TÉMA

Martin Kukla

Závěrečné čtení o výši valorizace důchodů začne v sobotu ráno

Závěrečné, třetí čtení k vládnímu návrhu na nižší červnové zvýšení důchodů začne v sobotu v osm hodin ráno. Takový je výsledek dramatického pátečního dění ve sněmovně. To vrcholilo ve večerních hodinách, kdy koalice odhlasovala omezení času pro vystoupení na nejvýše dvakrát pět minut včetně řečníků s přednostním právem. S tím nesouhlasil předseda hnutí ANO Andrej Babiš a odmítal opustit řečniště. Několik opozičních poslanců,  z ANO i SPD, ho obklopilo, aby zabránili jeho případnému vyvedení ze sálu. K vyřešení situace došlo až na následné schůzce širšího vedení sněmovny, které zahrnuje koaliční i opoziční zástupce.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 23:57|

Zásobníky plynu jsou plné z 54 procent, řekl Stanjura ve sněmovně. Ta zpřísnila podmínky pro udržení kapacit

Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít. Umožní to novela energetického zákona, kterou ve čtvrtek ve zrychleném režimu v legislativní nouzi schválila sněmovna. Změna zákona, kterou musí ještě projednat Senát, reaguje na současnou energetickou situaci vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině. Má to posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost Česka. Novela také zkracuje režim dodavatele poslední instance (DPI) na polovinu, tedy ze šesti měsíců na tři a mění způsob řízení Energetického regulačního úřadu.
2. 6. 2022|

ODS dohodla na Vysočině po volbách pětikoalici s pohodlnou většinou

Na povolební spolupráci se na Vysočině po krajských volbách dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s dalšími čtyřmi stranami. Začne spolu s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) připravovat znění koaliční smlouvy. O dohodě informoval možný budoucí hejtman Vítězslav Schrek (ODS). V opozici tak zřejmě skončí ANO a KSČM.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 11:46|

V Kraji Vysočina zvítězilo ANO. Druzí Piráti budou v zastupitelstvu nováčky

V krajských volbách v Kraji Vysočina zvítězilo ANO, získalo 18,48 procenta. Druzí skončili Piráti s 13,20 procenty, třetí ODS a Starostové pro občany mají 13,19 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 39,65 procenta. Sečteny jsou hlasy ve všech volebních okrscích.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 13:30|

Je Vysočina pro mladé? Kandidáti na hejtmana volají po zubařích, internetu a parcelách

Vysočina je krásný a klidný kraj, myslí si snad všichni kandidáti na tamního hejtmana, kteří diskutovali v předvolební debatě na ČT24, regionální problémy by už ale každý z nich řešil jinak. Někteří by rozvoj podpořili výstavbou silnic, obchodů či zdravotnických zařízení, jiní by preferovali lepší připojení k internetu nebo dostupné parcely. Co ale téměř všechny spojuje, je negativní stanovisko k možnosti umístit v kraji hlubinné úložiště radioaktivních odpadů.
11. 9. 2020|

O připravenosti Vysočiny na zhoršující se epidemiologickou situaci debatovali krajští lídři

Opatření státu proti šíření  koronaviru i následným krokům na úrovni regionu se věnovali v předvolební debatě krajští lídři v Kraji Vysočina. V diskusi zaznívalo, že lidé jsou rozděleni na dvě skupiny (popírače a vystrašené), k čemuž podle některých přispěla komunikační politika státu. Naopak při hodnocení krajské situace zaznívala většinou spíše kladná stanoviska.
11. 9. 2020|