TÉMA

Vladimír Vlček

Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Vondrášek také zmínil, že policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro tento šampionát. Předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude zajištění plynulé dopravy.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:33|

Čtvrtstoletí Česka v NATO připomněla konference na Hradě, nad Prahou proletěly stíhačky

Česko si v úterý připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Nad středními Čechami a pak nad Prahou prolétla dopoledne při té příležitosti formace vojenských letounů české a také spojenecké německé armády. Výročí čtvrtstoletí v NATO připomněla také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Vystoupili na ní nejvyšší čeští ústavní činitelé, odpoledne promluvil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 15:50|

Státním zaměstnancům se zmrazí platy. Přilepšit si mají jen učitelé

Statisícům lidí neporostou příští rok platy. Vláda plánuje zmrazit výdělky většině státních zaměstnanců – policistům, hasičům, vojákům i úředníkům. Dostat přidáno mají od ledna jen učitelé, zhruba o tři tisíce. Platí totiž záměr dorovnat jejich platy na 130 procent průměrné mzdy. Ministr financí naplánoval v návrhu státního rozpočtu na příští rok výdaje na platy nižší o osm a půl miliardy korun, tedy o více než tři procenta. Zároveň navrhl snížit počet státních zaměstnanců o jedenadvacet tisíc.
17. 9. 2023|

Fiala: Česko není v NATO černým pasažérem, svoji bezpečnost bere vážně

Česko není v Severoatlantické alianci (NATO) černým pasažérem, který riskuje a spoléhá jenom na pomoc spojenců. Naopak je zodpovědným státem, svoji bezpečnost bere vážně a pomáhá, kde je třeba. V projevu na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
16. 9. 2023|

„Nechápeme, že nás tam poslali.“ Z ostrova Rhodos se vrátili do Prahy další lidé

Na pražském letišti v pondělí přistála další letadla z požárem zasaženého řeckého ostrova Rhodos. Cestující popsali zmatené dění na ostrově i nepřesné informace od cestovních kanceláří. Vládní speciály zatím do oblasti nevyrazí. Resort zahraničí má na místě čtyři lidi, kteří pomáhají s organizací návratu do vlasti. Některé cestovní kanceláře začaly nabízet bezplatnou změnu zájezdu. Situace na Rhodu je stále vážná, ale podle informací místních orgánů by měla být stabilizovaná.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 23:26|

Na Rhodosu je potřeba víc hasičů, míní Vlček. Nelíbí se mu podoba vnitřní evakuace

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček se domnívá, že Řekové nenasadili dostatečný počet sil a techniky. Ti ale podle něj mají jiný názor, protože se domnívají, že se v řádu dnů situace podstatně uklidní. „Já bych ale byl velmi opatrný. (…) Vítr se dokáže otočit velmi rychle,“ upozornil v Interview ČT24. V nebezpečí pak může být i severní část ostrova, Čechům proto důrazně doporučuje na Rhodos necestovat. Nikdo podle něj nemůže zaručit, že se situace nezdramatizuje.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 23:14|

Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|

Záchranáři, kteří pomáhali v tureckém Adiyamanu, jsou zpět. Jejich zásluhy vyzdvihl ministr i turecký velvyslanec

Do Česka se vrátili záchranáři, kteří krátce po ničivém zemětřesení odletěli do Turecka a pomáhali při záchranných pracích ve městě Adiyaman. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že práci českých záchranářů vysoce ocenili místní lidé. To dal najevo i turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis, který rovněž čekal na přílet týmu na letišti.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:56|

Počet požárů v Česku stoupl loni o 30 procent, skokově přibylo těch v přírodě

Hasiči v loňském roce vyjížděli k 20 790 požárům, což je oproti předchozímu roku zhruba třicetiprocentní nárůst. Výrazně stoupl počet ohňů, které vznikly v přírodním prostředí. Zatímco v roce 2021 jich bylo 3588, loni se jejich počet vyšplhal na 10 164, oznámil generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Z analýzy o požáru v Hřensku, kterou si hasiči nechali vypracovat, vyplynulo, že i když Národní park České Švýcarsko formálně splnil veškeré požární předpisy, některé dílčí nedostatky v plnění požární prevence měly zásadní vliv na šíření požáru.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 18:08|

Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku. Drony poprvé nenašly rizikové místo

Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku a v neděli poprvé drony při dopoledním průzkumu nezaznamenaly žádné rizikové místo. Jedno objevili hasiči při pochůzce teď už blátivým terénem. Přes den provedly drony 41 vzletů. Na místě bylo k deváté večerní celkem 83 dobrovolných hasičů a 45 profesionálních, informoval mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že ze zkušeností při zásahu v Českém Švýcarsku budou hasiči čerpat řadu let.
21. 8. 2022Aktualizováno21. 8. 2022, 21:55|

Hasiči předali České Švýcarsko správcům parku. Požár zlikvidovali po dvaceti dnech

Hasiči v pátek po dvaceti dnech uhasili rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku. Správě národního parku v 15:00 předali poslední hašené území. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Nyní už podle hasičů nikde viditelně nehoří, a proto mohla správa oblast převzít. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají jednotky dobrovolných hasičů a od soboty je budou monitorovat rovněž armádní drony.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 21:11|

Hasiči by mohli požár v Českém Švýcarsku zcela uhasit do týdne, řekl mluvčí

V národním parku České Švýcarsko se v neděli po celý den neobjevil otevřený oheň. Stále ale existují doutnající ohniska v nepřístupném terénu. U požáru zasahuje kolem tisíce hasičů z celé republiky včetně vrtulníků a letadel. Požár by podle mluvčího hasičů Martina Kavky mohl být kompletně uhašen do konce příštího týdne.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 20:55|

Hasiči se blíží k likvidaci požáru v Českém Švýcarsku. Zásah komplikuje počasí a nedostatek deště

V Národním parku České Švýcarsko nadále zasahuje na tisíc hasičů. Požářiště se už podle jejich ředitele Vladimíra Vlčka podařilo zmenšit na zhruba 398 hektarů. Stále se ale rozhořívají ohniska například u Pravčické brány, nebo na vrchu Bouřňák. Jedno ze skrytých ohnisek se ráno rozhořelo i v oblasti nad Hřenskem. Nyní je již pod kontrolou. Na letiště Vodochody kolem poledne znovu dorazila letadla Canadair z Itálie, která pomáhala hasit požár před týdnem.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 20:04|

Podařilo se nám lokalizovat požár v Českém Švýcarsku, oznámili hasiči

Hasiči v pondělí k 20:00 lokalizovali požár v Českém Švýcarsku a mají jej pod kontrolou. Informoval o tom generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Zásah hasičů v parku by tak mohl skončit v řádu dnů. V pondělí v Českém Švýcarsku zasahovalo asi tisíc hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu. Děčínský úřad práce mezitím vyplatil třem lidem dávku mimořádné pomoci. Jednorázově mohou postižení dostat až 69 300 korun.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 23:31|

Hasičům v Českém Švýcarsku dorazí posily, v sobotu chtějí zmenšit hořící plochu

Hasiči po šesti dnech od začátku zásahu chtějí zmenšit území, které požár zachvátil, o víkendu tam podle jejich šéfa Vladimíra Vlčka stáhnou další posily o síle až 280 lidí. Děčín zakázal vstup do vybraných částí lesa. Dvě letadla Air Tractor ze Švédska, která nahrazují italské letouny Canadair, přistála po poledni ve Vodochodech, následně oba stroje odletěly hasit. Se západem slunce ale letadla i helikoptéry musely hašení přerušit, pokračovat budou zase ráno.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 22:39|

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, vrtulníky budou v zásahu pokračovat ráno

Požár v národním parku České Švýcarsko se blíží k tisíci hektarům zasažené plochy, řekl večer České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Vrtulníky ukončily zásah, na místo se vrátí ve středu ráno. Živel stále není pod kontrolou a situaci komplikuje i vítr, který začal odpoledne znovu foukat. Evakuovat se musela zhruba stovka obyvatel z Vysoké Lípy u Hřenska. S ohledem na situaci se podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy uvažuje o zákazu vstupu do celého národního parku. Rozhodnutí padne ve středu.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 23:59|

V hořícím národním parku zaprší až za několik dnů, ukazuje předpověď

V oblasti Hřenska na Děčínsku, kde hasiči od neděle likvidují rozsáhlý požár, zřejmě nebude pršet až do pátku. První deště přijdou do Českého Švýcarska podle meteorologů nejdříve v pátek nebo až v noci na sobotu a v sobotu. Kolik srážek spadne, nelze nyní specifikovat, upozornil v úterní tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli suchu v celých Čechách platí do odvolání i výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů. Vítr, komplikující boj s požárem v národním parku, ve středu znovu zesílí a uklidní se asi až v noci na čtvrtek. Podle hasičů právě na počasí záleží, kdy se podaří požár uhasit.
26. 7. 2022|

