TÉMA

Imunitní systém

Vědci testují první vakcínu proti houbovým parazitům, výsledky jsou slibné

Houbové infekce způsobují ročně přes třináct milionů vážných infekcí, před nimiž zatím neexistuje ochrana. Změna klimatu může jejich hrozbu ještě zvýšit, a tak vědci začali pracovat na první vakcíně. Její výsledky zatím vypadají velmi dobře.
7. 2. 2023|

Pacientů s rakovinou přibývá, lidé během covidu zanedbávali prevenci

Rakovinou onemocní během života každý třetí člověk – každý čtvrtý na ni zemře. Světový den boje proti této nemoci připadá na 4. února. Onkologických pacientů v posledních měsících přibývá. Je to důsledek toho, že během covidu lidé méně dbali na prevenci.
4. 2. 2023|

Prodělání covidu mění lidskou imunitu. Ale záleží při tom na pohlaví

Imunitní reakce se liší u lidí podle jejich pohlaví více, než se čekalo. Nová studie zkoumala, jak se mění v souvislosti s onemocněním covidem-19, a ukázala, že imunitní systém mužů, kteří covid prodělali, propříště reaguje na jiný virus výrazněji než systém žen.
6. 1. 2023|
Doporučujeme

Muži trpí alergiemi častěji než ženy. Český výzkum našel příčinu

Novorození chlapci mají v porovnání s dívkami méně buněk klíčových pro rovnováhu imunitního systému. To je pravděpodobná příčina toho, proč muži trpí častěji alergiemi už v dětském věku. Vyplývá to z výzkumu pupečníkové krve novorozenců, který provedli vědci z Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zjištění by mohlo v budoucnu pomoci se screeningem a prevencí alergií.
10. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 16:45|

Znalec dostal za posudek na aplikaci desinfekčního nástřiku v prostějovských školách pokutu

Posudek, kterým prostějovská radnice obhajovala loňský dezinfekční nástřik v mateřských a základních školách, v mnoha ohledech odporoval zákonu o znalcích. Odborník, který ho zpracoval, dostal od ministerstva spravedlnosti pokutu. Město aplikaci látky s obsahem oxidu titaničitého dál hájí, podle jeho zástupců chtělo v době koronavirové pandemie zajistit bezpečí školáků. Podle rodičů dětí ale látka do škol nepatří.
9. 8. 2022|

Covidová varianta BA.5 umí unikat imunitě. Šíří se teď v Česku

V Česku se opět objevilo víc než tisíc nakažených covidem za jeden den. Počty infekcí ale přibývají ve většině světa, za což může především varianta BA.5. Ví se toho o ní už dost na to, aby vědci varovali, že opět může zhoršit epidemickou situaci.
28. 6. 2022|

Roztroušená skleróza není rizikový faktor při covidu, ukázala data z národního registru

Na připomínku Světového dne roztroušené sklerózy se v pondělí rozsvítí pražská Petřínská rozhledna oranžovou barvou. V Česku se s touto nemocí potýká přes dvacet tisíc lidí, každý rok lékaři diagnostikují 700 až 800 nových případů. Specializovaná centra shromažďují data o pacientech v registru ReMuS. Z dat analyzovaných na konci května například vyplynulo potvrzení předchozích zjištění, podle kterých roztroušená skleróza není rizikový faktor při onemocnění covidem-19.
30. 5. 2022|

Antibiotika mohou zvýšit riziko smrtících plísňových infekcí. Narušují rovnováhu ve střevech

Podle nové studie mají pacienti, kterým jsou v nemocnici předepisována antibiotika, vyšší pravděpodobnost, že dostanou plísňové infekce, protože dochází k narušení imunitního systému ve střevech. Zdravotní rizika by dle autorů výzkumu mohlo snížit používání léků na posílení imunity spolu s antibiotiky.
16. 5. 2022|

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu se zatím neplánuje, oznámila EMA. Není k tomu důvod

