TÉMA

Roman Zarzycký

Plzeňské „skleněné peklo“ posílají bagry do zapomnění. Nahradí ho nákupní centrum a byty

Bagry začaly bourat nikdy nedokončenou černou stavbu u Rokycanské třídy v Plzni. Původně v ní měl být autosalon, ale tehdejší majitel ji nedokončil. Čtvrt století pak zůstala opuštěná, stala se úkrytem pro bezdomovce a narkomany a od místních dostala přezdívku „skleněné peklo“. Nyní má ustoupit obchodnímu komplexu a bytovým domům.
9. 4. 2024|

Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat

Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|

Plzeň už nechce tolerovat hazard, do dvou let mají ve městě zaniknout všechny herny a kasina

Plzeňští zastupitelé ve čtvrtek schválili novou vyhlášku k regulaci hazardu. Do dvou let by měly zmizet z Plzně všechny herny a kasina, jichž je aktuálně osmatřicet. Vyhláška bude účinná od 1. dubna příštího roku, poslední provozovny by měly zavřít nejpozději do konce roku 2025. Změny schválilo 37 zastupitelů, dva se zdrželi a jeden byl proti, zjistila ČTK.
14. 12. 2023|

Plzeň chystá úplný zákaz hazardu

Radnice v Plzni chce vyhlásit nulovou toleranci hazardu na území města. Cílem je snížení kriminality. Herny a kasina by měly zavřít do dvou let. Příjmy z hazardu do městského rozpočtu letos převýší 410 milionů korun, gamblerství má ale i své náklady. Také se v posledních letech stále víc přesouvá do on-line prostoru.
24. 11. 2023|

Přes růst počtu cizinců v Česku se míra jejich kriminality prakticky nezvýšila, uvedl Rakušan

Navzdory nárůstu počtu cizinců v České republice se míra kriminality, za níž stojí cizí občané, prakticky nezvedla. Uvedl to na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V souvislosti s nedávnými násilnými činy, z nichž jsou podezřelí Ukrajinci, ministr chápe nervozitu, podle něho jde ale o individuální činy a kolektivní vinu odmítl.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 15:33|

Soud poslal do vazby cizince obviněného ze znásilnění a pokusu o vraždu dívky

Okresní soud v Plzni v pátek poslal do vazby osmnáctiletého muže, kterého policie ve čtvrtek obvinila ze znásilnění a z pokusu o vraždu mladé dívky. Obviněný je podle policie cizinec dlouhodobě žijící v Česku, zemi původu neupřesnila. Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který kvůli situaci svolal bezpečnostní tým, uvedl, že obviněný je Ukrajinec, nikoliv ale uprchlík. Primátor, stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) varoval před násilím, šířením nenávisti a generalizací a vyzval lidi, aby nechali policii pracovat. Ukrajinské velvyslanectví v Česku násilný čin v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti.
11. 8. 2023|

Česká pošta zruší 950 pracovních míst. Původně jich mělo být přes dva tisíce

Česká pošta kvůli snížení počtu poboček o tři stovky zruší 950 pracovních míst. Původně přitom avizovala rušení 2300 míst. Pošťáků odejde ještě méně, protože firma části z nich nabídne jinou pozici nebo rekvalifikaci. Skutečně propuštěným zaměstnancům podnik poskytne odstupné, informoval na tiskové konferenci pověřený generální ředitel podniku Miroslav Štěpán.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 18:51|

Plzeň dál odmítá gigafactory. Dopad továrny vyčíslila na dvanáct miliard

Plzeň dál odmítá výstavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou zvažuje koncern Volkswagen (VW) na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Dopad, který by stavba na město měla, vyčíslila Plzeň na dvanáct miliard korun. Vedení radnice o tom informovalo ministry vlády a předalo kabinetu seznam nezbytných kompenzačních projektů, které by prý musely vzniknout, pokud by stát projekt prosadil. Primátor Roman Zarzycký (ANO) zopakoval, že projekt není pro region vhodný, je nepřipravený a vláda ho chce prosadit na sílu.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 13:29|

Teplo v Plzni podraží o necelých pět procent. Před volbami přitom politici tvrdili, že cena zůstane stejná

Lidem v Plzni zdraží teplo v průměru o necelých pět procent. Rozhodlo o tom představenstvo Plzeňské teplárenské (PT), ve které má pětašedesátiprocentní podíl město, zbytek drží skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského. Minulé vedení města před volbami uvedlo, že Plzeň od ledna teplo nezdraží. Podle teplárny to bylo ale vázané na tři externí podmínky, které se nenaplnily.
12. 12. 2022|

Vznikne studie dopadu stavby gigafactory v Líních na okolí. Premiér jednal s místními politiky, ti ocenili zlepšení komunikace

Vláda nechá zpracovat studii o vlivu gigafactory – tedy továrny na baterie pro elektroauta – která by mohla vzniknout v Plzni-Líních na okolí. Premiér Petr Fiala (ODS) o ní jednal se zástupci města a Plzeňského kraje. Zatímco Fiala považuje vznik gigafactory za klíčový pro budoucnost českého autoprůmyslu, v regionu převládají spíše obavy. Místní politici také kritizují, jak s nimi dosud vláda o gigafactory komunikovala, respektive jak nekomunikovala. Shodují se, že pro vládu bude nyní velmi obtížné přesvědčit obyvatele, že by továrna byla přínosem.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 21:55|

Primátor Plzně nesouhlasí s tím, jak vláda informuje o zvažované gigafactory

Nový primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) nesouhlasí s tím, jak vláda komunikuje o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektroautomobilů, takzvané gigafactory, na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Zarzycký proto v neděli zaslal otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).
23. 10. 2022|

Ustavující zastupitelstva v Plzni a Liberci zvolila primátory a radní. Vedení má i Kladno

