TÉMA

Sociální síť

Facebook před dvaceti lety propojil svět. Usnadnil šíření lží a vznik depresí, seniorům pomáhá s osamělostí

Facebook za dvě dekády své existence výrazně změnil svět. Ze sociální sítě, která měla spojit elitu, se postupně stala síť, jež propojila celou planetu a odstartovala novou éru internetu. Přehnaný čas trávený na sítích může vést podle odborníků k úzkostem a depresím, ve facebookovém prostoru se také často šíří dezinformace. Například seniorům ale může pomoci bojovat s osamělostí.
4. 2. 2024|

Mezi dětmi na Kutnohorsku se šířila nevhodná videa. Na skupinu v aplikaci WhatsApp upozornili rodiče

Policie se zabývá skupinou na sociální síti WhatsApp, ve které se mezi dětmi šířila brutální videa a pornografie. Ve skupině byly stovky dětí, většina z Kutnohorska. Na nevhodný obsah upozornilo hned několik škol. Podle policie byla konverzace otevřená, přidán do ní mohl být kdokoliv díky znalosti telefonního čísla.
9. 11. 2023|

Meta čelí žalobě kvůli zdraví dětí

Přes čtyřicet amerických států žaluje Metu, která vlastní Facebook a Instagram. Obviňují ji z klamání veřejnosti o rizicích spjatých s používáním jejích sociálních sítí. Podle žaloby přispívají k poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících. Meta uvedla, že je krokem amerických států zklamaná.
25. 10. 2023|

Vědecký eXodus. Průzkum ukázal na problém Muskovy sociální sítě

Sociální síť X dříve známá jako Twitter čelí odlivu uživatelů. Podle nového rozsáhlého průzkumu časopisu Nature, který vyšel 16. srpna, je zřejmé, že jedna demografická skupina v útěku z tohoto on-line prostředí vyniká. Jsou to vědci.
21. 8. 2023|

Threads je nejrychleji rostoucí sociální sítí. Má sto milionů uživatelů za pět dní, popularita konkurenčního Twitteru klesá

Sociální síť Threads má za necelých pět dní fungování sto milionů uživatelů. Jako nejrychleji rostoucí aplikace tak předčila program ChatGPT, který této hranice dosáhl za dva měsíce. Uvedla to v pondělí stanice BBC, která se odvolává na údaje z datové platformy Quiver Quantitative. Podle společností Cloudflare a Similarweb návštěvnost konkurenční sítě Twitter znatelně klesá, upozornil zpravodajský server CNBC.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 22:10|

Meta spustila textovou síť Threads, chce s ní konkurovat Twitteru. Ten hrozí žalobou

Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagram, v noci na čtvrtek spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat Twitteru. O zahájení provozu nové platformy informovala agentura AFP. Twitter kvůli tomu hrozí žalobou. Tvrdí, že Meta najala jeho bývalé zaměstnance, kteří ukradli obchodní tajemství. Aplikace je podle webu listu The Guardian dostupná zhruba ve stovce zemí světa, nikoliv ale ve státech EU, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Šéf firmy Meta Mark Zuckerberg oznámil, že za prvních sedm hodin se na nové síti zaregistrovalo deset milionů uživatelů.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 21:43|

Desetitisíce českých dětí se na internetu chovají rizikově. Píší si s neznámými lidmi či sdílí soukromí

Na internetu se rizikově chová asi 170 tisíc českých dětí. Píší si s neznámými lidmi nebo sdílejí své fotografie a videa. Téměř čtyři z deseti dětí ve věku od osmi do 15 let přiznávají, že mají nějakého „on-line kamaráda“, kterého nikdy neviděly, osobně ho neznají a pouze si s ním píší. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro Nadaci O2 mezi téměř pěti tisíci respondentů, mezi kterými byli rodiče i děti.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:50|

