TÉMA

Meteor

Nad Českem zazářily tři bolidy. Podle astronomů šlo o neobvyklý jev

Nad územím Česka bylo možné ve středu spatřit tři jasné bolidy. Nepatřily k žádnému meteorickému roji ani spolu vzájemně nesouvisely. Jde tak o značně neobvyklý jev, sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Bolid je velmi jasný meteor, který vznikne vstupem tělesa kosmického původu do zemské atmosféry.
31. 12. 2023|

Orionidy dosáhnou v noci maxima, oblohou může prolétnout až třicet meteorů za hodinu

V noci ze soboty na neděli nastane maximum meteorického roje Orionidy, za hodinu může oblohou prolétnout dvacet až třicet meteorů. Pozorovat je bude možné nejdříve od 23:00, kdy by se už mohly objevovat dostatečně vysoko nad obzorem, vrchol se očekává před východem slunce. Uvedl to informační server České astronomické společnosti. Aktivita roje je pozvolná, trvá déle než měsíc. Svůj název má roj od toho, že meteory zdánlivě vyletují ze souhvězdí Orion.
21. 10. 2023|

Podmínky pro pozorování Perseid jsou letos téměř ideální, může jich být vidět až osmdesát za hodinu

V noci na neděli vrcholí meteorický roj Perseidy, podmínky na pozorování budou podle odborníků téměř ideální. Meteory jsou vidět už od 17. července a jejich frekvence pomalu stoupá. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno má být možné mimo města na bezměsíčné obloze pozorovat až osmdesát meteorů za hodinu. Podle odborníků je pro pozorování potřeba vycestovat daleko od měst do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění.
12. 8. 2023|

Nad Českem v pondělí explodoval jasný bolid. Svítil víc než Měsíc v úplňku

V noci na úterý byl v Česku nad západním obzorem vidět extrémně jasný meteor, takzvaný bolid, který následně explodoval. V tomto okamžiku byl patrně jasnější než Měsíc v úplňku a je možné, že na zem dopadly i jeho úlomky.
27. 6. 2023|

V noci na neděli oblohou proletí meteorický roj Lyridy, podmínky pro pozorování jsou ideální

V časných ranních hodinách v neděli bude k vidění meteorický roj Lyridy. Podle astronomů jsou letos pro jeho pozorování ideální podmínky, kdy sledování nebude rušit svit Měsíce. Zahlédnout bude možno během maxima roje asi jen patnáct meteorů, takže Lyridy nenabízejí takový zážitek jako třeba Perseidy s desítkami meteorů za hodinu.
22. 4. 2023|

V pátek a o víkendu rozzáří oblohu prach z Halleyovy komety

V pátek brzy ráno a následně i během víkendu bude na obloze k vidění meteorický roj nazvaný Orionidy. Takzvané „padající hvězdy“ způsobuje zánik ledo-prachových částic z Halleyovy komety v zemské atmosféře.
20. 10. 2022|

Letos Perseidy naruší příliš jasný Měsíc. Bude je třeba pozorovat jinak

Každoroční letní meteorický roj Perseidy bude letos vrcholit 13. srpna okolo třetí hodiny ranní, což je pro Evropany ideální čas. Jenže současně v té době bude mimořádně nevýhodná fáze Měsíce: ten totiž bude v úplňku den před maximem a navíc půjde o úhlově větší a jasnější úplněk. Bude tedy přehlídku meteorů výrazně rušit svým svitem. A tak letos bude lepší nečekat a začít s pozorováním dříve.
1. 8. 2022|

Ve čtvrtek nad Českem vzplál jasný bolid. Astronomové budou zjišťovat, kam těleso dopadlo

Nad Českou republikou přeletěl ve čtvrtek krátce po 18. hodině nápadný bolid neboli velmi jasný meteor. Byl pozorován řadou astronomů, ale i veřejností. Potvrdila ho také hlášení pozorovatelů v databázi Mezinárodní meteorické organizace.
14. 1. 2022|

