TÉMA

Zimní olympijské hry

Sportu chybí dlouhodobá strategie a nastavení priorit, vysvětluje Neusser slabý olympijský zisk
Olympiáda v Pekingu skončila pro Česko dvěma medailemi. Podle předsedy Filipa Neussera Národní sportovní agentury to není úspěch. Chybu vidí především v nízké a dlouhodobě nejisté podpoře státu a v tom, že se stát musí více zaměřit právě na ty sporty, kde je na medailový úspěch šance. Byl hostem Interview ČT24.
22. 2. 2022|
Turečtí Ujgurové vyzývají olympioniky k podpoře lidských práv. Někteří sportovci vyčkávají až na návrat domů
Ujgurové žijící v Turecku vyzývají sportovce k veřejné podpoře lidských práv během olympijských her v Pekingu. Už dříve vyzývali k bojkotu her. V minulosti také podali trestní oznámení na zástupce komunistického režimu. Viní je v něm z genocidy.
12. 2. 2022|
Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas
Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|
Pandemie ve světě: V Ottawě platí kvůli protestům nouzový stav, na Slovensku šíření infekce výrazně zrychlilo
Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. Na Slovensku značně zrychlilo tempo šíření infekce, počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ale stoupal pomaleji a je výrazně pod úrovní z období vrcholu předchozí silné vlny epidemie. Německo opět hlásí rekordní incidenci. Austrálie otevře hranice zahraničním turistům. Čína uzavřela další několikamilionové město a v Chile očkují čtvrtou dávkou všechny obyvatele starší pětapadesáti let.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:02|rp
Sportovci v Pekingu si stěžují na podmínky karantény. Organizátoři slíbili nápravu
Čím dál více sportovců na zimních olympijských hrách v Pekingu si stěžuje na podmínky karantény. Ti, kteří mají po příjezdu pozitivní test, musí do izolace mimo olympijskou vesnici. Řada z nich kritizuje ubytování nebo stravu. Tým finského hokejisty Marka Anttily dokonce tvrdí, že ho čínské úřady drží v odděleném hotelu bezdůvodně a porušují tím jeho lidská práva.
6. 2. 2022|rp
Ať sportují, ale vybrat Čínu byla chyba, zaznělo v debatě politiků o zimní olympiádě
Na slavnostním zahájení zimních olympijských her v Číně chyběla řada světových politiků. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) sdělil, že je důležité dát najevo, že pořádání Her v této zemi není v pořádku. Zdůraznil, že sportovci za to ale nemohou. Podobně mluvili i poslankyně Eva Decroix (ODS) a senátor Michael Canov (SLK). Podle nich je problémem, že Čína byla jako pořadatelský stát vybrána.
5. 2. 2022|
USA podezírají Moskvu, že plánuje vyrobit falešné video jako záminku pro útok na Ukrajinu
Spojené státy získaly zpravodajské informace, které naznačují, že Rusko se souhlasem vysoce postavených vládních činitelů vypracovalo plán na zveřejnění falešných informací, které by mohly sloužit jako záminka k invazi na Ukrajinu. O závěrech zpravodajců nejprve informovaly deníky The Washington Post a The New York Times, později je potvrdil mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Turecký prezident mezitím nabídl, že jeho země bude hostit jednání Ukrajiny a Ruska. Situaci proberou i německý kancléř a prezidenti Francie a Polska.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 22:50|
Do zahájení Her v Pekingu zbývá den. Na účastníky čekají přísná opatření, kontroverzní aplikace a umělý sníh
Již v pátek budou oficiálně zahájeny zimní olympijské hry v Pekingu. Přijedou premiéři a prezidenti z více než třiceti států včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Některé země v čele se Spojenými státy vyhlásily diplomatický bojkot, patří k nim i Česko. Čínští pořadatelé se rozhodli přijmout ještě přísnější pandemická opatření, než za jakých probíhala letní olympiáda v Tokiu. Pochybnosti ale budí i olympijská mobilní aplikace či umělý sníh, připomíná z místa zpravodajka ČT Barbora Šámalová.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 20:01|
Olympiádu v Pekingu doprovodí přísná hygienická opatření. Bublinu nebude možné opustit
Za týden začínají zimní olympijské hry v Pekingu. Do Číny již míří sportovci z celého světa, kteří se však musí připravit na přísná protiepidemická opatření. Žít budou například v oddělených sociálních skupinách. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost navíc upozornil českou výpravu, aby bedlivě chránila svá elektronická data.
