TÉMA

Duševní zdraví

Ve školách je potřeba více dětských psychologů. Řeší prý stále závažnější problémy

Více psychologů ve školách by podle odborníků pomohlo dětem s psychickými problémy. Snaží se o to novela školského zákona. Ministerstvo školství se zabývalo i návrhem na snížení kvalifikace školního psychologa, kdy by stačil bakalářský titul. To by ale podle profesních organizací psychologů a vysokých škol dětem spíš ublížilo. Podle nich absolventi bakalářského studia mají jen teoretické znalosti a nejsou dostatečně připraveni pro praxi.
21. 3. 2024|

„Normální dávka je jedna tableta, bral jsem jich patnáct.“ Lidí závislých na lécích přibývá

Přibývá lidí závislých na lécích, hlavně na těch psychoaktivních. Mezi ně patří sedativa, hypnotika nebo tablety proti úzkostem. Středisko, které v Česku monitoruje drogové závislosti, odhaduje počet problematických uživatelů až na 1,2 milionu. Část z nich si přípravky opatřuje bez receptu, většinou přes internet.
2. 2. 2024|

Máme nedostatečné psychiatrické kapacity, shodují se Kašpárek a Hollý

„Pokud se má člověk, který je v psychické nepohodě, objednat k psychiatrovi jako k nejžádanějšímu odborníkovi, v tomto systému budeme vždy narážet na kapacitní problém,“ upozornil psychiatr, ředitel Centra duševní rehabilitace Beroun, bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý. Neexistuje žádná jednoduchá intervence, kterou by se zařídilo, že bude dostupnost, myslí si Tomáš Kašpárek, přednosta Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU) a Fakultní nemocnice Brno, proděkan Lékařské fakulty MU. O problematice diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 1. 2024|

Až 40 procent deváťáků v Česku má střední až těžké deprese, varuje výzkum

Až 40 procent žáků devátých tříd základních škol vykazuje známky střední až těžké deprese a 30 procent z nich známky úzkosti. Vyplývá to ze studie vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kterou letos zpracovali v základních školách. Ve všech oblastech duševního zdraví jsou více zasaženy dívky. Oproti chlapcům jich depresivními i úzkostnými příznaky trpí více než dvojnásobek.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 23:26|

Dokument Ley Surovcové Těžko v duši upozorňuje na psychické potíže dětí a mládeže

Psychické potíže u dětí a mládeže narůstají. Vysoký výskyt závažných případů zaskočil i zkušené odborníky. Poslední rok podle nich patří po covidu i dalších krizích k nejnáročnějším. Tím se prodlužují čekací lhůty na pomoc u psychologů nebo psychiatrů. Mnozí z nich se shodují, že zdravotní systém, ale ani společnost, na to nejsou dostatečně připraveny. A to může mít fatální následky. Ve svém dokumentu „Těžko v duši“ to ukazuje redaktorka ČT Lea Surovcová, která mezi dětmi natáčela minulý školní rok. Premiéru dokumentu uvedlo vysílání ČT24 v páteční Devadesátce.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 22:14|

Agresivita, stres, úzkost. Vlny veder mají dopady na duševní zdraví

Přímé sluneční záření, dehydratace, úpal. Fyzické dopady vlny veder na lidské tělo jsou dobře známé. O vlivu vysokých teplot na duševní zdraví se ale mluví o poznání méně. Vědci varují, že i tato rizika by lidé měli brát vážně.
24. 8. 2023|

Předčasné porody víc hrozí ženám s duševními problémy

Studie více než dvou milionů těhotenství v Anglii zjistila souvislost mezi závažností psychických obtíží a nepříznivými výsledky při porodu. Podle výzkumu mají ženy, které mají problémy s duševním zdravím, téměř o padesát procent vyšší riziko předčasného porodu.
18. 8. 2023|

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži Polák rezignoval

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži Pavel Polák rezignoval na svou funkci. Uvedl to ve zprávě zveřejněné na webu nemocnice. Kvůli sporům s ředitelem podala na konci května výpověď část lékařů, šlo o polovinu z dvanácti primářů a primářek, jedenáct z devatenácti atestovaných lékařů a tři z osmi atestovaných klinických psychologů. Lékaři rozhodnutí ředitele rezignovat uvítali. Dočasně povede psychiatrii v Kroměříži šéf FN Olomouc Roman Havlík.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 17:10|

