TÉMA

Pedagog

Nejoblíbenějším učitelem v anketě Zlatý Ámos se stal Dominik Simon

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku v pátek získal Dominik Simon ze Základní školy Antonína Baráka v Lovosicích. Převzal tak putovní korunu od loňské vítězky, češtinářky Daniely Krátké z České lesnické akademie Trutnov. Ocenění Dětský Ámos, které uděluje dětská porota, putuje k Adéle Popelkové ze Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára v Praze. Finálového kola se zúčastnilo šest soutěžících.
22. 3. 2024|

Stávku ve školství už bude těžké odvrátit, uvádějí ministr i šéf odborů

Stávku ve školství naplánovanou na 27. listopadu už bude velmi složité odvrátit, a to i v případě, že vláda slíbí přidat na vzdělávání dalších několik miliard korun, řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Odborům se totiž nelíbí mimo jiné fakt, že vláda v rozpočtu na příští rok počítá se snížením platů nepedagogických pracovníků o dvě procenta. O konání stávky chtějí školské odbory definitivně rozhodnout ve středu.
19. 11. 2023|

Mezi dětmi na Kutnohorsku se šířila nevhodná videa. Na skupinu v aplikaci WhatsApp upozornili rodiče

Policie se zabývá skupinou na sociální síti WhatsApp, ve které se mezi dětmi šířila brutální videa a pornografie. Ve skupině byly stovky dětí, většina z Kutnohorska. Na nevhodný obsah upozornilo hned několik škol. Podle policie byla konverzace otevřená, přidán do ní mohl být kdokoliv díky znalosti telefonního čísla.
9. 11. 2023|

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Na gymnáziu v Kroměříži unikla chemická látka. Hasiči evakuovali sedm stovek studentů

Zhruba 600 studentů a zaměstnanců muselo dopoledne narychlo opustit budovu gymnázia v centru Kroměříže. Důvodem evakuace byl únik neznámé chemické látky. Nikdo se nezranil. Celý den na místě zasahovali hasiči. Do budovy vstupovali ve speciálních oblecích, na pomoc si přizvali chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm. Podle mluvčího hasičů bude zásah pokračovat ještě v úterý.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 19:09|

V Olomouci začala stavba nové budovy pro studenty medicíny a zdravotnických oborů

V Olomouci začala stavba nové budovy pro výuku studentů Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého (UP). Náklady včetně vybavení nového zázemí pro studenty přesáhnou 640 milionů korun, dvě třetiny pokryje dotace ze státního rozpočtu. V moderním nepřehlédnutelném objektu v Hněvotínské ulici bude aula pro téměř čtyři sta lidí, prostory pro praktickou výuku budoucích lékařů a zdravotníků na nejmodernějších simulátorech a také menza s kapacitou dva tisíce strávníků denně. Budova by měla být hotová v roce 2026.
6. 9. 2023|

Jihokorejští učitelé protestovali proti tlaku ze strany žáků a rodičů. Jejich kolegové páchají sebevraždy

Přes sto tisíc učitelů protestovalo po celé Jižní Koreji proti šikaně ze strany rodičů a žáků. Zatím poslední kapkou byla sebevražda mladé pedagožky. Ta neunesla útoky na způsob své výuky, za který ji vedení školy dokonce opakovaně donutilo se omluvit. Kult dítěte a vzdělání v zemi, která čelí hluboké demografické krizi, vyvolává hrozbu učitelské stávky.
5. 9. 2023|

Hus a jeho snaha o poznání pravdy je stále inspirující, zaznělo v Husinci

Kněz, myslitel a také pedagog Jan Hus byl upálen 6. července 1415 v německé Kostnici. Na několika místech Česka se za něj konají bohoslužby. Třeba v jeho rodném Husinci na Prachaticku. A mučednickou smrt Husa připomněla také bohoslužba v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 18:12|

Za sexuální zneužití studentek gymnázia v Krupce dostal pedagog 28 měsíců vězení

Pedagog z gymnázia v Krupce má za sexuální zneužití svých studentek, sexuální nátlak a přečin útisku strávit 28 měsíců za mřížemi. Ve čtvrtek o tom rozhodl okresní soud v Teplicích. Pedagog navíc dostal šestiletý zákaz činnosti. Státní zástupce Tomáš Sosna ve své závěrečné řeči navrhl 32 měsíců odnětí svobody a zákaz činnosti na šest let. Obžalovaný přiznal vinu, ne však v celém rozsahu. Obhájce navrhl zproštění bodu obžaloby, který pedagog označil za sporný, za ostatní skutky navrhl podmíněný trest a uložení ambulantní léčby. Rozhodnutí je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání. Muži hrozilo až deset let vězení.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 15:36|