V Zápech u Prahy vyhořela hala s autodíly. Majitel odhaduje škodu na sto milionů

Hasiči likvidují následky požáru haly v Zápech u Prahy už přes 24 hodin, budou demolovat části konstrukce a dohašovat skrytá ohniska celou noc, stále platí druhý stupeň pohotovosti. Hala s autodíly začala hořet v pátek před dvacátou hodinou, byly v ní i oleje a plynové lahve. Škodu odhadl majitel společnosti AD Partner na 100 milionů korun. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové začnou kriminalisté vyšetřovat, až skončí hasicí práce, zatím tedy není možné stanovit výši škody. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
1. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 21:41|

Postup hasičů při požáru alzheimer centra v Roztokách prověří kontrolní skupina

Zásah hasičů při požáru v roztockém alzheimer centru v minulém týdnu prověří kontrolní skupina generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Při rozsáhlém požáru v centru zemřeli dva lidé a 55 dalších se zranilo. V nemocnicích nyní zůstává pět klientů centra, žádný ale není na oddělení JIP. Vznikla materiální škoda zhruba sedmdesát milionů korun. Vyšetřování příčiny požáru potrvá zřejmě několik měsíců. Policie případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
8. 6. 2022|

Kraje vytipovaly místa na případné stanové tábory pro uprchlíky. O pomoci Ukrajincům jednaly s vládou

Ministerstvo obrany zvažuje vybudování armádních stanových městeček pro uprchlíky. V Otázkách Václava Moravce to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Do každého by se vešlo kolem čtyř set lidí. Některé regiony už mají podle předsedy Asociace krajů Martina Kuby (ODS) vytipované lokality, kde by mohla městečka vzniknout. Hejtmani večer jednali o situaci s ministry. Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že současná uprchlická vlna z Ukrajiny do České republiky je největší po druhé světové válce.
13. 3. 2022Aktualizováno13. 3. 2022, 21:21|

My na rozhodnutí máme sekundy. Ti, kdo ho pak zkoumají, na to mají i roky, říká šéf hasičů

Zasahující jednotka v Koryčanech nepochybila, tvrdí generální ředitel hasičského sboru Vladimír Vlček. Během výbuchu plynu tam zemřeli dva hasiči a dva se těžce zranili. Zranění utrpěli také další dva lidé. V pořadu Interview ČT24 si Vlček také postěžoval, že sboru chybí peníze a technika. „Lidé, kteří nasazují vlastní život, si to zaslouží.“ Rozhovor s ním vedla Zuzana Tvarůžková.
17. 9. 2021|

V Koryčanech vybuchl rodinný dům. O život přišli dva dobrovolní hasiči

V Koryčanech na Kroměřížsku vybuchl rodinný dům. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) pro ČT uvedl, že zemřeli dva dobrovolní hasiči. Další dva dobrovolní hasiči jsou těžce zranění, do nemocnic odvezla záchranná služba i dva civilisty. Okolí místa je uzavřeno pro veškerou dopravu. Kvůli neštěstí vzlétl vrtulník, vyjíždělo i několik sanitek. Podle hasičů v domě vybuchl plyn. Podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka nejsou indicie, že by pod troskami ještě někdo byl.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:29|

Novým šéfem hasičů se stal Vladimír Vlček. Zkušený velitel působil i v zahraničí

Novým generálním ředitelem hasičského záchranného sboru se stal dosavadní šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček. Novinářům to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který ho uvedl do funkce. Vlček nahradil Drahoslava Rybu, který v neděli skončil na pozici šéfa hasičů téměř po deseti letech. Odešel na vlastní žádost, protože mu uplynulo druhé pětileté funkční období. Vláda mimo jiné v pondělí schválila, že hasiči, ale také policisté a vojáci dostanou mimořádnou odměnu za boj s pandemií.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 16:20|

Dvanáct hodin bojovali hasiči s požárem autovrakoviště v Ostravě. Pomáhaly i vrtulníky s bambivakem

Po dvanácti hodinách se hasičům v pondělí večer podařilo uhasit rozsáhlý požár vrakoviště automobilů v Ostravě-Vítkovicích. Na místě zůstává několik jednotek, které místo požáru monitorují. Příčina požáru a způsobená škoda podle mluvčího moravskoslezských hasičů Lukáše Poppa zatím nejsou jasné. Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla mluvčí policie Eva Michalíková.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 21:37|