TÉMA

Psychiatr

Ve školách je potřeba více dětských psychologů. Řeší prý stále závažnější problémy

Více psychologů ve školách by podle odborníků pomohlo dětem s psychickými problémy. Snaží se o to novela školského zákona. Ministerstvo školství se zabývalo i návrhem na snížení kvalifikace školního psychologa, kdy by stačil bakalářský titul. To by ale podle profesních organizací psychologů a vysokých škol dětem spíš ublížilo. Podle nich absolventi bakalářského studia mají jen teoretické znalosti a nejsou dostatečně připraveni pro praxi.
21. 3. 2024|

„Nechtěla jsem tam být, on ale vždy přesvědčil mou mámu,“ vzpomíná žena, kterou měl zneužívat Cimický

Minulý týden u soudu pokračovalo hlavní líčení s psychiatrem Janem Cimickým, který podle obžaloby v desítkách případů sexuálně napadal své pacientky. Jedna z nich pro pořad 168 hodin zavzpomínala na to, jak ji ošetřující lékař dle jejích slov asi tři čtvrtě roku nutil k intimním stykům a jak ji před Cimickým „zachránil“ psychiatr Zdeněk Šolle. Právě on u posledního soudního stání vypovídal – řekl ale, že si na nic nevzpomíná, což bývalou pacientku velmi zklamalo.
26. 2. 2024|

„Normální dávka je jedna tableta, bral jsem jich patnáct.“ Lidí závislých na lécích přibývá

Přibývá lidí závislých na lécích, hlavně na těch psychoaktivních. Mezi ně patří sedativa, hypnotika nebo tablety proti úzkostem. Středisko, které v Česku monitoruje drogové závislosti, odhaduje počet problematických uživatelů až na 1,2 milionu. Část z nich si přípravky opatřuje bez receptu, většinou přes internet.
2. 2. 2024|

Cimickému žalobkyně navrhuje tři roky vězení. Znalci kvůli administrativní chybě nebyli předvoláni

Psychiatr Jan Cimický u Obvodního soudu pro Prahu 8 odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta, řekl. Na otázky soudu zatím odmítl odpovídat. Cimického obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení několik jeho pacientek, obžaloba ho viní ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Státní zástupkyně pro něj navrhuje tříleté vězení. Soud plánoval vyslechnout také znalce, kvůli administrativní chybě ale nebyli předvoláni. Hlavní líčení tak bude pokračovat 16. ledna.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 20:20|

Soud zrušil začátek hlavního líčení v případu psychiatra Cimického. Důvodem je nemoc soudce

Soud zrušil termíny hlavního líčení v případu psychiatra Jana Cimického, předseda soudního senátu totiž onemocněl. Informovala o tom Jana Humeni z Obvodního soudu pro Prahu 8, který měl případ začít projednávat toto úterý. Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Nový termín soudního jednání je zatím nařízen na začátek ledna. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel v minulosti prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
6. 11. 2023|

Cimický žádá o odročení soudu kvůli hospitalizaci. Čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání

Psychiatr Jan Cimický podal žádost o odročení soudního jednání z důvodu hospitalizace. Na dotaz České televize to uvedl jeho právní zástupce Miroslav Kučerka. Soud podle něj o žádosti zatím nerozhodl. Podle serveru Blesk.cz skončil Cimický v nemocnici po intoxikaci léky. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, soud má začít 7. listopadu. Obvinění už dříve odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
31. 10. 2023|

Státní zástupce obžaloval Cimického ze znásilnění a vydírání, píše Aktuálně.cz

Státní zástupce obžaloval psychiatra Jana Cimického ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Uvedl to server Aktuálně.cz, kterému informaci potvrdil soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák. Podle dřívějších informací se případy týkají Cimického pacientek. Lékař a spisovatel už v minulosti obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
4. 9. 2023|

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech láká mediky na stipendium

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech na Plzeňsku stále nemá dost lékařů. Nejde jen o psychiatry a psychology, nedostává se jí ani internistů, neurologů nebo doktorů dalších specializací. Řešení do budoucna se dobřanská léčebna snaží zajistit ve spolupráci s plzeňskou Lékařskou fakultou. Medikům nabízí stipendium i náborový příspěvek.
29. 8. 2023|

Policie znovu navrhla obžalovat psychiatra Cimického, získala další svědectví žen