V noci na úterý zazáří Geminidy, ideální podmínky k pozorování budou nad ránem

V noci na úterý vyvrcholí meteorický roj Geminidy. Pozorování bude letos po větší část noci rušit Měsíc, který je několik dnů před úplňkem. Lidé by tak měli meteory vyhlížet až brzy ráno, sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Geminidy jsou aktivní do 17. prosince, po maximu však jejich četnost rychle klesá.
13. 12. 2021|

Počasí bude pozorování Perseid přát, je třeba najít si chvilku bez oblaků

Meteorický roj Perseidy bude vrcholit letos v noci ze čtvrtka na pátek. Podle meteoroložky České televize Taťány Míkové má pozorování přát také počasí.
11. 8. 2021|

Perseidy letos nebude rušit Měsíc, meteorický roj nabídne výjimečnou podívanou

V těchto dnech stoupá aktivita oblíbeného meteorického roje Perseidy. Letos pro jejich vyhlížení nastanou skvělé podmínky, nebude je totiž rušit Měsíc, uvedl astronom Petr Horálek. Maximum Perseid bude v noci z 12. na 13. srpna. Příští týden se konají i společná pozorování noční oblohy. Perseidy jsou aktivní od 17. července do 24. srpna.
4. 8. 2021|
Doporučujeme

Brněnská firma chce získávat nerostné zdroje z kosmu. Dostala i evropskou podporu

Brněnská společnost SAB Aerospace povede firmy a akademické instituce v projektu, jehož cílem je ověřit technologie mapující nerostné bohatství ve vesmíru. Český záměr nazvaný mise Slavia získal podporu v tendru, který vypsala Evropská kosmická agentura (ESA). Podílí se na něm výhradně tuzemské firmy a instituce, má tak potenciál stát se první ryze domácí národní misí ESA, uvedla společnost.
19. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 13:44|

Ve čtvrtek a v pátek vrcholí meteorický roj Lyridy. Následovat je bude superúplněk

Ve čtvrtek 22. a v pátek 23. dubna časně ráno bude možné vyhlížet nejvíce meteorů z každoročního meteorického roje Lyridy. Tyto lidově zvané „padající hvězdy“ jsou způsobené zánikem ledoprachových částic uvolněných z jádra komety C/1861 G1 (Thatcher). Bude možné vidět 10 až 15 meteorů za hodinu, ale jen na tmavé obloze daleko od velkých měst a škodlivého světelného znečištění, vždy v časných ranních hodinách před rozbřeskem.
22. 4. 2021|

Rok 2021 nabídne fascinující nebeské jevy, řada bude pozorovatelná pouhým okem

Rok 2020 byl výjimečný nejen celosvětovou pandemií, ale také díky tomu, co všechno se dalo pozorovat na obloze. Astronomové i veřejnost mohli vidět jasnou kometu Neowise, Venuši u kupy Plejády nebo meteorické roje Lyridy, Perseidy či Geminidy. V říjnu byl k Zemi nejblíže Mars na dalších 15 roků a o prosincovém slunovratu se na nebi objevila mimořádně vzácná konjunkce Jupiteru a Saturnu, které se znovu dočkají až další generace v roce 2080. Rok 2021 bude na podobné kosmické události sice o něco chudší, ale přesto přinese mnoho pozoruhodných jevů.
1. 1. 2021|

Geminidy vrcholí za ideálních podmínek. Noc slibuje až tisíc meteorů a jako bonus „Betlémskou hvězdu“

Každoroční meteorický roj Geminidy má letos ideální pozorovací podmínky. Čas jejich maxima totiž vychází na 14. prosince v 1:50 SEČ, tedy na dobu, kdy je místo, odkud na obloze vylétají, prakticky nejvýš nad obzorem. Navíc nebude vůbec rušit svým svitem Měsíc, který je právě v době maxima v novu. Pozorovat se vyplatí zejména v noci na 14. prosince mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.
13. 12. 2020|

Noční oblohu nad Českem rozsvítil výrazný bolid. Byl jasný jako Měsíc v úplňku

Ve čtvrtek krátce po tři čtvrtě na pět ráno ozářil rozsáhlé území Česka, Bavorska a především Rakouska velmi jasný meteor neboli bolid. Na velké části našeho území i okolních států, kde letěl, bylo tou dobou jasno a tak upoutal pozornost řady náhodných svědků. Zvláště v oblasti letu bolidu se jednalo o zcela mimořádný zážitek.
21. 11. 2020|

