Ve čtvrtek nad Českem vzplál jasný bolid. Astronomové budou zjišťovat, kam těleso dopadlo

Nad Českou republikou přeletěl ve čtvrtek krátce po 18. hodině nápadný bolid neboli velmi jasný meteor. Byl pozorován řadou astronomů, ale i veřejností. Potvrdila ho také hlášení pozorovatelů v databázi Mezinárodní meteorické organizace.

Bolid byl podle České astronomické společnosti nápadný a současně výjimečný zejména díky své jasnosti. Takto jasných bolidů za rok nad územím České republiky proletí pouze jednotky. „Další zajímavostí je jeho velmi malá rychlost a kompaktnost. Meteoroid letěl podle pozorovatelů z východu na západ nad územím jižní Moravy. Někteří pozorovatelé hlásí dvě souběžná tělesa. Možnost dopadu tělesa na povrch země budou vědci v následujících dnech analyzovat,“ popisují astronomové.

Událost byla také velmi detailně pozorována kamerami sítě allsky7.net, řada videozáznamů bolidu je ZDE.

K velkému počtu pozorovatelů významně přispělo počasí, kdy nad velkým územím bylo jasno nebo vysoká průhledná oblačnost, ale také čas, protože mnoho lidí v té době bylo ještě venku nebo na cestách.

Mapa pozorovatelů IMO, na mapě jsou vyznačeny směry pozorování a modrá šipka znázorňuje odhad průletu tělesa.
Zdroj: Česká astronomická společnost

Pozorovatelka Dagmar J. ze Středočeského kraje průlet okomentovala: „Podle mého byl meteor dost velký. Měl dlouhý bíložluto až zelený ocas. Letěl pomaleji než padající hvězdy v srpnu.“

Jiní pozorovatelé viděli na konci viditelné fáze takzvanou fragmentaci. To je rozpad tělesa na menší části. „Před úplným rozpadem se oddělila malá část, poté se úplně rozpadl,“ popsal Tomáš D. z Jihočeského kraje.

Bolid zachytil palubní kamerou iReportér Zbyněk Ulčík. O události také na Twitteru informoval Lukáš Ronge, který sdílel video astronomického úkazu z Krkonoš z Černé Hory: 

Bolidy

Bolid je velmi jasný meteor, který vznikne vstupem tělesa kosmického původu do zemské atmosféry. Velká většina se vypaří v atmosféře a na zem nedopadne. Bolidy jsou soustavně monitorovány množstvím sítí. Některé jsou založeny na optickém pozorování pomocí kamer, jiné na základě odrazu rádiového signálu od stop zanechaných v atmosféře. Příkladem takové sítě je česká bolidová síť Bolidozor.

„Důležitým zdrojem informací jsou pro vědce také pozorování veřejnosti či jejich záznamy z nejrůznějších kamer (například kamery v autech či bezpečností kamery). Z těchto zdrojů lze usoudit mnoho informací nejen o původu tělesa, ale i třeba pravděpodobnost jeho dopadu,“ říká Martin Kákona z České astronomické společnosti.

Co jsou bolidy a meteory
Zdroj: Česká astronomická společnost

„Rádi bychom požádali veřejnost o hlášení takových úkazů do našeho bolidového formuláře IMO*, který jsme pro vás přeložili do českého jazyka. Formulář je navržen tak, aby ho správně dokázal vyplnit i naprostý laik. Díky tomu mohou výzkumníci získat informace, které jejich kamery nezaznamenaly,“ žádá o pomoc Roman Dvořák z České astronomické společnosti, koordinátor projektu Bolidozor. Formulář je na webové adrese bolidozor.imo.net.