„Nechápeme, že nás tam poslali.“ Z ostrova Rhodos se vrátili do Prahy další lidé

Události: Z ostrova Rhodos zasaženého požárem se vrací turisté (zdroj: ČT24)

Na pražském letišti v pondělí přistála další letadla z požárem zasaženého řeckého ostrova Rhodos. Cestující popsali zmatené dění na ostrově i nepřesné informace od cestovních kanceláří. Vládní speciály zatím do oblasti nevyrazí. Resort zahraničí má na místě čtyři lidi, kteří pomáhají s organizací návratu do vlasti. Některé cestovní kanceláře začaly nabízet bezplatnou změnu zájezdu. Situace na Rhodu je stále vážná, ale podle informací místních orgánů by měla být stabilizovaná.

Z Rhodosu zasaženého požáry už přiletělo do Prahy repatriačními lety šest set evakuovaných turistů. Další se do Česka vracejí pravidelnými linkami. Celkem se tak během pondělního dne podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vrátilo z Rhodosu osm set občanů.

„Ministerstvo zahraničí v současné chvíli neeviduje Čechy, kteří by se nedostali na zpáteční let z Řecka,“ uvedl večer mluvčí resortu Martin Smolek. „V tuto chvíli neexistuje žádný občan, který by potřeboval akutní repatriaci, respektive který by neměl termín repatriovaného letu,“ potvrdil také ředitel konzulárního odboru resortu zahraničí Pavel Pešek.

Na Rhodosu se nachází přes čtyři tisíce Čechů. Zatímco ráno bylo v cestovatelském systému Drozd zaregistrováno 2600 Čechů, k večeru to bylo přes 3700, uvedlo ministerstvo. Úřad žádá Čechy o registraci, aby s nimi mohl rychle sdílet informace.

Podle lidí, kteří přiletěli do Prahy, panuje na řeckém letišti chaos. „My jsme byli v severní části, takže nás to tolik neovlivnilo. Ale byl totální chaos na letišti, lidé se tam válí na zemi a nikdo se o ně nestará. Dneska jim tam snad dovezli vodu a nějaké potraviny, ale co jsme slyšeli od lidí, tak tam 48 hodin leželi na zemi, ani deky nedostali, leží venku a děti na kufrech,“ popsal jeden z cestujících z řeckého Rhodu po příletu pravidelné linky na pražské letiště v pondělí po poledni.

Repatriačním letem se vrátila i rodina, která se po příletu o tomto víkendu nedostala ani do svého hotelu v Lindu. „Byli jsme kousek od letiště, dál nás nepustili,“ řekla žena. Po dvou dnech strávených v náhradních ubytováních jim volala cestovní kancelář, že pro ně má letenky do Česka. To, že na ostrově hoří, se dozvěděli podle ženiných slov patnáct minut před nástupem do letadla v Česku. „Volali jsme v sobotu večer svojí cestovce, jestli máme odletět, že na jihu, kam jsme měli jet, hoří. Cestovka nám řekla, že můžeme v klidu odjet, že se to nás netýká. Nechápeme, že nás tam poslali,“ dodala.

„Někteří turisté mluvili o tom, že opravdu prožili peklo, že se museli velmi překotně evakuovat, že někde uvízli s dětmi. Jiní sice nebyli přímo v nejvíce zasažených oblastech, ale mluvili o tom, že je trápily časté výpadky proudu a klimatizace,“ řekla v pondělí ráno reportérka ČT Kristýna Marie Kupcová. 

Podle Kupcové si vracející se Češi v řadě případů stěžovali na cestovní kanceláře. „Někteří se jim vůbec nedovolali. Jiní zase říkali, že dostali špatné pokyny od delegáta, proto se nedostali včas na evakuační autobus,“ přiblížila reportérka.

  • –⁠ Speciální linka MZV ČR: +420 222 264 240
    –⁠ Velvyslanectví Athény: +30 694 473 37 69
    –⁠ Čedok: +420 296 184 910
    –⁠ DER Touristik, Exim, Fischer: +420 255 787 999
    –⁠ Blue Style: +420 226 036 100
    –⁠ Řecké ministerstvo zahraničí (anglicky): +30 210 368 1730, +30 210 368 1259, +30 210 368 1350

Někteří turisté na ostrově museli odejít na letiště bez svých cestovních dokladů. „Zeptala jsem se delegátky, jak to budeme řešit, a ona řekla, že to bude v pořádku. Přišla jsem k překážce a jen si mě tam odškrtli,“ přiblížila česká turistka Jana Šafářová.

