TÉMA

Organizovaný zločin

Soud projednává případ pašeráků. V libereckém překladišti měli tuny drog za miliardy korun, tvrdí policie

V Liberci v úterý za zvýšených bezpečnostních opatření začal soud v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jednání začalo pod dohledem více než dvacítky příslušníků vězeňské služby, většina z nich je plně ozbrojena. Před soudem stanulo deset z jedenácti obžalovaných lidí a jedna firma. Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Je na seznamu osob hledaných Interpolem. Soudu zaslal prohlášení, ve kterém odmítá páchání trestné činnosti.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:06|

Nejvyšší státní zastupitelství znovu zrušilo stíhání jednoho obviněného v kauze městských bytů v Brně

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) znovu zrušilo stíhání jednoho z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Uvedl to Radek Bartoš z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Jde o kauzu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Zrušené stíhání se týká jednoho ze dvou lidí, které letos v červenci policie opět obvinila.
20. 10. 2023|

Policie má v hledáčku ruské podnikatele s vazbami na organizovaný zločin

Česko se díky vlastnímu sankčnímu zákonu podle policie zaměří i na ruské podnikatele, kteří mají vazby na organizovaný zločin. V minulosti v tuzemsku investovali stovky milionů korun.
6. 8. 2023|

Europol po rozkrytí šifrované komunikační sítě EncroChat pozatýkal už přes šest tisíc lidí

Rozkrytí šifrované komunikační sítě EncroChat, hojně využívané skupinami organizovaného zločinu, dosud vedlo k zatčení 6558 lidí po celém světě, informoval Europol o výsledcích vyšetřování francouzských a nizozemských složek. Celkem 197 zatčených jsou údajně „vysoce ceněné cíle“.
27. 6. 2023|

Samozvaný životní kouč, který chlapcům radil, jak být macho, musí zůstat v rumunské vazbě

Britský krajně pravicový influencer Andrew Tate předstoupil v Bukurešti před soud, který se zabýval jeho odvoláním proti uvalení třicetidenní vazby. Tribunál nakonec rozhodl, že kontroverzní Brit musí zůstat ve vazbě. Tate, který trvá na své nevině, je v Rumunsku obviněn ze znásilnění a založení zločinecké skupiny. Podobným obviněním čelil v minulosti i v Británii. Krátce před zatčením se navíc dostal do centra globální pozornosti twitterovou výměnou názorů s ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou.
11. 1. 2023|

České úřady se zajímají o bývalého guvernéra Darkina. Kvůli vztahům s Putinem i údajnému napojení na zločin

V Česku vznikne národní sankční seznam a úřady při jeho přípravě prověřují i možné napojení lidí na něm uvedených na organizovaný zločin. Podle zjištění České televize se to týká i někdejšího guvernéra z Vladivostoku Sergeje Darkina. Jeho rodina v Česku vlastní společnost obchodující s rybami a dva hotely v Praze.
22. 11. 2022|

Reportéři ČT: Ruský organizovaný zločin pere v Česku špinavé peníze. Firma vytvořila dojem, že pomáhá dětem z Ukrajiny

Česko je pro ruský organizovaný zločin jednou ze zaslíbených zemí – zejména pro praní špinavých peněz. Ročně se v Česku podle Finančního analytického úřadu vyperou desítky miliard korun. Nečinná firma s ruskými majiteli přes své účty u České spořitelny protočila tři čtvrtě miliardy. Banka na to upozornila a policie před dvěma lety zajistila sto milionů. Letos však musela peníze opět uvolnit, protože Rusko nespolupracuje na odhalení pachatelů. A co může být lepší pro zmatení stop než vytvořit dojem, že firma pomáhá ukrajinským dětem? Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek.
1. 11. 2022|

Česko chystá sankční seznam. Zahrnout má i podnikatele s vazbami na mafii a ruskou dumu

Česká republika se chce kromě evropského sankčního seznamu řídit i svým vlastním. Jeho vytvoření umožní nový sankční zákon, který už je ve sněmovně ve třetím čtení. Na zařazení lidí na sankční seznam chce stát spolupracovat s policií i tajnými službami. Dostat by se na něj mohli lidé i firmy napojené na organizovaný zločin.
5. 10. 2022|

David Berdych se podle soudu na svobodě osvědčil, je definitivně volný. Odpykal si přes 11 let

David Berdych, který si odpykal přes jedenáct let vězení za loupeže, únosy a vydírání za pomoci takzvaného Berdychova gangu, je definitivně volný. Soud rozhodl, že muž se v sedmileté zkušební době podmíněného propuštění z vězení choval řádně. Gang vstoupil do dějin české kriminalistiky propojením podsvětí s elitními policisty, kteří měli bojovat s organizovaným zločinem.
1. 8. 2022|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Za leden zemřeli v Mexiku už tři novináři. Poslední oběti nepomohl ani vládní program na jejich ochranu