Montana jako první americký stát zakázala TikTok, očekává se soudní dohra

Montana se ve středu stala prvním americkým státem, který úplně zákázal čínskou aplikaci TikTok. Podle agentury AP ale lze očekávat, že věc bude mít soudní dohru a bude zkouškou toho, zda ve Spojených státech může být TikTok zcela zakázán, jak by si přála řada amerických zákonodárců. TikTok zákaz označil za protiústavní.
18. 5. 2023|

Novou šéfkou společnosti Twitter bude Linda Yaccarinová

Novou výkonnou ředitelkou americké internetové společnosti Twitter bude Linda Yaccarinová. V čele podniku tak vystřídá miliardáře Elona Muska, který loni Twitter koupil za 44 miliard dolarů (nyní zhruba 960 miliard korun). Musk to v pátek uvedl na svém twitterovém účtu. Potvrdil tak spekulace médií.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 18:50|

Musk chce odstoupit z pozice šéfa Twitteru, jakmile za sebe najde náhradu

Majitel a šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk se nechal slyšet, že odstoupí z pozice šéfa firmy, jakmile za sebe najde náhradu. Uživatelé sociální sítě se v pondělí vyslovili pro Muskův odchod z čela podniku. Musk, který anketu inicioval, slíbil, že se jejímu výsledku podřídí.
21. 12. 2022|

Uživatelé Twitteru odhlasovali, aby Musk skončil v čele firmy. Předem slíbil, že se výsledku podřídí

Na sociální síti Twitter se v hlasování většina vyslovila pro odchod Elona Muska z funkce ředitele stejnojmenného podniku. Ukázaly to výsledky po skončení hlasování. Musk toto hlasování sám v neděli večer inicioval a slíbil, že výsledku se podřídí. Pro odchod miliardáře Muska z čela Twitteru se vyslovilo 57,5 procenta z více než 17 milionů hlasujících.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 13:13|

Twitter hromadně opouštějí zaměstnanci, platformě hrozí kolaps

Odhadem stovky zaměstnanců se rozhodly opustit firmu Twitter poté, co jim nový majitel Elon Musk dal ultimátum, aby se buď připojili k závazku tvrdě pracovat, nebo aby odešli. Twitter zaměstnancům rovněž oznámil, že do pondělí zavírá kanceláře. Krize ohrožuje samotné fungování platformy. Některé veřejně známé osoby i úřady začaly zveřejňovat alternativní místa, kde budou v budoucnu zveřejňovat informace.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 22:31|

Twitter už uvědomil některé zaměstnance, že je propouští, uvedl Insider

Americká internetová společnost Twitter, kterou v minulých dnech převzal miliardář Elon Musk, v pátek uvědomila e-mailem o ztrátě práce ty zaměstnance, kterých se týká hromadné propouštění. Dostanou odstupné i benefity. Informoval o tom technologický web Insider.
4. 11. 2022|

Irsko pokutuje Instagram. Sociální síť odhalila osobní údaje teenagerů

Americká sociální síť Instagram, která patří společnosti Meta, dostala v Irsku pokutu 405 milionů eur (9,9 miliardy korun). Oznámila to v pondělí tamní Komise pro ochranu dat (DPC), která vyšetřovala, jak platforma nakládá s osobními údaji teenagerů. Meta s pokutou nesouhlasí a chystá se proti ní odvolat.
5. 9. 2022|

Člověk, který vyzýval k násilí proti zákonodárcům, chce dohodu o trestu

Policie navrhla podat obžalobu na člověka, který na sociálních sítích vyzýval prostřednictvím živých vysílání k násilným akcím proti poslancům a senátorům. Státní zástupkyně s ním uzavřela dohodu o vině a trestu, kterou bude schvalovat zlínská pobočka Krajského soudu v Brně.
29. 8. 2022|

Twitter nedodal data o falešných účtech, uvedl Muskův právník. Ve hře je odstoupení od dohody o převzetí

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by mohl odstoupit od smlouvy o převzetí internetové společnosti Twitter, za kterou nabídl 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Jeho právní zástupce uvedl, že Twitter odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Dodal, že tento postup je porušením podmínek dohody a že Musk si vyhrazuje právo kontrakt zrušit.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 18:22|