Další cestující Sergej vyšel z letadla bez zavazadel v tričku s nápisem Rhodos. Protože neměl nic na převlečení, tričko si musel koupit, řekl. Jeho hotel v Kiotari shořel, při evakuaci měl čas vzít děti a doklady. „Tak pět deset minut jsme měli na to opustit hotel. Pak jsme šli na pláž a nikdo nevěděl nic, všude bylo hodně kouře. Pak jsme se rozhodli jít na jih, ale nikdo nic neorganizoval,“ řekl. Lodě je pak zavezly do města Rhodos, kde strávili dva dny v krizovém ubytování v hotelu, kde spali na zemi. Po třech dnech na ostrově, kde měli původně strávit dvanáct dní, koupil letenky zpět do Prahy. 

Jedna z cestujících, která byla ubytovaná na severu ostrova, popsala České televizi situaci v hotelu, který poskytoval přístřeší evakuovaným lidem. Situace podle ní byla poměrně dramatická, lidé spali v konferenčních místnostech, na chodbách, a dokonce i před vchodem do hotelu. „Snažili se najít místo. Ale tím, že těch lidí přijíždělo víc, tak spali i před hotelem na zemi, na trávě. Byl to opravdu silný zážitek,“ sdělila Lenka Nezbedová.

„Zaznamenali jsme stížnosti klientů, je to krizová situace. Chápu, že tam byly vytvořeny stresující podmínky. Všechny cestovní kanceláře dělaly co mohly ve prospěch klientů,“ uvedla mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Mnozí cestující nechápou, proč na ostrov létají další turisté. Další letadlo na řecký ostrov mělo letět v pondělí v 18:20 v rámci pravidelné linky.

Fiala: Armádní letadla jsou na případnou pomoc připravena

„Máme na místě dva pracovníky konzulárního týmu, zároveň jsou tam dva příslušníci hasičského sboru, takže máme na místě celkem čtyři lidi, kteří pomáhají organizovat činnost na letišti,“ popsal pro ČT Lipavský. Podle něj je hlavní zodpovědnost na straně cestovních kanceláři, které na ostrov turisty přivezly.

Řecké orgány dle Peška vzhledem k závažnosti situace pouštějí turisty do letadel i bez dokladů. „V případě, že by došlo k nějakému problému a k takovému vpuštění by nedošlo, tak naši konzularisté na letišti jsou schopni náhradní cestovní doklad vydat v řádu minut,“ ujasnil.

Asociace cestovních kanceláří žádala ministerstvo zahraničí o vypravení repatriačního letu už v neděli. „Turistů je tam velké množství a nejsem si úplně jistá, že v řádu několika hodin jsou cestovní kanceláře schopny repatriovat tisíce turistů, kteří se na ostrově nacházejí,“ řekla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.

Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připravené vyslat na řecký ostrov letadlo a pomoci při případné evakuaci Čechů, armáda má pro případnou pomoc připravena dvě letadla, pokud by nestačily už naplánované repatriační lety cestovních kanceláří. „Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) mi potvrdila, že armádní letadla jsou připravena okamžitě odletět do Řecka, pokud si to situace vyžádá,“ napsal Fiala na Twitteru. Resort obrany má k dispozici armádní Airbus a letoun CASA.

„Na ostrově je problém se vůbec dostat na letiště, takže pokud to správně nezorganizujeme, tak tam sice pošleme letoun, ale například lidé nebudou připraveni k odjezdu,“ vysvětlil Lipavský a vyzval, aby se lidé se svými dotazy obraceli na pražskou linku ministerstva zahraničí, protože zastupitelský úřad v Athénách je podle jeho slov mírně přetížený.

Ministerstvo turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Aktuálně jsou to Gennadi, Bati a Asklipeio,“ uvedl úřad odpoledne na webu.

Na ostrově byly postiženy také oblasti Kiotari, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Peukous, Massari a Charaki. „V těchto oblastech jsou však požáry momentálně patrně na ústupu a teoreticky pod kontrolou; ovšem situace je velmi proměnlivá a může se rychle změnit i k horšímu,“ dodal resort.

Sever ostrova je v tuto chvíli podle Lipavského zřejmě bezpečný. „Každý si tu cestu musí sám zvážit. Případně pak komunikovat s cestovní kanceláří, jestli nejde udělat nějaká změna. Neplatí ale, že bychom nyní vydali generální varování před celým ostrovem,“ dodal s tím, že počasí však příznivé není a požár se může šířit dál.

Jan Lipavský o evakuaci Čechů z řeckého ostrova Rhodos (zdroj: ČT24)

Rakušan: Česko by mohlo poslat hasiče

Česká republika je připravena podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) poslat do Řecka zasaženého požáry hasiče, pokud řecká strana českou nabídku pomoci akceptuje. Případný tým by byl asi padesátičlenný.

Konkrétně na Rhodosu podle Rakušana nyní pomáhá několik mezinárodních týmů a Česko čeká, jestli jeho nabídka bude akceptována. „Potom jsme připraveni okamžitě zahájit všechny logistické práce, které povedou k tomu, aby se čeští hasiči brzy dostali na místo,“ doplnil ministr vnitra.