Policie minulý týden znovu navrhla obžalovat psychiatra Jana Cimického, který je podle dřívějších informací viněn ze znásilnění a vydírání pacientek mezi lety 1980 a 2016. Sdělil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle serveru Novinky.cz, který na vývoj v kauze upozornil, se policii přihlásily další poškozené ženy. Cimický už loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:12|

V Praze vzniklo nové terapeutické centrum, které poskytne psychiatrickou pomoc dětem i dospělým

Dětí a dospívajících, kteří mají psychické problémy, přibylo podle lékařů za posledních deset let o dvacet procent. Na potřebnou pomoc u psychiatra pacienti ale čekají i několik týdnů. U lůžkové péče je situace ještě horší. Proto teď v Praze otevřel spolek Neposeda nové terapeutické centrum Reset. Péči tam najdou děti i jejich rodiče.
4. 5. 2023|

„Musíte hledat dál.“ V Česku je čím dál těžší sehnat dětského psychiatra

V Česku chybějí psychiatři a zároveň narůstá počet dětí s duševními problémy, které potřebují pomoc. Rodiče obvolávají ordinace, ale nedostanou termín návštěvy, mnozí psychiatři často dětské pacienty neberou ani na čekací listiny. Spolehnout se rodiče musejí na známosti či placení vysokých sum za privátní praxe. Tématu se věnoval pořad 168 hodin.
21. 11. 2022|

Na případ psychiatra Cimického bude dohlížet také Městské státní zastupitelství

Městské státní zastupitelství v Praze bude dohlížet na případ psychiatra Jana Cimického. Policie navrhla obžalovat ho z 28 znásilnění a vydírání. Výkon dohledu České televizi potvrdil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. O tom, že se věcí bude zabývat i nadřazené státní zastupitelství, mluvil už dříve sám Cimický s ČTK. Podle jeho slov jsou v případu nedostatky ze strany policie.
13. 10. 2022|

Policie navrhla obžalovat psychiatra Cimického z 28 znásilnění a vydírání

Kriminalisté podali návrh na obžalobu psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Lékař se jich podle nich dopustil v 28 případech. Policie o tom informovala na Twitteru. Konkrétní jméno obviněného sice neuvedla, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Podle dřívějších policejních informací je psychiatr podezřelý, že znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 11:17|

Muž se přiznal k vraždě matky a jejího druha. Soud ho potrestal 16 lety vězení

Krajský soud v Brně potrestal třiadvacetiletého muže, který zavraždil svou matku a jejího druha, šestnácti lety vězení. Hrozil mu přitom až výjimečný trest. Po odpykání trestu nastoupí zabezpečovací detenci. Muž se k činu přiznal, nebylo tak nutné provádět zevrubné dokazování. Obžalovaný se dvojnásobné vraždy dopustil loni 22. prosince ve Znojmě po předchozí rozepři.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:08|

Policie stíhá Cimického, viní ho ze znásilnění a vydírání

Policie obvinila psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání. Podle kriminalistů se mezi roky 1980 až 2016 dopustil 29 těchto skutků. Policisté v pátek o zahájení trestního stíhání informovali na svém webu. Konkrétní jméno obviněného sice neuvedli, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Ten už dříve v prohlášení jakékoliv nezákonné jednání odmítl.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 13:58|

Psychiatr Cimický vyznamenání od Zemana nepřevezme. Obvinění dál odmítá

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický se rozhodl, že za současné situace nepřevezme státní vyznamenání, které mu chce udělit prezident Miloš Zeman. Proti tvrzením několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování, se hodlá aktivně bránit. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl Cimický ve vyjádření, které poskytl ČTK. Kancelář prezidenta uvedla, že Cimického rozhodnutí nepřevzít státní vyznamenání bere na vědomí a respektuje.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 18:03|

Balda spáchal teroristický čin. Nejvyšší soud odmítl skutek překvalifikovat

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Jaromíra Baldy, který dostal čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. NS zveřejnil rozhodnutí na úřední desce. Baldovo dovolání mířilo proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem v Praze. Terorismus je hrozbou pro demokracii, svobodný výkon lidských práv, hospodářský i společenský rozvoj, stojí v rozhodnutí, které je dostupné na úřední desce.
18. 12. 2019|