TÉMA

Trend

Tržby internetových prodejců spadly, novinkou jsou on-line tržiště

Tržby internetových prodejců v Česku klesají spolu s tím, jak domácnosti šetří. V červnu meziročně o víc než sedm procent. To zvyšuje mezi obchodníky konkurenci. Novinkou pro zákazníky je třeba prodej přes on-line tržiště, které funguje trochu jinak než klasický e-shop.
6. 8. 2023|

Inflace se v červnu dostala pod deset procent, byla nejnižší od prosince 2021

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v červnu zpomalil na 9,7 procenta z květnových 11,1 procenta. Nižší byla inflace naposledy v prosinci 2021, pod deset procent se dostala poprvé od loňského ledna. Před tím se ale pod deseti procenty držela nepřetržitě od července roku 1998, a to většinou výrazně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s letošním květnem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 procenta. Analytici pokles meziroční inflace pod deset procent očekávali.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 21:26|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Herní tvorba, dramaterapie nebo chemická kybernetika. Vysoké školy dále rozšiřují svou nabídku

Design počítačových her nebo chemická kybernetika – s příchodem nových trendů každoročně vznikají i nové programy na vysokých školách. Otevřít by se tyto obory měly v příštím akademickém roce. České televizi to potvrdili mluvčí vysokých škol. Řada z nich ale stále čeká na vyřízení všech oficiálních dokumentů.
18. 2. 2023|

Objem hypoték v lednu klesl o 16 procent, sazby po dvou letech mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 6,5 miliardy korun, což je proti prosinci pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování poprvé po dvou letech mírně poklesla, a to z 5,98 na 5,93 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 22:38|

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Češi se o jarních prázdninách chystají k moři i na hory. Teplo je láká víc

Až půl milionu Čechů letos plánuje jarní prázdniny v zahraničí, a to jak na horách, tak u moře. České televizi to potvrdila Asociace cestovních kanceláří i několik tuzemských cestovních kanceláří. Některé očekávají, že se zájem o jarní dovolenou v tomto termínu vrátí na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19. Češi o jarních prázdninách stále víc volí exotické destinace, nejčastěji je to Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Za lyžováním pak rádi vyrážejí do Rakouska či Itálie.
11. 1. 2023|

Část Čechů se zadlužuje problematicky, nejzbrklejší jsou mladí, ukázal průzkum

Desetina lidí, kteří si půjčují, se zadlužuje problematicky. Ukázal to nový průzkum České bankovní asociace (ČBA). Trend je ale pozitivní – lidí s rizikovými úvěry je méně než před rokem. Také schopnost splácet se drží na dobré úrovni. Potíže s úhradou jsou pouze asi u jednoho procenta objemu úvěrů od bank. Odborníci ale zároveň upozorňují, že se situace může zhoršit. Například kvůli drahým energiím.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 21:22|

Benzin v Česku zlevnil za týden o více než korunu, nafta skoro o dvě

Pohonné hmoty v Česku za týden zlevnily o více než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 40,51 koruny, před týdnem byl o 1,03 koruny dražší. O korunu devadesát na litru se snížila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 42,85 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků budou ceny do konce listopadu dál klesat.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 09:19|

Pokles maloobchodních tržeb v srpnu dále zrychlil, nepostihl jen lékárny

Meziroční pokles tržeb v maloobchodě v Česku se v srpnu dál prohloubil. Snížily se o 8,8 procenta po červencovém revidovaném poklesu o 7,9 procenta. Tržby obchodníků klesly čtvrtý měsíc v řadě a opět si pohoršily všechny typy prodejen s výjimkou lékáren. Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě nižší o 0,7 procenta.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 10:49|

Startuje kampaň Pěšky do školy. Do letošního ročníku se zapojí třikrát víc dětí než loni

V pátek začíná šestý ročník kampaně Pěšky do školy, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které se tam nevozí autem. Parkující a popojíždějící vozy před školou totiž ohrožují chodce, znečišťují ovzduší a děti v nich se méně hýbou. Počet přihlášených dětí a tříd je proti předchozímu ročníku trojnásobný, činí asi sedmdesát tisíc žáků. Akce bude součástí Evropského týdne mobility, který nabídne rovněž třeba projekty Zažít město jinak či Mezinárodní den bez aut podporující komunitní soužití a ekologii.
16. 9. 2022|

Maloobchod skončil v květnu hůře, než analytici čekali, Češi zřejmě začali šetřit

Tržby v českém maloobchodě zaznamenaly v květnu výrazně větší propad, než analytici předpokládali. Květnové výsledky tak zřejmě podle nich značí změnu spotřebitelského chování, kdy se začala projevovat vysoká inflace a lidé začali šetřit. Maloobchodníky čekají poklesy i v následujících měsících, týkat se budou většiny zboží. Méně by se mohly projevit u potravin, s propadem poptávky by naopak měla počítat kultura. Vyplývá to z vyjádření oslovených ekonomů.
11. 7. 2022|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Ceny ojetin se dál drží vysoko, některé stojí skoro stejně jako nová auta. Kvůli spotřebě je znovu zájem o diesely

Někteří prodejci v současnosti zaznamenávají vyšší poptávku po autech s dieselovými motory. Jde o jednu z možností, jak šetřit na cestách. Ceny ojetých vozů ale zůstávají vysoké, a mnohdy se dokonce blíží platbám za auta nová.
14. 6. 2022|