Debata o Bidenově zdraví se opět rozvířila poté, co upadl při ceremonii v Coloradu

Čtvrteční pád Joea Bidena na pódiu v Coloradu znovu vyvolal otázky ohledně jeho zdravotního stavu. Nejvyšší představitel v USA zakopl o nevhodně umístěný pytel s pískem, dle Bílého domu je ale v pořádku. Bidenovi kritici však upozorňují na jeho další obtíže. Nejde ale jen o ně. Dle průzkumu, který zveřejnil The Washington Post, jen 32 procent Američanů věří, že prezident je duševně schopen výkonu funkce. Šestačtyřicátá hlava USA přitom plánuje, že se příští rok na podzim pokusí mandát obhájit — pravděpodobně proti o čtyři roky mladšímu Donaldu Trumpovi.
2. 6. 2023|

Týmy duševního zdraví na školách by měly pomoci včas odhalovat psychické potíže dětí

Po dvou letech končí testování týmů duševního zdraví na školách. Z jejich výsledků vyplynulo, že se díky nim daří včas odhalovat psychické potíže dětí, šikanu i rodinné problémy. Ministerstvo školství proto chce podobnou službu zavést po celé republice.
31. 5. 2023|

Válek věří, že vyřeší nedostatek psychiatrů. Léčba duševních nemocí bude podle něj čím dál významnější

Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že se více zaměří na psychiatrii. Podpoří vzdělávání lékařů i vznik akutních lůžek, a to zejména pro děti. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ujistil, že dál vychází z reformy duševního zdraví, jak byla nastavená předchozími vládami. Podle místopředsedy Národní rady pro duševní zdraví Tomáše Kašpárka ale její naplnění komplikuje nedostatek personálu. To chce resort změnit.
12. 5. 2023|
Doporučujeme

TikTok drží pozornost a sbírá citlivá data. Jeho algoritmus je označován jako „kokain sociálních sítí“

Seznam států, které zakazují používání aplikace TikTok na služebních zařízeních státních zaměstnanců, roste. Reagují tak na obavy ze zneužití velkého množství dat, které sociální síť původem z Číny o svých uživatelích sbírá. Nejde však o jedinou kontroverzi této platformy – americké úřady varují před jejím možným využitím v protizápadním tažení Číny a znepokojení vyvolávají i možné dopady na duševní zdraví mladých uživatelů.
4. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:17|

Narodila se jí zdravá dcera, přesto matku ochromily úzkosti a deprese. Teď pomáhá ostatním

Až tři čtvrtiny žen, které mají po porodu psychické obtíže, nevyhledají odbornou pomoc. Mají strach nebo nevědí, na koho se vlastně obrátit. Obojí vyplývá z provedených studií. Některé porodnice i organizace se proto zapojily do Světového dne duševního zdraví matek.
4. 5. 2023|

V Česku řádí „psychošmejdi“. Terapeuti i pacienti volají po změně zákona

Zájem o pomoc psychoterapeutů roste, odborníků na péči o duševní zdraví je ale v Česku nedostatek. Stále častěji tak své služby nabízejí i lidé, kteří nemají patřičné vzdělání, což může mít pro pacienty závažné důsledky. Pacientské organizace a asociace psychoterapeutů proto chtějí, aby zákon jasně stanovil, kdo může pomoc nabízet.
1. 5. 2023|

Když se ženy cítí po porodu špatně, může za tím být i chování jejich okolí. Čeští vědci se ptali přímo rodiček

Nový výzkum odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) odhalil faktory, které ovlivňují duševní stav žen po porodu. Kromě porodního traumatu jde například o kojení ale také třeba o problematické chování okolí vůči ženám. Výzkumníci ve studii analyzovali problémy přímo z pohledu žen, což většina dosavadních studií neprováděla.
13. 3. 2023|

Knihovna v Irpini je útočištěm pro zjizvené duše i symbolem nezlomnosti

Irpiň je branou do ukrajinské metropole. Mnoho lidí si město představuje v souvislosti s děsivými záběry ze začátku ruské invaze, na kterých Ukrajinci ve spěchu opouštějí své domovy. Po roce války se město u Kyjeva snaží v rámci možností vrátit k normálnímu životu. Jakýmsi útočištěm pro zjizvené duše se stala Městská knihovna.
3. 3. 2023|