Na noční obloze tento týden zazáří prach z Halleyovy komety

Tento týden, v úterý 20. a středu 21. října ráno, dosahuje maxima své každoroční aktivity jeden ze známých podzimních meteorických rojů Orionidy. Rychlé meteory vylétají zdánlivě ze souhvězdí Orionu, které je dobře pozorovatelné už po půlnoci. Letos při pozorování neruší Měsíc, za hodinu proto může zazářit přes 20 meteorů. Roj Orionid je jakýmsi pozdravem od slavné Halleyovy komety, protože ho v naší atmosféře způsobují zanikající částečky kdysi uvolněné z této slavné vlasatice.
19. 10. 2020|

Pozoruhodný kostarický meteorit v sobě skrývá odpovědi na otázku života ve vesmíru

Už na první pohled nevypadá jako obyčejný kus kamene. Ale uvnitř, pod povrchem, má možná odpovědi, na které čeká celá astrobiologie. Nese v sobě totiž řadu základních stavebních kamenů života.
10. 10. 2020|

Středa nabídne ideální podmínky pro pozorování Perseid. Slzy svatého Vavřince budou z nebe kapat celou noc

Vrcholí Perseidy, každoroční meteorický roj dosáhne maxima ve středu v 15:00 SELČ. Noc ze středy na čtvrtek bude podle Astronomického ústavu Akademie věd ČR pro jejich vyhlížení nejlepší, meteory však budou četné i ze čtvrtka na pátek. Některé hvězdárny ve středu pořádají společná pozorování. Perseidy budou aktivní až do 24. srpna.
12. 8. 2020|

Na srpnové obloze zazáří planety a rozetnou ji Perseidy

Pět viditelných planet i každoroční meteorický roj Perseidy jsou „taháky“ srpnové oblohy. Maximum Perseid nastane příští týden, jejich pozorování však letos trochu zkomplikuje Měsíc. Za výlet do míst mimo světelné znečištění pak stojí i pohled na Mléčnou dráhu. Uvedl to tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.
5. 8. 2020|

Pražský laser Asterix bude simulovat průlet meteoru atmosférou Země

Výkonný laser Asterix IV se v Praze už osvědčil, vědci s ním zatím provedli přes sto sérií experimentů. Tento týden chtějí výzkumníci s jeho pomocí simulovat průlet meteoru atmosférou. Hodlají zkoumat podmínky, které při takovém průletu vznikají. Jeden z nejvýkonnějších laserových systémů v Evropě, který umožňuje výzkum plazmatu, v hlavním městě funguje už 20 let.
8. 6. 2020|

NASA ocenila snímek meteorů z Lyry nad Sečskou přehradou

Fotografií dne se podle webu APOD, který provozuje americká kosmická agentura NASA, stal snímek meteorů nad Sečskou přehradou, který pořídil český fotograf Petr Horálek.
12. 5. 2020|

Nad Českem byl v neděli vidět mimořádně jasný bolid. Jeho zkázu se podařilo natočit

Astronomický ústav Akademie věd oznámil, že mu přišlo několik hlášení o tom, že v neděli 5. ledna po čtvrté hodině ráno zazářil na obloze mimořádně jasný bolid. Zřejmě se jednalo o meziplanetární těleso, které shořelo v atmosféře.
6. 1. 2020|

Zářící roj Kvadrantid proletí z pátku na sobotu oblohou

V noci na sobotu 4. ledna vyvrcholí každoročně aktivní meteorický roj Kvadrantidy, při jehož pozorování nebude rušit Měsíc. Směr, odkud meteory na obloze zdánlivě vylétají, leží v dnes už neexistujícím souhvězdí Zedního kvadrantu. To bylo zrušeno v roce 1922, nacházelo se na pomezí Pastýře a Draka, jen kousek východně od oje „Velkého vozu“.
3. 1. 2020|