28. 1. 2022|rp
Olympiáda v Číně bude bez členů české vlády, uvedlo ministerstvo zahraničí
Nikdo z vládních politiků se nezúčastní zimních olympijských her v Pekingu. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. O akcích, kterých se zúčastní čeští diplomaté včetně velvyslance, zatím nebylo rozhodnuto. Hry v Číně začnou za devět dní.
26. 1. 2022|
Oteplující se planeta v budoucnu ohrozí konání zimních olympijských her
Klimatická změna ohrožuje budoucnost sportů na sněhu a zimních olympijských her. Krátce před zahájením Her v Pekingu na to upozornili experti z univerzity v britském Loughborough a skupiny Chraňte naše zimy. Rostoucí teploty způsobené emisemi skleníkových plynů podle studie znamenají, že zimní olympijské hry budou mít v budoucnu problém najít pořadatelská města s dostatkem sněhu.
26. 1. 2022|
Podle Lipavského je Česko připraveno podpořit sankce proti Rusku. Blížící se olympiádu v Číně nepodporuje
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý po jednání krizového štábu resortu zahraničí sdělil, že deeskalace rusko-ukrajinského konfliktu se nedaří. Česko ale zatím nestahuje z Ukrajiny svoje diplomaty, nabádá však občany, aby nejezdili do rizikových oblastí. V Interview ČT24 sdělil, že Česko je připraveno podpořit sankční režimy proti Rusku, prohlásil, že Ukrajina si volí směřování na západ. Ministr také uvedl, že Česko nepodporuje Zimní olympijské hry v Číně.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 20:06|
Štáb České televize se pokoušel natáčet v olympijské vesnici. Skončilo to šikanou
Už za měsíc, v prvním únorovém týdnu, začnou zimní olympijské hry v Pekingu. Do historie se zapíšou jako jedny z kontroverzních. Politici z několika zemí je totiž bojkotují. Kvůli pronásledování Ujgurů a likvidaci občanské společnosti v Hongkongu o nich aktivisté mluví jako o genocidních. Znepokojení vyjadřují i novináři, kterým Čína brání v práci. Svoje zkušenosti zaznamenal štáb České televize.
2. 1. 2022|
Zimní olympiáda v Pekingu se blíží. Problémem je nedostatek sněhu
Zbývá necelých čtyřicet dní do nadcházející zimní olympiády v Pekingu. Jedním z jejích největších problémů je málo sněhu. Lyžařská střediska leží ve vyprahlé oblasti a umělé zasněžování ohrožuje vodní zdroje.
26. 12. 2021|
Pekingská olympiáda začne bez japonské vládní delegace, i když se Tokio nepřipojilo k diplomatickému bojkotu
Ani japonští vrcholní politici nebudou na zimní olympiádě v Pekingu. Tokio se sice oficiálně nepřipojilo k diplomatickému bojkotu Her vedenému Spojenými státy, ale vláda se rozhodla, že svoji delegaci do Číny nevyšle. Tento krok pravděpodobně prohloubí napětí ve vztazích s Pekingem.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 10:45|
Čína chce na hrách v Pekingu bodovat zelenou energií. Stavba elektráren ale dopadá na farmáře
Tváří v tvář politickému bojkotu nadcházející olympiády v Pekingu ze strany pěti vlivných anglosaských zemí v čele se Spojenými státy se Čína pokouší vylepšit si image důrazem na ekologickou linku. Hry mají být první zelené v novodobé historii. Má to ale stinnou stránku. Obrovskou spotřebu mají pokrýt solární a větrné elektrárny, jejichž stavba připravuje tisíce zemědělců o půdu.