Podle něj by cesta českých hasičů s technikou a vybavením na místo zásahu zabrala minimálně dva, možná tři dny. „Kontingent je připraven, čítal by přibližně padesát příslušníků hasičského záchranného sboru,“ dodal Rakušan.

České ministerstvo zahraničí vyslalo do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, aby asistovali českým turistům. Dva důstojníky poslali také hasiči. „Další záležitostí je provedení rekognoskace (průzkumu, pozn. red.) v tom prostoru, kde hoří, aby se ukázalo, že sil a prostředků je tam dostatek, či naopak je třeba ze strany Evropské unie tlačit na Řecko, aby se tam dostalo více mezinárodních týmů,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Šéf českých hasičů i v podvečer zopakoval, že je dobré na ostrově nasadit více techniky, Řekové ale na to mají podle něj odlišný názor. „Dívají se na to, že by v průběhu dvou dnů měly klesnout teploty zhruba na třicítky, mělo by lehce zapršet a vzhledem k tomu, že tam hoří každý rok, tak oni to berou tak, že v řádu dnů, nejpozději jednoho týdne by mělo dojít ke zklidnění situace,“ popsal Vlček.

Doporučil také, aby lidé nejezdili na další místa na ostrově, i když tam dosud nehoří. „Nikdo z nás nezaručí, že se podmínky nezmění, že se vítr z jihu může obrátit na sever a ti, kteří jsou v relativním bezpečí, tak na druhé straně mohou být ve velkém nebezpečí,“ poznamenal Vlček. 

Interview ČT24: Vladimír Vlček (zdroj: ČT24)

Ministerstvo od cest neodrazuje

Cestovní kanceláře zatím lety na Rhodos plošně neruší. Někteří turisté přitom viděli rozsah požáru už z letadla. „Když jsme přistávali, tak byly vidět požáry. Říkali jsme si, že je to daleko, že se nás to netýká, ale bylo to hodně vidět. Neměli nás tam posílat, věděli to, a stejně nás tam poslali,“ popsal turista na Rhodosu Robert Hlaváček.

Cestovní kanceláře se hájí tím, že reagují na doporučení řeckých úřadů. „My nemůžeme hovořit o nějakém podceňování situace. Požár se vyvíjí, záchranné složky hovořily o tom, že se oheň podařilo dostat pod kontrolu, že nebude možná nutná evakuace těch jiných oblastí, ke kterým nakonec došlo,“ sdělila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.   

Rakušan v pondělí požádal cestovní kanceláře, aby neposílaly turisty na Rhodos a pomohly obyvatelům Česka z ostrova domů. Apeloval také na individuální turisty, aby do místa necestovali s cílem vidět katastrofu. „Pouze budete tamním záchranářům ztěžovat jejich práci,“ uvedl Rakušan. Individuální turisté mají také možnost využít repatriační lety, dodal.

Podle českého velvyslance v Řecku Jakuba Karfíka je situace na Rhodosu nadále velmi komplikovaná. „Požáry na Rhodosu ještě nejsou zcela pod kontrolou a predikce není úplně dobrá,“ řekl po poledni Radiožurnálu. Podotkl, že situace není zcela přehledná, neboť v Řecku jsou požáry jiného charakteru než v Česku. Tamní takzvané korunové požáry se podle velvyslance šíří nesmírně rychle, jsou podporovány velice silným větrem a nelze jednoznačně předpovědět, kde se požár objeví a kam se rozšíří. „Dynamika je velice rychlá,“ dodal.

Karfík také potvrdil, že na letišti je konzulární tým, který spolupracuje s dvěma českými hasičskými důstojníky. Společně podle něj asistují při odjezdu těch turistů, které odvážejí cestovní kanceláře. Pomáhají například se zařízením dokladů, nemohou ale určovat pořadí evakuovaných turistů, doplnil.

Požár na ostrově Korfu

S požáry ale bojují také na ostrově Korfu, kde je riziko jejich šíření v severovýchodní oblasti. Evakuace se uskutečnila v sedmnácti oblastech. „Velký požár začal také v lokalitě Loutses, s rizikem šíření severovýchodně. Z oblasti bylo evakuováno 2466 osob, prozatím nejsou hlášeny škody na majetku,“ uvedlo ministerstvo.   

Klienti tuzemských cestovních kanceláří a agentur na Korfu jsou v pořádku a jejich evakuace do Česka se zatím neplánuje, řekli mluvčí společností. Vývoj v oblasti však sledují a podle potřeby rozhodnou o vyslání repatriačních letů. Mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská upozornila na to, že se situace na ostrově Korfu může každou minutou změnit. Podle mluvčího CK Alexandria Petra Šatného by měl být požár na Korfu už pod kontrolou.

Studio ČT24: Návrat českých turistů z ostrova Rhodos (zdroj: ČT24)

Na Krétě je pak nejvyšší, pátý stupeň rizika požárů v okresech Rethymno, Heraklion a Lassithi.