TÉMA

Dobrovolní hasiči

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Ve Frenštátě pod Radhoštěm hořela průmyslová hala, hasiči povolali i rypadlo

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku hořela v pondělí hala myčky vratných obalů. Rozsáhlý požár se obešel bez zranění. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při jejich příjezdu byly tři desítky zaměstnanců už venku. Hustý kouř byl vidět na kilometry daleko. Příčina požáru ani škoda zatím není známa.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:50|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

O zbudování a umístění úložiště jaderného odpadu rozhodne jen vláda, schválila sněmovna

O umístění a vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu bude podle sněmovny rozhodovat jen vláda. Poslanci v úterý odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát. Prosadili tak znovu svou loňskou verzi zákona, který nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. K samotnému projednávání návrhu se dolní komora dostala až po více než třech hodinách od začátku řádné schůze. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky změn jejího programu. Poslanci rovněž schválili novely týkající se pracovní doby dobrovolných hasičů či pokut za přetížené kamiony.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 19:13|

Firma slíbila hasičům z Ludvíkova zimní zahradu, ale zmizela s penězi. Sousedé se jim teď skládají na další pokus

Dobrovolní hasiči z Ludvíkova pod Smrkem si chtěli nechat vylepšit zázemí pro konání společenských akcí. Firma Esmero, kterou si najali na stavbu zimní zahrady, se ale po zaplacení zálohy odmlčela – nic neudělala a přestala komunikovat. Hasiči tak přišli o dlouholeté úspory. Na firmu podali trestní oznámení, peníze ale nemají. Aby si mohli zimní zahradu přece jenom dovolit, vyhlásila radnice veřejnou sbírku, přispívají do ní sousedé i někteří další dobrovolní hasiči.
13. 1. 2024|

Dobrovolní hasiči pomáhali při povodních. Zamrzla jim ale cisterna

Dobrovolným hasičům z Děčínských Křešic, kteří pomáhali při povodních, zamrzla cisterna. Nestihli ji kvůli vysoké hladině řeky dostat do garáže dříve, než začaly mrazy. Jde o jednu z desítek jednotek dobrovolných hasičů, která pomáhala i při předloňském požáru v Českém Švýcarsku.
11. 1. 2024|

Jednadvacet ze třiceti dobrovolných hasičů z Rumburku podalo výpověď kvůli neshodám v týmu

Jednadvacet dobrovolných hasičů z Rumburku v pondělí podalo hromadnou výpověď. Důvodem jsou dlouhodobé neshody a špatné vztahy mezi vedením jednotky a zbylými kolegy. Spolek dobrovolných hasičů v Rumburku je jedním z nejstarších v Česku, zároveň sbírá tituly z republikových šampionátů. Vedení města už situaci řeší, vypsalo výběrové řízení na nového velitele. Od něj si slibuje, že dá dobrovolný sbor znovu dohromady.
13. 11. 2023|

Zóna ČT24: Dobrovolní hasiči s aktivními zálohami trénovali na velkou vodu

Dobrovolní hasiči a příslušníci aktivních záloh v noci na neděli nacvičovali stavbu protipovodňové ochrany, a to na zhruba 250 metrů dlouhém úseku v Praze-Zbraslavi. Podobná cvičení mají natrénovat koordinaci pro případ, že by metropoli znovu ohrozila velká voda. Věnoval se tomu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali Darja Stomatová a Michal Kubal.
8. 10. 2023|

Středočeští dobrovolní hasiči získají od kraje na vybavení či opravy zbrojnic přes sedmdesát milionů

Zastupitelé Středočeského kraje podpořili modernizaci dobrovolných hasičů v regionu, a to ve více než třech stech obcích a městech. Hasiči peníze využijí například na vybavení, cisternové stříkačky nebo stavbu a rekonstrukci zbrojnic. Zázemí modernizují také hasiči v dalších krajích.
29. 6. 2023|

Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí

Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.
12. 5. 2023|

Zastupitelé Karolinky odvolali starostku. Údajně kvůli zásahům do jednotky dobrovolných hasičů

Zastupitelé Karolinky na Vsetínsku odvolali na návrh opozice dlouholetou starostku Marii Chovanečkovou (SNK Karolinka). Pro její odvolání hlasoval také dosavadní místostarosta Libor Ptáček, který byl na stejné kandidátce jako ona a po nynějším hlasování se stal starostou. Chovanečková uvedla, že to považuje za útok na svou osobu a nezná důvod svého odvolání. Podle opozičních zastupitelů byly důvodem její údajně nekompetentní zásahy do jednotky dobrovolných hasičů.
3. 5. 2023|

Zásah při požáru statku v Karolince zkomplikovali dobrovolní hasiči, tvrdí majitel. Opozice viní starostku

Trestní oznámení i jednání o odvolání starostky – takovou dohru má požár ze začátku dubna, který v Karolince na Vsetínsku zničil zemědělskou usedlost. Podle majitele hasiči zásah nezvládli. Opozice míní, že to bylo i kvůli starostce, která den před požárem odvolala velitele jednotky. Starostka chybu odmítla, kontrola zásahu pochybení hasičů neprokázala.
23. 4. 2023|