23. 12. 2021|
Putin a Si Ťin-pching se vzájemně podpořili. Nelíbí se jim kroky Západu a bojkot olympiády
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v telefonátu navzájem podpořili v zahraničněpolitických otázkách. Oba podle Kremlu negativně ohodnotili vznik bezpečnostních paktů, v nichž figurují Spojené státy. Podle čínského prezidenta se „jisté síly“ pod rouškou demokracie vměšují do vnitřních záležitostí obou zemí a pošlapávají mezinárodní právo.
15. 12. 2021|
Francie chce bojkot pekingské olympiády koordinovat se zbytkem EU. Čína varovala USA
Francie chce koordinovat rozhodnutí o možném diplomatickém bojkotu zimních olympijských her v Pekingu s ostatními státy Evropské unie. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že o případném českém bojkotu rozhodne celá vláda. V pondělí oznámily takový krok Spojené státy, Čína je varovala, že uplatní blíže nespecifikovaná „rezolutní opatření“ a Washington za „své chyby zaplatí“.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 16:25|
USA oznámily diplomatický bojkot olympijských her v Pekingu kvůli porušování lidských práv
Na zimní olympijské hry v Pekingu se příští rok nevypraví žádní představitelé vlády USA. Diplomatický bojkot her oznámil Bílý dům, který rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně. Cílem opatření je naznačit Pekingu, že nemůže pokračovat ve svém současném kurzu. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na hry pojedou. Penalizovat je zákazem účasti by podle Bílého domu nebylo správné.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:18|
Svět se ptá, kde je čínská tenistka, která napsala o sexuálním útoku komunistického funkcionáře
Sportovní svět řeší případ nezvěstné tenistky Pcheng Šuaj. Čínská vítězka dvou grandslamů zmizela z veřejnosti poté, co obvinila vysoce postaveného funkcionáře ze sexuálního útoku. Reakci už připravuje ženská tenisová organizace. Ve hře je i diplomatický bojkot nadcházejících zimních olympijských her.
19. 11. 2021|
Peking se chystá uměle zasněžit svou zimní olympiádu. Ekologové vyjadřují obavy
Hory, v nichž se budou konat alpské disciplíny na nadcházejících zimních olympijských hrách v Pekingu, se pyšní nádhernými scenériemi a úchvatnými sjezdovkami, ale chybí jim poměrně důležitá věc: opravdový sníh, napsal zpravodajský server The Guardian. Čína ho chce nahradit sněhem umělým – a to je podle ekologů problém.
9. 11. 2021|
V Číně před olympiádou přibývá nakažených covidem-19
Před blížící se zimní olympiádou v Pekingu zesiluje boj s koronavirem i Čína. V posledních dnech se potýká s většími ohnisky nákazy. Jde o stovky případů, ale vláda prosazuje striktní politiku nulové tolerance. Před okolním světem je země stále uzavřena.
30. 10. 2021|mdu
Nejezděte na olympiádu do Číny, vyzval Senát politiky. Poslancům vrátil novelu exekučního řádu
Horní komora vyzvala české politické představitele, aby se neúčastnili zimní olympiády v Číně v příštím roce, a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této asijské zemi. Čínská ambasáda se proti tomu okamžitě ohradila. Senát pak ve čtvrtek neodmítl uzákonění předepsané vzdálenosti pro objíždění cyklistů, zmírnil ale sankce za nedodržení. Změny posoudí sněmovna.  Senátoři vrátili poslancům s dalšími změnami i novelu exekučního řádu. Vyzvali také vládu k vymáhání dotací po holdingu Agrofert.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 20:07|
Zimní olympiádě hrozí bojkot. Některým zemím vadí chování Číny
Peking se intenzivně připravuje na zimní olympijské hry, které bude pořádat v roce 2022. Některé země nicméně vyzývají k jejich bojkotu, protože Čína podle nich stále popírá zodpovědnost za světovou pandemii a porušuje lidská práva.
30. 1. 2021|