Musk pozastavil převzetí Twitteru. Chce nejprve znát podíl falešných účtů

Elon Musk pozastavil plán na převzetí internetové společnosti Twitter za zhruba čtyřiačtyřicet miliard dolarů (více než bilion korun). Zdůvodnil to tím, že nejprve chce znát podrobnosti o podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent z celkového počtu. Musk doplnil, že o převzetí Twitteru nadále stojí.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 16:37|

Elon Musk kupuje Twitter. Dá za něj 44 miliard dolarů

Americký miliardář Elon Musk koupí internetovou společnost Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Získá tak kontrolu nad vlivnou sociální sítí používanou miliony lidí na celém světě. Twitter se po devíti letech přestane obchodovat na burze jako veřejná společnost.
25. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 22:20|

Musk chce koupit Twitter, jeho nabídka firmu ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta a je tak jeho největším akcionářem. Jeho nabídka společnost podle agentury Bloomberg ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů (963,4 miliardy korun). Twitter má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine, cituje Muska Bloomberg.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 14:11|

TikTok má už skoro miliardu uživatelů, videa sdílí i některá světová média. České redakce zatím otálejí

Facebooku, Twitteru nebo Instagramu vzniká nová silná konkurence. Mobilní aplikaci TikTok si po celém světě nainstalovaly už dvě miliardy lidí, aktivně ji používá kolem osmi set milionů uživatelů. Velká média si začínají uvědomovat, že by jejich profil na TikToku neměl chybět. Jenže, je prostor, ve kterém lidé nahrávají a sdílejí maximálně minutová a většinou vtipná videa, vůbec správné místo pro zpravodajství? Amerika už to zkouší a zatím to vypadá, že nejúspěšnější jsou vtipy a dezinformace. Téma rozebírá pořad Newsroom ČT24.
15. 11. 2020|

Oracle potvrdil, že uzavře partnerství s majitelem TikToku

Čínská společnost ByteDance své americké aktivity platformy TikTok neprodá ani Microsoftu, o kterém se spekulovalo, ani firmě Oracle, která se objevila také jako jeden ze zájemců. Společnost Oracle s ní místo toho uzavře partnerství, a pokusí se tak společně aktivity TikToku v USA zachránit. Oracle to uvedl v pondělním sdělení, a potvrdil tak dřívější informace čínské státní televize CGTN a dalších médií. Prodat americké aktivity firmě ByteDance v létě nařídil prezident Donald Trump, a to s odkazem na obavy o národní bezpečnost.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 17:20|

Facebook pro zboží z druhé ruky. V Česku se představí tržiště Marketplace

Největší sociální síť Facebook si přivlasťňuje další službu z internetového prostředí. V Česku spouští od poloviny srpna Marketplace, tržiště, na kterém budou lidé moci prodávat a kupovat použité zboží. Bude tak konkurovat stránkám jako Sbazar, Bazoš, Annonce nebo Aukro.
15. 8. 2017|

Policie začíná používat sociální sítě. Je to fenomén, říká policejní prezident

Česká policie už má svůj oficiální profil na Facebooku, Twitteru a YouTube. Prostřednictvím sociálních sítí chtějí policisté oslovit širší veřejnost, přímo komunikovat s občany a oslovovat zájemce o práci policisty. Hasiči, záchranáři nebo vojáci už přes tyto sítě informují delší dobu. V zahraničí je běžné, že bezpečnostní složky využívají sociální sítě například při teroristických útocích či jiných mimořádných situacích.
21. 6. 2017|
sociální síť

Lidé, kteří používají Facebook, žijí déle, potvrzuje výzkum

Z hlediska délky života existuje souvislost mezi délkou dožití a používáním sociálních sítí. Dokazují to data ze studie, která sledovala chování 12 milionů uživatelů Facebooku.
1. 11. 2016|