně oslabuje, od pátku její cena odepsala více než 16 procent a klesla pod 48 tisíc amerických dolarů. Oslabují i další kryptoměny, jako je ethereum. Propadu cen využil k nákupu Salvador, který bitcoin v září zavedl jako oficiální platidlo.
4. 12. 2021|

Kazachstán se stal druhým největším těžařem bitcoinu. Farmy spotřebují osm procent energie v zemi

Kazachstán se umístil na druhé příčce v těžbě virtuální měny bitcoin. Bitcoinové farmy se do postsovětské země přesunuly z Číny, která v září prohlásila veškeré transakce s kryptoměnami za ilegální a těžbu zakázala. Rychle rostoucí digitální odvětví ale v Kazachstánu zatěžuje energetický sektor. Nejvíce se nově těží v USA.
13. 11. 2021|

Kryptoměny jako zákonná platidla jsou riskantní a nerozumné řešení, varuje měnový fond

Zavádění kryptoměn jako zákonných platidel s sebou nese značné riziko a ohrožuje globální ekonomiku. Ve zprávě o finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Jde podle něj o nerozumnou zkratku a fond se obává takzvané „kryptoizace“, tedy postupného zavádění zahraničních měn či kryptoměn v jednotlivých zemích.
13. 10. 2021|

Bitcoin zase za milion. Pro další úspěch musí kryptoměny ustát plánovanou regulaci

Těžko najdete v dnešním světě něco tak proměnlivého, jako je cena kryptoměn včetně té nejsilnější a nejznámější –⁠ bitcoinu. Na jaře plnily média zprávy o nových cenových rekordech mnohých kryptoměn, pak ale například cena bitcoinu rychle propadla o víc než polovinu. Nyní je zase zpět a na prahu podzimu bitcoin a spol. znovu ve velkém lákají investory a spekulanty. Právě o kryptoměnách je další díl publicistického pořadu Bilance.
30. 8. 2021|

Cena bitcoinu poprvé od května překročila hranici padesáti tisíc dolarů

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin poprvé od května překročila hranici padesáti tisíc dolarů (zhruba 1,1 milionu korun), krátce před polednem se podle serveru CoinDesk pohybovala kolem 50 312 USD a za uplynulých 24 hodin vykazovala růst o 2,3 procenta. Přispěla k tomu zpráva, že americká platforma pro digitální převody peněz PayPal umožní svým klientům ve Velké Británii kupovat, prodávat a držet kryptoměny, uvedl server CNBC.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 14:34|

Češi rekordně střádají, na běžných účtech jim ale na úsporách hoduje inflace

Úspory českých domácností podle České národní banky dosahují téměř tří bilionů korun, přičemž téměř polovina peněz leží na běžných účtech. Kvůli inflaci ale lidé o část z nich mnohdy nevědomky přicházejí, protože během posledních čtyř let inflace překročila úroveň úrokových sazeb jak na běžných, tak i na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Podle aktuální prognózy ČNB by letos na konci roku měla inflace dosáhnout až čtyř procent.
17. 8. 2021|

Tesla velmi pravděpodobně znovu začne přijímat bitcoin, prohlásil Musk

Americký výrobce elektrovozů Tesla s největší pravděpodobností znovu začne přijímat platby bitcoinem. Na konferenci s názvem B Word to podle agentury Reuters řekl šéf firmy Elon Musk. Tesla se pro přijímání plateb v bitcoinech rozhodla v únoru, ale v květnu ho pozastavila. Kryptoměna na to tehdy zareagovala poklesem zhruba o deset procent.
21. 7. 2021|

Zakladatel společnosti McAfee byl nalezen mrtvý ve španělské cele. V USA mu hrozilo dlouhé vězení

John McAfee, zakladatel antivirové společnosti, byl nalezen mrtvý ve své cele ve Španělsku. Podle listu El Mundo to oznámilo katalánské ministerstvo spravedlnosti, podle nějž se jednalo nejspíš o sebevraždu. Zpráva přišla jen několik hodin poté, co španělský soud rozhodl o vydání 75letého podnikatele do USA, kde ho úřady stíhaly kvůli údajným podvodům, spiknutí a krácení daní a kde mu hrozily desítky let vězení.
23. 6. 2021|

Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Zablokovala účty na sociálních sítích, které je propagují

Čínská vláda o víkendu zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny. Analytici a kontrolní orgány podle agentury Reuters očekávají, že přijde další zátah –⁠ tentokrát bude chtít Peking navázat nelegální kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.
7. 6. 2021|

Hodnota bitcoinu klesla pod třicet tisíc dolarů

Hodnota digitální měny bitcoin se v pátek propadla pod třicet tisíc dolarů (644 tisíc korun) a míří k největšímu týdennímu poklesu od září. Prodloužila tak pokles z rekordního maxima, na které vystoupila před dvěma týdny, kvůli obavám z možné regulace a předchozímu prudkému růstu, napsala agentura Reuters.
22. 1. 2021|