Policie v souvislosti s případem obtěžování studentek na Masarykově univerzitě neodhalila trestný čin

Jihomoravská policie ukončila prošetřování případu údajného obtěžování studentek na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity se závěrem, že nedošlo k trestnému činu. Případ tak uloží. České televizi to sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková. Kvůli podezření z nevhodného chování ke studentkám fakulta rozvázala pracovní poměr se třemi učiteli. Oznámením o sexuálním obtěžování se fakulta zabývala od loňska.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 13:45|

V Ostravě-Jihu chtějí sloučit dvě základní školy. Jedna souhlasí, druhá je proti

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih plánuje sloučit dvě základní školy, které stojí v těsném sousedství. Dohromady by tak měly téměř tisíc žáků. Vedení obvodu věří, že provoz školy by byl díky tomu ekonomičtější a také efektivnější. Jenže se záměrem radnice nesouhlasí část rodičů, kteří momentálně připravují petici. Školy jsou hned vedle sebe, navíc propojené chodbou a tělocvičnami, sdílí i sportovní hřiště. Radnice ujišťuje, že jde jenom o administrativní změnu.
13. 5. 2023|

Vrchní soud zvýšil mladíkovi trest za vraždu učitele mačetou na čtrnáct let

Za vraždu čtyřiasedmdesátiletého učitele středního odborného učiliště v pražské Michli z loňského března ve středu Vrchní soud v Praze zvýšil Jaroslavu Řehákovi trest o dva roky na 14 let vězení. Potvrdil mu také ambulantní léčení. Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné. Mladík se k činu přiznal, tvrdí, že ho pedagog, na nějž zaútočil mačetou, šikanoval. Řehákův obhájce Martin Pavlík novinářům po vynesení rozsudku řekl, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 16:05|

Peníze ve školství by mohlo ušetřit zrušení devátých tříd nebo více odučených hodin pedagogů

Návrhy rozpočtových úspor, o kterých aktuálně jednají vládní strany, se týkají také školství. Koalice mimo jiné zvažuje, jestli neušetřit peníze zrušením devátých tříd základních škol. Místo toho by mohlo vzniknout několik povinných ročníků na středních školách. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nutné jednat o širší koncepci vzdělávacího systému. Politici nyní debatují také o možnostech zvýšení týdenního počtu hodin takzvané přímé pedagogické činnosti, tedy doby, po kterou kantor přímo vyučuje.
30. 4. 2023|

Nebát se chybovat je důležitější než známky, říká vítězka ankety Zlatý Ámos Daniela Krátká

Ocenění, udělené porotou složenou ze žáků a určené nejoblíbenějšímu učiteli v Česku – Zlatý Ámos, získala učitelka českého jazyka Daniela Krátká z České lesnické akademie v Trutnově. Letošní ročník ankety byl již jubilejní, třicátý. „Myslím, že studenti vycítí, že učitel tam nestojí z povinnosti, ale že se do práce těší a to vzdělávání ho baví,“ uvedla Krátká. Podle ní je také důležité se nezastavit a zlepšovat ve svém oboru. Zmínila také, že často vzdělávání není o známkách. „Vyhrávají vlastnosti – svědomitost, cílevědomost, píle, to, že se člověk nebojí chybovat a to, že to zkouší znovu a znovu. To je mnohem důležitější než známka z testu.“
28. 3. 2023|

Vláda v programovém prohlášení slibuje zvýšení platů jen učitelům. U pedagogických pracovníků upraví tabulky

Platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy se zřejmě nebudou týkat zhruba čtyřiceti tisíc pedagogických pracovníků. V novém programovém prohlášení je vláda slibuje už jen učitelům. Změny chce koalice prosadit taky v projednávané novele zákona. Odbory jsou proti.
5. 3. 2023|

Mladík, který mačetou zabil učitele, dostal 12 let vězení. Musí podstoupit i léčení

Jaroslav Řehák, který loni v březnu ve škole v pražské Michli zabil mačetou učitele, má jít do vězení na dvanáct let. Rozhodl o tom pražský městský soud. Mladík by měl podstoupit i ambulantní léčení. Rozsudek zatím není pravomocný. Řehák se k činu přiznal, už v prosinci u soudu vypověděl, že ho pedagog ponížil při zkoušení a šikanoval ho.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 15:17|

Brněnská pedagogická fakulta zvažuje po aféře s učiteli organizační změny i rušení kurzů