Mexiko potvrzuje pověst jedné z nejrizikovějších zemí pro média. Reportéři často umírají rukou drogových gangů. Podle veřejnosti vláda dělá pro jejich ochranu málo. Státem naposledy otřásl osud ženy, která kdysi osobně žádala prezidenta o pomoc s tím, že jí hrozí smrt kvůli jejímu povolání. Před pár dny se přitom ještě zúčastnila piety za mrtvého kolegu, nyní se lidé scházejí, aby uctili ji.
27. 1. 2022|

V USA roste počet hromadných krádeží v obchodech, souvisí to s pandemií

Řada míst ve Spojených státech se v poslední době potýká s nárůstem organizovaných hromadných krádeží v obchodech. Gangy až několika desítek zlodějů stále častěji útočí povětšinou na luxusní obchody či lékárny a odnášejí si velké množství zboží, které podle expertů pak zpravidla prodávají na internetu. Za nárůstem tohoto typu kriminality zřejmě do značné míry stojí pandemie, která přivedla více lidí k nakupování on-line, píše zpravodajský server CBS News.
26. 11. 2021|

Státní zástupce obžaloval 15 lidí a pět firem v kauze Via Chem Group

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na 15 lidí a pět firem za manipulaci insolvenčních řízení organizovanou zločineckou skupinou. Podle informací ČTK jde o kauzu kolem společnosti Via Chem Group. Státní zástupce Adam Borgula napsal, že obžalobu podal 13. července ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 12:33|

V Amsterdamu někdo postřelil populárního investigativního novináře

Na ulici v Amsterdamu někdo postřelil známého novináře Petera R. de Vriese, který se už několik desetiletí věnuje kriminálním kauzám. Incident potvrdila policie, dle médií je žurnalista hospitalizován. De Vries v minulosti opakovaně čelil výhrůžkám od kriminálního podsvětí.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 23:19|

Olomoučtí kriminalisté dopadli organizovanou skupinu podezřelou z výroby pervitinu

Policisté v Olomouci provedli úspěšný zásah proti organizované skupině, která je podezřelá z rozsáhlé výroby pervitinu. K dispozici měla podle kriminalistů látky na výrobu více než sta kilogramů této drogy. Při zásahu zadrželi sedm mužů a jednu ženu, všichni skončili ve vazbě. Hrozí jim osm až 12 let vězení, řekl šéf olomoucké kriminálky Jan Lisický.
9. 6. 2021|

Policisté se v řadě zemí nabourali do zašifrované aplikace, kterou využívali zločinci

V rámci mezinárodní policejní operace bylo zatčeno přes 800 lidí podezřelých z účasti na organizovaném zločinu. Vyšetřovatelům se podařilo nabourat do šifrované komunikační aplikace An0m a nahlížet do tajných zpráv, v nichž si podezřelí ve více než stovce zemí psali o chystaných zločinech. Uvedla to dnes evropská policejní agentura Europol.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 11:58|

Mafiánský boss ve videích obviňuje turecké vládní politiky z vazeb na podsvětí. Je to spiknutí, tvrdí Erdogan

Tureckem hýbe série obvinění z korupce mířících do nejvyšších pater politiky. Přišel s nimi místní mafiánský boss Sedat Peker, který od předloňského roku žije v exilu. Vláda jeho výroky odmítá. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu oznámil, že nehodlá kvůli obviněním odstoupit– podle mafie měl ministr léta vazby na organizovaný zločin. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil videa za spiknutí proti Turecku.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:14|

V Itálii začal velký proces s mafií 'Ndrangheta. Obžalovaných je přes tři sta

V Itálii začal největší proces s mafií od 80. let minulého století. Před soudem stanou lidé podezřelí z příslušnosti ke kalábrijské mafii 'Ndrangheta, v současnosti nejmocnější italské mafiánské skupině. Obžalováno je celkem 325 lidí, svědků je pak přes devět set. Očekává se, že padne obvinění z vražd, obchodů s drogami, praní špinavých peněz, vydírání i ze zneužití veřejné funkce.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 19:44|

Evropská policie prolomila šifrovaný komunikační systém zločinců. Zadržela stovky lidí, zabavila velké částky i zbraně

Evropská policie prolomila šifrovanou komunikační síť využívanou organizovaným zločinem. Na základě toho zadržela stovky lidí a zabavila v přepočtu stovky milionů korun i desítky zbraní. Informovala o tom unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.
2. 7. 2020|
Italská mafie

Italské mafie, o kterých se nemluví

Čtyři jsou běžně známé. Cosa Nostra, 'Ndrangheta, Camorra a Sacra Corona Unita ale nejsou jedinými mafiemi, které na území Apeninského poloostrova operují. Samy daly vzniknout množství menších zločineckých organizací, které se pohybují na hraně italského zákona.
7. 8. 2017|