Požár v nábytkářské firmě v Čelákovicích je pod kontrolou. Zranil se jeden hasič

Více než stovka hasičů zasahovala od časného rána u požáru haly nábytkářské firmy v Čelákovicích. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu zhruba po osmi hodinách zásahu, lokalizovali jej po desáté hodině ráno, řekl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Hustý dým z požáru byl zpočátku viditelný na kilometry daleko. Při zásahu se lehce zranil jeden hasič. Chemická laboratoř na místě naměřila zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého, nejsou ale zdraví škodlivé. Město Čelákovice ale doporučilo obyvatelům, aby nevětrali a nevycházeli.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 13:34|

Prezident Zeman udělil medaili dobrovolnému hasiči, který zahynul při požáru v Novém Boru

Prezident Miloš Zeman na Nový rok udělil medaili Za hrdinství in memoriam dobrovolnému hasiči Janu Dvořákovi, který na konci listopadu zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích na Českolipsku.
1. 1. 2023|

Požár roubenky v Novém Boru má dvě oběti. V ruinách našli hasiči tělo, pátrali po spolumajiteli

Druhou oběť požáru nalezli hasiči spolu s policisty v ruině roubenky v Novém Boru. Od počátku se obávali, že uvnitř mohl být spolumajitel domu. Zda je tělo, které našli, opravdu jeho, ale potvrdí až pitva. Při středečním zásahu zahynul v hořící roubence také dobrovolný hasič, na kterého se zřítil strop.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 12:07|

Na dobrovolného hasiče spadl strop v hořící roubence. Zraněním podlehl

Při zásahu u požáru roubenky v Novém Boru zemřel hasič. Zřítil se na něj strop. Není jisté, zda nemá požár ještě jednu oběť, hasiči se obávají, že uvnitř možná zůstal spolumajitel domu. Dřevostavba nakonec zcela vyhořela. Do ruiny ale hasiči velmi dlouho nemohli, protože hrozilo její další zřícení. Je možné, že zásah hasičů potrvá ještě celou noc na čtvrtek.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 19:55|

Dobrovolní hasiči počítají škody po požáru v Hřensku, peníze by mohli získat od státu

Dobrovolní hasiči, kteří zasahovali u požáru v Národním parku České Švýcarsko, sepisují škody na vlastním majetku. Náhradu by alespoň částečně mohl zaplatit stát. Některé jednotky navíc nechaly na místě i vybavení jako třeba hadice. A to jim teď komplikuje práci.
6. 9. 2022|

S požárem u Hřenska pomáhají i dobrovolní hasiči. Stěna ohně byla jako vstup do pekla, říká jeden z nich

V Českém Švýcarsku ve středu zasahovalo na pět stovek hasičů. Zhruba polovina z nich jsou dobrovolníci. Od samého počátku požáru do boje s ohněm zasahuje i jednotka přímo z Hřenska. Na místě s jejími členy natáčel štáb České televize.
28. 7. 2022|

V neděli přibylo v Česku 6325 nakažených. Opatření se nemění, prodlužují se cestovní omezení

V neděli přibylo v Česku 6325 potvrzených případů koronaviru, zhruba o tři tisíce méně než před týdnem. Počet nově nakažených tak v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. V nemocnicích je s covidem 6338 pacientů, z toho 1014 v těžkém stavu. V obou případech je to mírný pokles. Opět se snížila i incidence. Vláda se proto zatím nechystá měnit dosavadní opatření a chce počkat na vývoj epidemie v tomto týdnu. Ústřední krizový štáb v pondělí schválil nasazení dalších vojáků v postižených zařízeních, připraveno je pomáhat také přes šest set dobrovolných hasičů.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:31|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 14:07|

V Koryčanech vybuchl rodinný dům. O život přišli dva dobrovolní hasiči

V Koryčanech na Kroměřížsku vybuchl rodinný dům. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) pro ČT uvedl, že zemřeli dva dobrovolní hasiči. Další dva dobrovolní hasiči jsou těžce zranění, do nemocnic odvezla záchranná služba i dva civilisty. Okolí místa je uzavřeno pro veškerou dopravu. Kvůli neštěstí vzlétl vrtulník, vyjíždělo i několik sanitek. Podle hasičů v domě vybuchl plyn. Podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka nejsou indicie, že by pod troskami ještě někdo byl.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:29|

Hasiči už rok „zasahují“, pomáhají s testováním nebo v nemocnicích. Zapotí se i ti dobrovolní

V boji s koronavirem významně pomáhají také hasiči. Například v jednom z nejvíce postižených krajů – Karlovarském – je do boje s epidemií nasazena zhruba stovka profesionálů, tedy víc než čtvrtina z jejich celkového počtu. Další pomoc pak nabízejí dobrovolní hasiči. Hostem Událostí, komentářů byl náměstek generálního ředitele hasičského sboru František Vavera.
24. 2. 2021|

Na dodržování zákazu pyrotechniky v hlavním městě dohlédnou stovky strážníků

Stovky strážníků a policistů budou v Praze na silvestra dohlížet na dodržování vyhlášky, která zakazuje na některých místech používat laickou pyrotechniku. Vyhláška platí nově od letošního 1. prosince. Připraveni budou také hasiči. Řekli to primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní Hana Kordová Marvanová (za STAN) a zástupci policie a hasičů. Magistrát letos nebude pořádat novoroční ohňostroj ani takzvaný videomapping.
18. 12. 2020|