V Česku chybí kliničtí psychologové, čekací doby jsou až tři čtvrtě roku. Zádrhel je v jejich vzdělávání

V českém zdravotnictví chybí kliničtí a dětští psychologové. Podle dat Asociace klinických psychologů jich schází asi 1500, tedy polovina současného stavu. Aby mohl psycholog vykonávat praxi ve zdravotnictví, musí absolvovat speciální kurz. Ty jsou ale na nadcházející dva roky obsazené. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá novelu, díky které by se možnost vzdělávat psychology rozšířila i na další české univerzity.
17. 1. 2023|

Naděje patří mezi vrozené instinkty, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Proč je důležité neztrácet víru a naději? A odkud je čerpat? O jejich hledání hovořili ve Fokusu Václava Moravce psychiatr Radkin Honzák, spisovatelka Kateřina Tučková, jaderná fyzička Dana Drábová, farářka Sandra Silná, historik Jaroslav Šebek a sociální psycholog Jan Krajhanzl.
15. 12. 2022|

Mozky dospívajících za pandemie předčasně zestárly, ukázaly skeny

Mozky dospívajících v USA vlivem stresu spojeného s uzávěrami během pandemie covidu-19 za období zhruba deseti měsíců předčasně zestárly o nejméně tři roky a vykazují podobné změny jako mozky mladistvých, kteří byli vystaveni chronickému stresu či nepřízni osudu, uvedl list The Washington Post s odvoláním na studii vědců ze Stanfordovy univerzity.
5. 12. 2022|

Spojuje je bezmoc, boj a bolest, říká autorka knihy o lidech s hraniční poruchou osobnosti

Aneta Nela Kulhánková byla dvacetiletá dívka, která trpěla hraniční poruchou osobnosti. O ní na sociálních sítích šířila osvětu, začala s léčbou a studiem střední školy. Po příchodu pandemie se ale stav dívky zhoršil, na začátku března loňského roku si sáhla na život. Její maminka se rozhodla, že v šíření osvěty bude pokračovat dál. Napsala knihu Život na houpačce, která popisuje 22 příběhů lidí s hraniční poruchou osobnosti. Martina Kulhánková byla hostem pořadu Události, komentáře.
31. 7. 2022|

Psychické potíže u dětí podle specialistů výrazně rostou. Ministerstvo kvůli tomu zřídilo speciální tým

Specialisté z dětských psychiatrických ambulancí i lůžkových oddělení mluví o extrémních nárůstech psychických potíží a závislostí u školáků v posledních měsících. Do ordinací podle nich přichází velké množství nových pacientů a zároveň se prohloubily dřívější potíže. Ministerstvo zdravotnictví proto zřídilo novou koordinační skupinu pro dětské duševní zdraví, která se poprvé sešla před pár dny.
16. 1. 2022|

Muž zatčený na pozemku hradu Windsor je zadržován na základě zákona o duševním zdraví

Muž zadržený v sobotu po vniknutí na pozemek hradu Windsor, ve kterém tráví svátky britská panovnice Alžběta II., je držen ve vazbě na základě zákona o duševním zdraví. Oznámila to v neděli londýnská policie. Mladý muž je podle ní v péči zdravotníků. Incident se stal v den, kdy královna k lidu pronesla tradiční vánoční poselství.
26. 12. 2021|

Za únikem interních dokumentů Facebooku stojí bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová

Bývalá zaměstnankyně společnosti Facebook Frances Haugenová v neděli přiznala, že stojí za únikem interních studií, které byly základem pro sérii investigativních článků listu The Wall Street Journal (WSJ). Společnost Facebook zároveň obvinila, že opakovaně upřednostňovala zisk místo toho, aby zakročila proti projevům nenávisti a dezinformacím.
4. 10. 2021|

Psychologové můžou školám chybět víc než dřív. Dětí s duševními problémy přibylo

Řadě základních a středních škol stále chybějí školní psychologové, v některých regionech jich postrádají až desítky. Vyplývá to z vyjádření krajů pro ČT. Důvodem je podle nich dlouhodobý nedostatek odborníků i jejich nejisté financování. Podle předsedy Asociace školní psychologie Jana Mareše jsou teď přitom psychologové ve školách potřeba více než dřív, žáků s duševními problémy totiž během distanční výuky přibylo.
8. 9. 2021|