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a pracovní skupina EMA pro vakcínu proti covidu-19 dospěly k závěru, že je zatím příliš brzy uvažovat o použití čtvrté dávky mRNA vakcín pro běžnou populaci.
7. 4. 2022|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let

Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:42|

Vakcína Johnson & Johnson je dlouhodobě účinná vůči variantě delta, uvedla firma

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson (J&J) oznámila, že její jednodávková vakcína Janssen proti covidu-19 vykázala silnou a dlouhodobou účinnost vůči variantě delta a dalším rozšířeným variantám koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 10:04|

Čím mladší, tím méně zájmu o očkování mají. Je to ale potřeba i kvůli ochraně starých, apelují odborníci

K očkování se od pátku již může hlásit každý, kdo o něj má zájem a je mu alespoň 16 let. Již první den ukázal, že zájem v nejmladší skupině do 29 let není kdovíjaký, do pátečního odpoledne se přihlásila asi pětina. Odborníci se domnívají, že část z nich to zkrátka nepovažuje za důležité, myslí si, že pro ně nepředstavuje covid-19 hrozbu. Podle pediatra Jana Lebla ale má i každé tisící dítě, které covidem onemocní, závažný průběh. Podle biochemika Zdeňka Hostomského i imunologa Václava Hořejšího jde také o to, že jen proočkováním celé společnosti lze ochránit nejohroženější skupinu starých lidí. Očkování bylo tématem 90' ČT24 i Interview ČT24.
5. 6. 2021|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Klíšťata mohou přenášet i jiné infekce než boreliózu a encefalitidu. Vědci vytvořili mapu jejich výskytu

Vědci z Olomouce a Brna zmapovali v České republice výskyt čtyř méně známých klíšťových infekcí, které mohou u lidí s oslabenou imunitou ohrozit jejich zdraví nebo dokonce život. Výsledkem několikaletého výzkumu jsou mapy znázorňující intenzitu výskytu klíšťaty přenášených patogenů anaplasmy, rickettsie, neoehrlichie a babesie. Pomůže to při prevenci i diagnostice nákaz.
10. 2. 2021|

Demonstrace proti omezením měla být rozehnaná, stát je zbabělý, zlobí se imunolog Hořejší

Aby mělo očkování smysl, je potřeba, aby vakcínu dostala většina společnosti, řekl v rozhovoru pro Českou televizi molekulární imunolog a bývalý ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší. U starších lidí podle něj nebude vakcína tak účinná, jak naznačovaly testy, a proto je potřeba, aby očkování podstoupili i mladší, méně rizikoví lidé. Rozhovor vedl Tomáš Drahoňovský.
11. 1. 2021|

Buněčná imunita proti covidu vydrží nejméně půl roku, ukazuje anglický výzkum

Imunita je velmi komplikovaný mechanismus složený z mnoha různých systémů, do značné míry propojených. Přinejmenším jeden z těchto dílků imunitní skládačky má proti novému koronaviru dostatečně dobrou paměť – podle nového výzkumu vydrží nejméně půl roku.
4. 11. 2020|

COVID-19 má výrazně horší průběh u lidí se zhoršenou imunitou. Jak si ji rychle zlepšit?

Konec zimy je období, kdy má velká část populace přinejmenším nějakou formu rýmy, nachlazení, chřipky nebo jiné zdravotní problémy. Epidemie koronavirové nemoci COVID-19, která má nejhorší dopad právě na pacienty s nějak oslabenou imunitou, ještě více zdůrazňuje její význam.
9. 3. 2020|

Ne každá bolest kloubů je borelióza. Mladí lékaři se učili, kdy správně nasadit antibiotika

Na lymskou boreliózu se občas léčí i lidé, kteří ve skutečnosti trpí jinou nemocí – a nevhodné braní antibiotik jim může uškodit. Poznat chorobu není jednoduché: falešné indicie občas přinesou i krevní testy. Jak postupovat správně, se v sobotu učili lékaři v Brně.
9. 2. 2020|