Pětačtyřicetiletý Roman Zarzycký (ANO) se stal primátorem Plzně. Uplynulé čtyři roky byl prvním náměstkem. Město povede jedenáctičlenná rada, kterou tvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň. V Liberci zůstane v čele města šestapadesátiletý Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) z vítězného uskupení Starostů, TOP 09 a KDU-ČSL. Své vedení má i Kladno. Město povede koalice Volby pro Kladno a ANO. Primátorem má být nadále Milan Volf (Volba pro Kladno).
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 23:16|

Primátorem Plzně bude Zarzycký z ANO. V Klatovech zůstane starostou Salvetr z ODS

Nová Rada města Plzně, kterou utvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, bude mít místo dosavadních devíti jedenáct radních. Ze čtyř na tři se sníží počet náměstků. Primátorem zřejmě bude lídr ANO, jeho krajský šéf a ekonomický náměstek hejtmana Roman Zarzycký.  Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 18. října. V druhém největším městě Plzeňského kraje – Klatovech – by měl starostou zůstat Rudolf Salvetr z ODS, který stojí v čele jednadvacetitisícového města od roku 2006. V Litoměřicích po dvanácti letech končí vedení ODS, na koalici se domluvilo ANO a Naše Litoměřice. Povolební vyjednávání pokračuje i jinde. V úterý podepsali memorandum zástupci koaličních stran v Praze 10.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 18:19|

Plzeňští Piráti a Starostové dohodli koalici s ANO a PRO Plzeň. Podpory SPD se vzdali

V Plzni bude vládnout koalice ANO, Piráti a STAN, nově s podporou PRO Plzeň. Lídři se vzdali podpory SPD a už podepsali memorandum o spolupráci. Proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně se už dříve v neděli postavil jejich předseda Ivan Bartoš. Proti vznikající koalici v Plzni, která by se opírala o podporu SPD, se vymezil i Vít Rakušan (STAN).
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 22:06|

Vítězové v krajských městech vyjednávají o koalicích. Ve Zlíně je dohoda ANO, ODS, lidovců a Pirátů

V krajských městech v Česku se po komunálních volbách rozjela vyjednávání o nových podobách koalic. Nejrychleji se domluvily strany v Plzni, kde by mělo vládnout ANO spolu s Piráty a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD. To ovšem kritizuje předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf STAN Vít Rakušan. Jasná je i dohoda ve Zlíně, kde bude ANO spolupracovat s ODS, KDU-ČSL a Piráty, společně budou vyjednávat s případnými dalšími partnery. V Brně, kde zvítězila kandidátka ODS a TOP 09 chce její lídryně Markéta Vaňková zahájit vyjednávání o možné koalici v pondělí.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 21:51|

Plzeňská zoo rozšířila výběh pro lvy s devítimetrovým vodním příkopem

Modernizovaný a zvětšený výběh pro lvy berberské dokončuje plzeňská zoo. Pro jedny z nejpopulárnějších zvířat v zahradě nechali chovatelé rozšířit vodní příkop, návštěvníci ocení nová vyhlídková místa do výběhu. Zoo plánuje venkovní prostory pro lvy, které chová od roku 2002, otevřít 28. června. Náklady na přestavbu odhadla zahrada na 30 milionů korun.
7. 6. 2022|

Baxa skončí jako primátor Plzně, pokud se stane ministrem kultury v nové vládě

Martin Baxa (ODS) se vzdá postu v čele stosedmdesátitisícové Plzně, pokud se stane ministrem kultury. Je přesvědčen, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně. Uvedl to v tiskovém prohlášení. Pokud bude Baxa jmenován ministrem, rozhodne podle něj zastupitelský klub ODS v zastupitelstvu města o dalším postupu. Primátor Plzně je místopředsedou ODS, předsedou regionální organizace strany, krajským zastupitelem a už podruhé stojí v čele města.
18. 11. 2021|

Po rekonstrukci se otevírá sportovní areál Prokopávka. Plzeň jej chce dál rozšiřovat, peníze ale chybí

Sportovním klubům i pro aktivity veřejnosti bude sloužit plzeňský městský sportovní areál Prokopávka, který se v pondělí otevřel po první etapě rekonstrukce za víc než 200 milionů korun. Během ní vznikla nová sportovní hala, malá tělocvična, ubytovací zařízení se 75 lůžky a restaurace. Venku prošlo revitalizací fotbalové hřiště s umělým trávníkem, město vybudovalo novou in-line dráhu, parkoviště i rampu pro pěší a vozíčkáře. V plánu je i další etapa za 110 milionů korun, v rozpočtu ale chybí peníze.
12. 7. 2021|

Investice budou pokračovat, mají jasno kandidáti v Plzeňském kraji. Volají také po větší odpovědnosti pracovních agentur

Plzeňský kraj by v důsledku pandemie koronaviru měl omezit své investice, myslí si dle průzkumu agentury Kantar CZ třetina oslovených obyvatel regionu. Špičky krajských kandidátek to ale odmítají, kraj si investice může dovolit a zaměřit by je měl například do vzdělání či infrastruktury. Kandidáti v předvolební debatě diskutovali také problematiku agenturních pracovníků. Byť uznávají, že česká ekonomika se bez nich neobejde, volají zároveň po větším dohledu. To podle nich ale nevyřeší kraj, nýbrž jedině stát.
16. 9. 2020|

Je region připraven na druhou vlnu pandemie? I o tom debatovali krajští volební lídři Plzeňského kraje

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zakázat od pátku vnitřní hromadné akce na stání pro více než 10 lidí či možné pochybení České pošty při distribuci roušek – i těmto tématům se věnovali krajští volební lídři Plzeňského kraje při předvolební debatě.
16. 9. 2020|