Brazilské pralesy v květnu shořely nejvíc za posledních 18 let. Může za to kombinace úmyslu a sucha

Počet požárů v brazilském amazonském pralese se v květnu meziročně zdvojnásobil. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) díky záznamům ze satelitu zachytil na 2300 požárů, což byl nejvyšší květnový údaj za posledních 18 let.
3. 6. 2022|

Bankovní vklady domácností po několika letech klesly. I kvůli drahému bydlení

Lidé začínají nechávat v bankách méně peněz. Vklady českých domácností se poprvé téměř po pěti letech snížily – ukazují to nově dostupná data za březen. Podle expertů za to můžou mimo jiné vysoké účty související s bydlením. Menší úspory mají i živnostníci.
21. 5. 2022|

Počet lidí v Česku se blíží k historickému maximu 11 milionů. Podíl na tom mají Ukrajinci

Počet lidí, kteří jsou na území Česka, se blíží historickému maximu. Ukazují to data Českého statistického úřadu a ministerstva vnitra. Součet počtu obyvatel a uprchlíků z Ukrajiny je nyní 10,835 milionu. To je téměř stejné množství obyvatel, jaké měly Čechy, Morava a Slezsko před začátkem druhé světové války.
4. 5. 2022|

V Rusku během pandemie stoupá závislost na alkoholu, klesá ale spotřeba toho tvrdého

Během vleklé pandemie koronaviru se v Rusku zvýšila spotřeba alkoholu. Covid tak v zemi přerušil pozitivní dlouhodobý trend snižování závislosti. Rusové v posledních letech ve větší míře pijí spíš pivo a víno, klesá spotřeba vodky a dalšího tvrdého alkoholu.
13. 12. 2021|

Pardubice mají web o školách i novou školskou strategii. Město míří na kvalitu výuky i zázemí

Město Pardubice má nový školský web, který doprovází nová školská strategie do roku 2030. Má pomoci efektivnímu rozvoji mateřských a základních škol, uvedli zástupci radnice. Školy mají mít podle strategie dostatečnou kapacitu, kvalitní zázemí, kde se žáci cítí dobře, a také vzdělané a správně motivované zaměstnance. Web prezentuje všechny školy zřizované městem, je na něm i mapa, aktuality, akce nebo zhotovená strategie.
16. 6. 2021|

Za dražší potraviny může cena práce, ekologie i byrokracie, míní analytik Havel

Světové ceny potravin dál rostou. Během května poskočily o 4,8 procenta meziměsíčně a o 39,7 procenta meziročně. To je nejvíc za dekádu. Nejrychleji nyní zdražují obiloviny a rostlinné oleje. Agrární analytik Petr Havel, který byl hostem pořadu Události, komentáře, za tím vidí hlavně cenu práce, rostoucí byrokracii a ochranu životního prostředí.
5. 6. 2021|

Ve volebních průzkumech je důležitý trend, shodují se odborníci. Problémem může být sběr dat bez kontroly

Už druhý volební průzkum pro Českou televizi ukázal, že hnutí ANO ztrácí svou dominanci na české politické scéně. Podle agentur Data Collect a Kantar CZ by nyní volby do sněmovny vyhrála koalice Pirátů a STAN, ANO by skončilo na druhém místě, Koalice Spolu by obsadila třetí příčku. Jednotlivé volební průzkumy se od sebe často liší, což může být dáno i rozdílnou metodikou sběru dat. Podle odborníků by lidé v průzkumech měli číst i trend, nikoli jenom samotnou prognózu.
14. 4. 2021|

V domestikaci psa mohly hrát klíčovou roli ženy, naznačuje výzkum

Vědci z Washingtonské státní univerzity zjistili, že při domestikaci psa zřejmě hrály zásadní roli ženy. „Zjistili jsme, že vztahy psů se ženami mohly mít větší dopad na vztah mezi psem a člověkem než vztahy psů s muži,“ uvedl antropolog Jaime Chambers, autor článku publikovaného v časopise Journal of Ethnobiology.
3. 2. 2021|

V Egyptě našli pozoruhodnou mumii, muže se zlatým jazykem

Na egyptské lokalitě Taposiris Magna objevili archeologové 16 skalních hrobů. V jednom z nich byly pozůstatky muže se zlatým jazykem. Pravý jazyk byl pravděpodobně během balzamování odstraněn a nahrazen zlatým, který měl pomoci muži mluvit s Osirisem, pánem podsvětí a soudcem mrtvých. V hrobkách se také zachovaly kamenné pohřební masky, které ukazují podobu svých majitelů.
3. 2. 2021|

Ceny míří vzhůru, metry dolů. Bydlení Čechů se mění

Trh s bydlením na rozdíl od celé řady dalších oblastí ekonomiky pandemie moc nepoznamenala. Poptávka po bydlení zůstala loni obrovská, což se odrazilo i v rekordním objemu nově poskytnutých hypoték i v pokračujícím silném růstu cen bytů – Česko se v rámci EU dokonce drží na předních místech. Na druhou stranu průzkum Eurostatu ukazuje, že stále velká část Čechů žije jako „sardinky“, byť tento podíl klesá, a to navzdory rostoucí ceně. Přinášíme pohledy ekonomů i developerů, jak moc se bude v dohledné době bydlení v Česku měnit a jaké jsou aktuální trendy.
22. 1. 2021|