Dění na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde se objevila svědectví o nevhodném chování některých učitelů ke studentkám, možná povede ke změnám v organizaci fakulty i studia. Ve hře je zrušení některých kurzů. Škola také zpětně prověří studentské hodnocení předmětů deset let dozadu, což je vzdálenější horizont, než o kterém vedení dosud hovořilo ve vztahu k ostatním fakultám. O plánovaných krocích škola informovala v tiskové zprávě.
9. 2. 2023|

Studenti ústecké školy stávkují za návrat učitelky, která se neshodla s ředitelem

Studenti ústecké obchodní akademie stávkují. Postavili se za učitelku, která dala výpověď, a to údajně kvůli neshodám s ředitelem. Žáci požadují její návrat a odstoupení ředitele Romana Jireše. Ten se ihned sešel se zástupci studentů ve školním parlamentu. Řekl, že celou situaci považuje za nešťastnou, pedagožka má podle něj pracovní nabídku na ministerstvu školství, má stále možnost na ústecké škole zůstat, dohodu o ukončení pracovního poměru ještě nepodepsal. Učitelka Lucie Tesařová je v pracovní neschopnosti.
9. 2. 2023|

Na brněnské pedagogické fakultě končí jeden z učitelů kvůli údajnému obtěžování studentek

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně se dohodla na rozvázání pracovního poměru s jedním z učitelů podezřelých z nevhodného chování ke studentkám. Rektor Martin Bareš nařídil celouniverzitní kontrolu studentského hodnocení jednotlivých předmětů od roku 2019 do současnosti. Podle tiskové zprávy univerzity bude kontrola hotová do konce února. Hodnocení jsou anonymní a mohou kromě sexuálního obtěžování ukázat i na další případy nevhodného chování.
7. 2. 2023|

Škola řeší nebezpečnou internetovou výzvu ke škrcení. „Jde o lidský život,“ upozorňuje ředitel

Základní škola v Týništi nad Orlicí řeší nebezpečnou výzvu, která se mezi žáky dostala ze sociálních sítí. Vyzývá je, aby se navzájem škrtili. Jednoho žáka dokonce spolužáci museli oživovat. Všechno si natáčeli na mobilní telefon a následně zveřejnili. Vedení základní školy reagovalo tím, že svolalo rodiče a posiluje prevenci.
2. 2. 2023|

Pro mladíka, který zabil učitele mačetou, doporučili znalci ambulantní léčbu

Pražský městský soud se v pátek vrátil k případu Jaroslava Řeháka, který podle obžaloby loni na jaře zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Vyslechl znalce, kteří pro mladíka doporučili ambulantní léčení. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Mladík se k činu přiznal, v prosinci soudu řekl, že ho učitel „vyprovokoval“. Hlavní líčení bude pokračovat v únoru.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:31|

Policie navrhla obžalovat učitele kvůli údajnému zneužití studentek z gymnázia v Krupce

Policie navrhla obžalovat pedagoga obviněného z pohlavního zneužití studentek z biskupského gymnázia v Krupce na Teplicku, kde vyučoval. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let, řekla policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Ondřej Langr z okresního státního zastupitelství v Teplicích sdělil, že si státní zástupce musí spis ještě prostudovat. Odhaduje, že zhruba do tří týdnů by mohl žalobce rozhodnout o dalším postupu.
16. 1. 2023|

Školní lavice plní děti z Ukrajiny. V Mariánských Lázních tak otevřeli další třídy

Mariánské Lázně řeší problém s příchodem dalších uprchlíků z Ukrajiny, kterou na začátku roku napadla ruská armáda. Kvůli vysokému počtu běženců už bylo nutné otevřít další školu. V lázeňském městě je dnes už více než čtyři sta dětí z Ukrajiny. Starosta tak požádá o pomoc ministerstvo školství, situaci v pondělí řeší také zastupitelstvo Karlovarského kraje.
12. 12. 2022|

Peníze na růst platů učitelů by z osmdesáti procent měly jít do tarifů

Školské odbory se se v pátek shodly s ministrem Vladimírem Balašem (STAN) na potřebě rozdělení peněz na přidání pedagogům mezi základní složky platů a odměny. Mluvčí odborářů Jana Kašparová řekla, že podle dohody by mělo jít do tarifů osmdesát procent slíbeného navýšení, zbytek do nadtarifů. Dohodu ale ještě musejí potvrdit lídři koaličních stran. V návrhu státního rozpočtu se počítá s navýšením peněz na platy pedagogů o čtyři procenta.
9. 12. 2022|